ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όσα δεν είπε ο Ερντογάν - Ικανοποίηση στην Αθήνα παρά τις διαφωνίες

Όσα δεν είπε ο Ερντογάν - Ικανοποίηση στην Αθήνα παρά τις διαφωνίες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση τους στην Άγκυρα ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Πέντε μήνες σκληρής διπλωματικής δουλειάς απέδωσαν και οι δύο ηγέτες μετά από μιάμιση ώρα κλειστού διαλόγου και άλλων σαρανταπέντε λεπτών διευρυμένων διαβουλεύσεων, εμφανίστηκαν μπροστά στις κάμερες, σε καλύτερο κλίμα από ποτέ, δείχνοντας αποφασισμένοι να επιμείνουν στο διάλογο παρά τις διαφορές. Η «χορογραφία» που είχε σχεδιαστεί επιμελώς από τα διπλωματικά επιτελεία «εκτελέστηκε» άψογα από τους ηγέτες, με αποτέλεσμα η μόνη σοβαρή σύγκρουση μπροστά στις κάμερες να αφορά όχι τα ελληνοτουρκικά, αλλά την…Χαμάς.

Όπως είχε γράψει εδώ και ημέρες το CNN Greece, τα «αγκάθια» της Μονής της Χώρας, της μειονότητας και της Μέσης Ανατολής ήρθαν στην επιφάνεια στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, αλλά ακόμη και σε αυτά τα θέματα, οι τοποθετήσεις ήταν προσεκτικές. Δεν υπήρξαν απρόοπτα και ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να μην ρίξει λάδι στη φωτιά εκτιμά η Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη συνάντηση, έλεγαν στο CNN Greece πως στο κλειστό τετ α τετ οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς για τη Μονή της Χώρας, με τον Πρωθυπουργό να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του. Έτσι εξηγείται το ότι στις κοινές δηλώσεις και χωρίς να έχει ειπωθεί κάτι ακόμη δημοσίως από τον Πρωθυπουργό, ο Τούρκος Πρόεδρος έσπευσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του προκαταβολικά, ισχυριζόμενος πως η Τουρκία προστατεύει την πολιτιστικη κληρονομιά και πως το τέμενος έχει αναστηλωθεί και θα είναι επισκέψιμο.

Και αν η Μονή της Χώρας ήταν ένα θέμα που άνοιξε ο Πρωθυπουργός, ο Τούρκος Πρόεδρος επανήλθε στη μειονότητα την οποία χαρακτήρισε τουρκική και έθεσε ζήτημα δικαιωμάτων. Το CNN Greece γνωρίζει πως εδώ και ημέρες ο Πρωθυπουργός είχε έτοιμες απαντήσεις σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως στη Θράκη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι διαβιούν αρμονικά με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών και πως ο χαρακτηρισμός τής μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης

Το δωμάτιο των κοινών δηλώσεων πάγωσε όμως όταν ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που οι δηλώσεις έβαιναν προς ολοκήρωση, ενοχλημένος από την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, πήρε το λόγο για να την υπερασπιστεί χαρακτηρίζοντάς την αντιστασιακή οργάνωση. Χρειάστηκε η πυροσβεστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, πως και οι δύο συμφωνούν στην κατάπαυση του πυρός, για να αποφευχθεί μία περαιτέρω σύγκρουση.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν όμως δεν είπε λέξη, ούτε για τα θαλάσσια πάρκα ενώπιον του Πρωθυπουργού, ούτε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ούτε επανέφερε “γαλάζιες πατρίδες” και θεωρίες περί καζάν- καζάν στο Αιγαίο.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως οι δύο ηγέτες κατά τη συνάντηση αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες και είναι σημαντικό ότι παρά τις διαφορές, εστίασαν στα θετικά.

Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας να πραγματοποιηθεί περί το τέλος του χρόνου στην Τουρκία.

Πρώτες πληροφορίες μετά τη συνάντηση λένε πως πολυμελής ελληνική Υπουργική αποστολή θα επισκεφθεί την Άγκυρα το Νοέμβριο ενώ καθόρισαν και τις επόμενες συναντήσεις στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.