Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι
«Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα την Δευτέρα (13/5).
Ειδικότερα, ο υπουργός σημειώνει ότι «θα πρέπει να μπούμε σε μία λογική κανονικοποίησης της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας, έτσι ώστε να μπορούμε να συνομιλούμε χωρίς κατ' ανάγκην αυτό να θεωρείται μία είδηση μεγάλης κλίμακας».
Επισημαίνει δε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Βραδινή της Κυριακής πως «έχουμε εδραιώσει το τελευταίο διάστημα καλούς διαύλους επικοινωνίας κατά τρόπο ώστε οι διαφωνίες, οι οποίες προφανώς και υπάρχουν, να μην παράγουν κρίσεις».
Ερωτηθείς, στο πλαίσιο αυτό, αν βρισκόμαστε στο ξεκίνημα κάποιας προσέγγισης για τα ζητήματα του Αιγαίου, ο υπουργός Εξωτερικών λέει πως τον τελευταίο χρόνο έχουμε καταφέρει να έχουμε μία σχετική ησυχία στην περιοχή μας ωστόσο ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητούμε τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας.
«Είναι σημαντικό το ότι δεν έχουμε κατά βάση παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, όπως επίσης είναι σημαντικό το ότι υπάρχει συντονισμός για να περιοριστούν και σχεδόν να μηδενιστούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές. Από την άλλη πλευρά, δουλεύουμε πάνω στη θετική ατζέντα με μέτρα αμοιβαίας ωφέλειας για να μπορέσουμε σε πολλά πεδία πολιτικής να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να συζητούμε τη μόνη διαφορά μας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Επισημαίνει ότι «επιθυμία μας θα ήταν να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, για το θέμα αυτό να αχθούμε ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες».
«Υπό την έννοια αυτή είναι σημαντικό να καθορίσουμε πολύ συγκεκριμένα το ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να φτάσει στη Χάγη. Κανένα άλλο ζήτημα δεν μπορεί να είναι περιεχόμενο ενός τέτοιου συνυποσχετικού».
«Σφάλμα» η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί πριν την συνάντηση των δύο αρχηγών
Σε ό,τι αφορά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ο κ. Γεραπετρίτης τονίζει ότι «είναι απογοητευτικό στη φάση στην οποία βρισκόμαστε, σε μία φάση που προσπαθούμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη και αμοιβαία κατανόηση, να έχουμε τέτοια γεγονότα».
Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος πέραν του υψηλότατου συμβολισμού για την Ελλάδα, η Μονή της Χώρας αποτελεί ένα βυζαντινό μνημείο απαράμιλλης αξίας και η αλλοίωση του οικουμενικού της χαρακτήρα «αποτελεί ένα σφάλμα το οποίο δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί».