Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το... ντόμινο «ορφανών» ψήφων των Σπαρτιατών
Το πολιτικό ντόμινο με τις «ορφανές» ψήφους των Σπαρτιατών μετά το «άκυρο» στη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, καθώς μία ημέρα μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου, διαδραματίστηκαν και νέα επεισόδια. Αρχικά, η κυβέρνηση επέκρινε τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ξαδέλφου του προέδρου, Βασίλη Κασσελάκη για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών και ακολούθησε ένας «χαρτοπόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Σε ένα από τα χρονικά τελευταία «επεισόδια», ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης (25/4), θέλησε να ξεκαθαρίσει αυτό που διέρρεαν από την Πειραιώς, ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία δεν προσβλέπει σε ψήφους των Σπαρτιατών:
«Εμείς βρεθήκαμε απέναντι τους με πράξεις, όχι με λόγια. Δόθηκε με σαφήνεια η απάντησή μας. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για το γεγονός πως το μόρφωμα αυτό είναι εκτός Ευρωεκλογών. Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί γιαλαντζί πατριώτες, του γλυκού νερού.
Ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατέθεσε καν υπόμνημα εξαίρεσης των Σπαρτιάτων, έχει συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά του Πάνου Καμένου. Εμείς είμαστε το ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι σε τέτοια κόμματα», ήταν η αφοπλιστική απάντηση του πρωθυπουργού γύρω από την επίσημη θέση της ΝΔ.
Ο «τσεκουράτος» και το «ξέπλυμα»
Ωστόσο, ο αποκλεισμός των Σπαρτιατών από την κάθοδο στις Ευρωεκλογές, βρίσκει κυβέρνηση και αντιπολίτευση στα «χαρακώματα», καθώς το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί ευθέως την Κουμουνδούρου ότι «ψαρεύει» ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση με ανακοίνωση που σχολίαζε πως: «Είναι προκλητικό να κουνά το δάκτυλο η ΝΔ στην αξιωματική αντιπολίτευση για σχέσεις με την ακροδεξιά». Προσέθεταν, μάλιστα, πως μόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ευθέως κι απερίφραστα ότι «δεν θέλουμε τις ψήφους των ακροδεξιών μορφωμάτων» και προκαλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει το ίδιο.
«Το κόμμα που έχει αντιπρόεδρο προερχόμενο από το ΛΑΟΣ. Το κόμμα που έχει ως νούμερο δύο στο Μέγαρο Μαξίμου τον ''τσεκουράτο'' Μάκη Βορίδη. Το κόμμα που παρουσίασε με δόξες και τιμές ως υποψήφια ευρωβουλευτή την Ελεονώρα Μελέτη που ξέπλενε τον φασίστα Χρυσαυγίτη, καταδικασμένο ως αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης με τηλεοπτική της συνέντευξη», ανέφεραν μεταξύ άλλων στην Κουμουνδούρου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλας Κεχαγιά για τους ακροδεξιούς:«Δεν μας εκφράζουν, δεν ταυτιζόμαστε, δεν έχουμε τίποτα κοινό, τους αποστρεφόμαστε. Το είπε ξεκάθαρα ο Στέφανος Κασσελάκης χθες και το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα: Δεν τίθεται θέμα παραπλανημένων ψηφοφόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται σε κανέναν ψηφοφόρο της ακροδεξιάς σε αντίθεση βέβαια με άλλα κόμματα».
Β. Κασσελάκης: «Ήταν προσωπική μου άποψη»
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και ξάδελφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κασσελάκης που σε τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε λόγο για τις «ευπρόσδεκτες ψήφους» των Σπαρτιατών, έσπευσε να διευκρινίσει ότι εξέφρασε μια προσωπική άποψη και όχι κομματική:
«Σε χθεσινή μου τοποθέτηση εξέφρασα την προσωπική άποψη πως κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Από κει και πέρα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θέλουμε καμία ψήφο από την ακροδεξιά. Καμία ψήφο από τους Σπαρτιάτες». Το ίδιο βέβαια υποστήριξε και ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΝΔ: Σε ένα κανονικό κόμμα θα είχε διαγραφεί
«Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Σήμερα έπεισε και τους πλέον δύσπιστους. Κάποιοι, δυστυχώς, προτιμούν να ''ψαρεύουν'' ψήφους σε θολά νερά από το να υπερασπίζονται τη Δημοκρατία μας με πράξεις» και συνέχισε: «Μιλάμε για ένα κόμμα που δεν μπορούσε να βρει αίθουσα για τέσσερα χρόνια για τη Χρυσή Αυγή, δεν ψήφισαν τις τροπολογίες, μιλάμε για το κόμμα που δεν κατέθεσε υπόμνημα για τις εκλογές του 2023 και κατέθεσε εκπρόθεσμα για τις εκλογές του 2024. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει σε θολά νερά. Αν μπορούμε να πούμε ότι βγήκε κάτι θετικό από τη ρητορεία βίας είναι ότι έπεσαν οι μάσκες».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, τόνισε: «Χθες, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι οι "Σπαρτιάτες" δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" κ. Στίγκας χαρακτηρίζει αξιοπρεπή τον κ. Κασσελάκη που δεν κατέθεσε υπόμνημα για την υπόθεση. Το ίδιο βράδυ, ο ξάδερφος του κ. Κασσελάκη και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις ψήφους των "Σπαρτιατών". Και όλα αυτά, την ημέρα του ξυλοδαρμού στη Βουλή, με πρωταγωνιστή βουλευτή που ψηφίστηκε με τους "Σπαρτιάτες". Σε ένα κανονικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης θα είχε ήδη διαγραφεί. Αλλά ένα κανονικό κόμμα θα κατέθετε και υπόμνημα στον Άρειο Πάγο εμπρόθεσμα. Δυστυχώς, όσο κι αν αλλάζει η βιτρίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει».
Ανδρουλάκης: «Το βαρέλι δεν έχει πάτο»
Το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της Βουλής, αποδοκίμασε σε παρέμβασή του, τα τελευταία γεγονότα με τους Σπαρτιάτες και ταυτόχρονα επέκρινε έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατέθεσε υπόμνημα για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές, αλλά και για τις δηλώσεις του εξαδέλφου Κασσελάκη:
«Η παρέα του κ. Κασσελάκη δεν σταματάει να μας εκπλήσσει, καθώς ενώ ο ίδιος από την κρουαζιέρα με το σκάφος, μας ενημέρωνε ότι δεν θέλει τις ψήφους των Σπαρτιατών, λίγο μετά ο εξάδελφός του και υποψήφιος ευρωβουλευτής του, μας έλεγε ότι είναι ευπρόσδεκτες». «Για κάποιους το βαρέλι δεν έχει πάτο», σχολίασε.
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή
Οι τόνοι ανέβηκαν και στη συζήτηση στη Βουλή, όταν ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος επιχείρησε να αποσοβήσει τις αντιδράσεις, που προκλήθηκαν από την «παράλειψη» του κόμματός του να καταθέσει υπόμνημα ώστε να εξαιρεθεί το κόμμα των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να αποδώσει τα «εύσημα» στον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Στίγκας. Δεδομένου δε ότι η ΝΔ ζήτησε την αποπομπή του εξαδέλφου Κασσελάκη από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις δηλώσεις του ότι είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών, ο κ. Φάμελλος είπε πως δεν μπορεί «κουνάει το δάχτυλο» ο κ. Μαρινάκης «...όταν εμείς έχουμε πει ότι έχουμε ξεκάθαρο μέτωπο με την ακροδεξιά και το φασισμό και δεν θέλουμε να γίνονται υποκριτικά παιχνίδια».
«Ενώνουμε τη φωνή μας στο ότι πρέπει να έχουμε αναγκαίο μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά δεν μπορεί να έχουμε σύγκρουση με την πραγματικότητα. Συνεπώς ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επικρίνει το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε τη ρύθμιση γιατί αυτή είναι που οδήγησε στην απόφαση του Αρείου Πάγου», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε ότι: «το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, με όλες τις εκφράσεις και εκφάνσεις πρέπει να είναι σταθερό και αδιαπραγμάτευτο σε όλα τα επίπεδα. Η μικρόψυχη και η μικροκομματική πολιτική δεν κάνει καλό. Γι' αυτό και δεν θα ακούσετε από κανένα στέλεχος ή υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, ότι οι ψήφοι ακροδεξιών κομμάτων είναι ευπρόσδεκτες», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.
Εξάλλου, πυρά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε και ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, απευθύνθηκε από το βήμα της Ολομέλειας προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ για να πει: «Αφήνω στον Βασίλη Στίγκα να επιλέξει σε ποια κόμματα θα δίνει συγχαρητήρια γιατί δεν κατέθεσαν υπόμνημα στον Άρειο Πάγο και μίλησαν για ευπρόσδεκτες ψήφους των Σπαρτιατών». Για εμάς δεν είναι ευπρόσδεκτες ψήφοι, είναι ανεπιθύμητες».
Τα τρία σενάρια για τις ψήφους των Σπαρτιατών
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN Greece, μετά από συνομιλίες με ανώτερα Κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει η πεποίθηση πως αυτές οι «ορφανές» 245.000 ψήφοι των Σπαρτιατών αν δεν χαθούν εντελώς, όπως έγινε τον Μάιο του 2023, τότε θα κατευθυνθούν «en bloc» σε κάποιο μικρό κόμμα της άκρας δεξιάς. Βέβαια σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι ψηφοφόροι αυτού του χώρου είναι πλέον πολύ λιγότεροι.
Τα σενάρια εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος στο CNN Greece είναι τρία. Είτε αυτοί οι ψηφοφόροι θα κατευθυνθούν στις παραλίες στις 9 Ιουνίου, είτε θα οδηγηθούν στο άκυρο/ λευκό, είτε θα πάνε μετά από οδηγίες σε υπερδεξιό κόμμα ακολουθώντας το μοντέλο της σύμπραξης με τους Σπαρτιάτες.
Σύμφωνα με την γαλάζια ανάλυση, δύσκολα αυτές οι 245.000 ψήφοι θα κατευθυνθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα δεξιά κόμματα καθώς τα χαρακτηριστικά των κομμάτων της άκρας δεξιάς που βρίσκονται στη Βουλή είναι τελείως διαφορετικά και δεν συνδέονται ιδεολογικά ευθέως με τους Σπαρτιάτες.
Φόβοι για νέο «deal» Κασιδιάρη λίγο πριν τις κάλπες
Πάντως κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ο φυλακισμένος Κασιδιάρης να επιχειρήσει να κάνω κάποιο νέο deal με άλλο υπάρχων κόμμα ενόψει ευρωεκλογών. Το deal θα μπορούσε να προβλέπει ενίσχυση υπάρχοντος κόμματος το οποίο καταγράφεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις με αντάλλαγμα την εκλογή του ηγέτη στην Ευρωβουλή.