Μιας εξόδου Παπανώτα μύρια έπονται: Το παρασκήνιο και οι φόβοι για άλλο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ
Με μεγάλο ενδιαφέρον, ύστερα κι από την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα, αναμένονται σήμερα Παρασκευή οι πέντε επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη που θα συμπληρώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Η παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού– Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος) κι ώρα 19.00.
Τα πέντε ονόματα, τα οποία κλείδωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και δεν αλλάζουν, κρατιούνται ως επτασφράγιστο μυστικό και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες ημέρες.
Μέλη του Εκτελεστικού, μάλιστα, φέρεται να ζήτησαν από τον κ. Κασσελάκη να μην τους αποκαλύψει τα ονόματα ώστε να διατηρηθεί το στοιχείο της έκπληξης και υπό το φόβο διαρροών.
Όπως πληροφορείται, πάντως, το CNN Greece, θα τηρηθεί η ποσόστωση φύλου 50- 50, συνεπώς θα ανακοινωθούν τέσσερις γυναίκες κι ένας άνδρας.
Από την άλλη, δεν θα υπάρχει εκπροσώπηση της μουσουλμανικής μειονότητας ούτε των μεταναστών- προσφύγων ή κάποιας άλλης ευπαθούς ομάδας, εξέλιξη που έχει ήδη προκαλέσει εσωκομματική γκρίνια.
Το στίγμα θα δώσει με την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με πληροφορίες η γραμμή στην οποία θα κινηθεί θα έχει κατά κύριο λόγο θετικό πρόσημο, με προτάσεις και λύσεις για την ανατροπή.
Δύσκολη απόφαση η έξοδος Παπανώτα
Όσον αφορά την έξοδο Παπανώτα, πηγές μας λένε πως δεν ήταν μία εύκολη απόφαση για τον κ. Κασσελάκη, η οποία μάλιστα ελήφθη και υπό πίεση, κυρίως από την πλευρά άλλων υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που απείλησαν με παραίτηση.
Από την άλλη, συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι έλαβε την επίμαχη απόφαση το βράδυ της Τετάρτης, πριν την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη, με το σκεπτικό πως είναι κρίσιμο αξιακό ζήτημα για το κόμμα του.
Φόβοι για έτερο προβεβλημένο υποψήφιο
Την ίδια ώρα, ήδη εκφράζονται φόβοι για επερχόμενο κύμα δημοσιευμάτων σε βάρος έτερου προβεβλημένου υποψήφιου που θα σχετίζονται και με ζητήματα έμφυλης βίας.
«Αυτά συμβαίνουν όταν αναζητάς σελέμπριτι», σημειώνουν δηκτικά αρκετοί στην Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως ήταν προβληματική η διαδικασία ελέγχου των υποψήφιων από τη στιγμή που περιορίστηκε σε επιφανειακά ζητήματα όπως το ποινικό μητρώο και το αν ήταν μέλη άλλου κόμματος και δεν έγινε καμία έρευνα για δηλώσεις ή ενέργειές τους που θα μπορούσαν να στοιχίσουν στο κόμμα.
«Σύννεφα» στην περιοδεία Κασσελάκη στο Αιγαίο
Προβλήματα, εξάλλου, ανακύπτουν συνεχώς και με τη ναυτική περιοδεία Κασσελάκη, κάποια εκ των οποίων είναι ανωτέρας βίας- όπως η επιδείνωση του καιρού-, αλλά και κάποια άλλα σχετίζονται με κακό προγραμματισμό και τον αποκλεισμό νησιών από αυτή που ενδεχομένως να κοστίσει ψήφους στις ευρωεκλογές, ιδίως σε νομούς που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Η περιοδεία ξεκινά το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου.
Ο κ. Κασσελάκης θα επισκεφθεί Σύρο, Πάρο, Νάξο, Αμοργό, Αστυπάλαια, Χάλκη, Σύμη, Καστελόριζο, Ρόδο, Τήλο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Αγαθονήσι, Λειψούς, Αρκιούς, Πάτμο, Ικαρία, Φούρνους, Σάμο, Χίο, Ψαρά, Λέσβο, Άι Στράτη, Λήμνο και Σκύρο.
Το πιθανότερο είναι, πάντως, πως θα ενοικιαστεί ταχύπλοο για την περιοδεία και δεν θα αξιοποιηθεί το σκάφος του βουλευτή Επικρατείας και ναυάρχου, Βαγγέλη Αποστολάκη, που είχε χρησιμοποιηθεί από τον κ. Κασσελάκη σε αντίστοιχη περιοδεία πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Είναι, επίσης, πιθανό μετά την ολοκλήρωση του περίπλου του Αιγαίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Κύπρο.
Καταγγελία σε βάρος της ΠΑΣΠ Κορίνθου
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγγελία της Συμμαχίας Αριστερών Φοιτητών, η οποία θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στις φοιτητικές εκλογές της 22ης Μαΐου, κατά της ΠΑΣΠ Κορίνθου για παράνομη απόπειρα παρεμπόδισης της εκλογικής καθόδου της.
Ως δικαιολογία, όπως μαθαίνουμε, χρησιμοποιήθηκε η μη ύπαρξη καταστατικού επικυρωμένου από ειρηνοδικείο και πρωτοδικείο, ωστόσο η Συμμαχία επικαλείται γνωμοδότηση του καθηγητή Νομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Ζιούβα, ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει καμία υποχρέωση νομικής οργάνωσης και συγκρότησης με συγκεκριμένη νομική μορφή για τις φοιτητικές παρατάξεις.