Κυρώσεις στο Ιράν αποφάσισαν οι 27 - Στο στόχαστρο τα drone και οι βαλλιστικοί πύραυλοι
Σε μία δύσκολη άσκηση επιδίδονται οι 27 στις Βρυξέλλες, με στόχο αφενός να δώσουν συντεταγμενα ένα μάθημα στο Ιράν και απο την άλλη να «περιορίσουν» τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ώστε η αντίδραση του Ισραήλ να μην προκαλέσει γενικευμένη πολεμική σύρραξη, η οποία θα συμπαρασύρει τους συμμάχους των δύο πλευρών σε μία ανεξέλεγκτη σύγκρουση που θα πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία και θα βυθίσει την ευρύτερη περιοχή στον πόλεμο.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης οι ηγέτες συμφώνησαν στο κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο καταδικάζουν το Ιράν και το καλούν να σταματήσει όλες τις επιθέσεις. Η Ε.Ε. δηλώνει πως δεσμεύεται να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την αποκλιμάκωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να λάβει περαιτέρω μέτρα εναντίον του Ιράν ειδικά σε σχέση με το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τεχεράνης και του πυραυλικού της προγράμματος.
Ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην πρώτη ημέρα της Συνόδου εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του για την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ από το Ιράν αλλά υπογράμμισε την παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης.
Η Ελλάδα από τις πρώτες ώρες διαθέτει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Τελ Αβίβ και από τα “πίσω κανάλια” στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπει όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.
Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντιόντουσαν στις Βρυξέλλες, ζητούσε επιτακτικά να μπουν κυρώσεις στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και να κηρυχθεί το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν τρομοκρατική οργάνωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «αρχίσει το απαραίτητο έργο» για να χτυπήσει το Ιράν με αυστηρότερες κυρώσεις μετά την αεροπορική επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ, δήλωνε ο Ζοζέπ Μπορέλ ωρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής.
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν οι Φρουροί της Επανάστασης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά κρίνεται πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν δύσκολη καθώς ο οι Φρουροί της Επανάστασης δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με τρομοκρατική ενέργεια σε κανένα κράτος μέλος της ΕΕ.
Ανησυχία για τον Λίβανο
Στο τραπέζι των ηγετών και η κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μια χώρα η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μέχρι ώρας δεν υπάρχει κάποιο σενάριο αντεπίθεσης του Ισραήλ που να μην περιλαμβάνει με κάποιο τρόπο τον Λίβανο.
Είτε στην περίπτωση περιφερειακού χτυπήματος από τις Ισραηλινές δυνάμεις σε θέσεις των Φρουρών της Επανάστασης ή αποθήκες οπλισμού, είτε σε σενάριο χερσαίας εισβολής για εξάλειψη της Χεζμπολάχ…το “αγκάθι” στο πλευρό του Ισραήλ.
Όπως έχει γράψει το CNN Greece και προέκυψε από το ΚΥΣΕΑ, η Αθήνα ανησυχει για μία ενδεχόμενη εξάπλωση των συγκρούσεων του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ, μία ευρύτερη επίθεση στο Λίβανο και αποσταθεροποίηση της χώρας, θα μπορούσε σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις να οδηγήσει ακόμη και σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.
Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στα όρια των δυνατοτήτων της για φιλοξενία άλλων μεταναστών καθώς οι υποδομές που διαθέτει είναι υπερπλήρεις και δέχεταισυνεχώς μεταναστευτικά κύματα. Μάλιστα Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν να επισκεφθούν μαζί τον Λίβανο στις 2 Μαΐου.
Οι ηγέτες στο κείμενο συμπερασμάτων δηλώνουν πως θα στηρίξουν τη χώρα και τους πιο ευάλωτους πολίτες και μετανάστες, θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των διακινητών, θα προωθήσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα στηρίξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου.
Επανέρχεται η κρισιμότητα της Ευρωπαϊκής Άμυνας
Στη σκιά των χτυπημάτων του Ιράν στο Ισραήλ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης δηλωσε πως πρέπει η Ένωση να χρησιμοποιήσει τη συνδυασμένη οικονομική, διαρθρωτική και πολιτική δύναμη της Ευρώπης ώστε καθώς θα ενισχύεται η Ευρωπαϊκή κυριαρχία στον τομέα της άμυνας, της βιομηχανίας και των βασικών τεχνολογιών, να ενισχύεται και η συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
“Μια πιο κυρίαρχη, προετοιμασμένη και χρηματοδοτούμενη ευρωπαϊκή άμυνα θα χρησιμεύσει μόνο για να κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο” ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στο τραπέζι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης
Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα να τονίσει ότι στο τέλος της ημέρας στη συζήτηση για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., αυτό θα σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δηλαδή υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κλήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση της ενιαίας αγοράς και τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας θα βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινης ημέρας καθώς θεωρείται ότι τα θέματα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα για την επόμενη πενταετία, τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, ο οποίος θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές.
Πριν από λίγα 24ωρα ο Ενρίκο Λέτα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενοποιήσει τις χρηματοπιστωτικές, ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές αγορές της, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει την «οικονομική της ασφάλεια» και να μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι θέμα επιβίωσης στην παγκόσμια οικονομία δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Το οικονομικό βάρος της ΕΕ συρρικνώνεται, καθώς αντιπροσωπεύει μόλις το 13,3% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε σύγκριση με πάνω από 20% το 1993, όταν δημιουργήθηκε η ενιαία αγορά. Η οικονομική επιρροή των 440 εκατ. καταναλωτών της ξεπερνιέται από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με την Ινδία να μην απέχει πολύ.
Ο Ενρίκο Λέτα αναμένεται επίσης να ζητήσει να αλλάξουν οι κανόνες της ΕΕ για τις συγχωνεύσεις ώστε να επιτραπεί μεγαλύτερη ενοποίηση της αγοράς και έχει ήδη προειδοποιήσει πως μια πιθανή δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα απαιτήσει από την ΕΕ να είναι πιο τολμηρή στη χρήση της δύναμης της εσωτερικής αγοράς της.