Ανοιχτός δίαυλος Αθήνας - Τελ Αβίβ: Το παρασκήνιο του ΚΥΣΕΑ
Ανανεώθηκε:
Σε απευθείας επικοινωνία με το Τελ Αβίβ βρίσκεται η Αθήνα εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν για την άνευ προηγουμένου επίθεση με drone και βαλλιστικούς πυραύλους η οποία στο μεγάλο της μέρος αναχαιτίστηκε. Φόβοι για επέκταση της σύγκρουσης, αποσταθεροποίηση του Λιβάνου, νέο κύκλο αντιπαράθεσης Ισραήλ - Χεζμπολάχ και κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.
Στο ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.
Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας έφτασε στο ΚΥΣΕΑ απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες από όπου γύρισε εκτάκτως, αφού όμως πέρασε από το Πεντάγωνο όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση στο πεδίο από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.
Πέρα από τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας που έχει η Αθήνα με τις χώρες της περιοχής, διαθέτει και άλλα “μάτια” στην περιοχή, τα οποία παρέχουν συνεχή ροή πληροφοριών.
Ανάμεσά τους οι πληροφορίες που παρέχονται για την κατάσταση ασφαλείας από την ελληνική φρεγάτα Ύδρα που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες», από την φρεγάτα Λήμνος η οποία συμμετέχει αυτή την περίοδο στην επιχείρηση UNIFIL του ΟΗΕ που ως στόχο έχει τον αποκλεισμό των θαλάσσιων δρόμων για τον εξοπλισμό της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ ενώ πληροφορίες παρέχονται και από την ελληνική πυροβολαρχία Patriot η οποία σταθμεύει στη Σαουδική Αραβία.
Η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείου είναι ότι προς ώρας αποκλιμακωνεται η κατάσταση στην περιοχή. Οι ίδιες εκτιμήσεις, λένε, πως η ισραηλινή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε κάποια εκκίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, αλλά κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς οι αβεβαιότητες παραμένουν και είναι πολλές.
Δύο οι μεγάλοι φόβοι για την περιοχή
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, δύο είναι οι μεγάλοι φόβοι στην Αθήνα.
Ο πρώτος έχει να κάνει με ενδεχόμενη εξάπλωση των συγκρούσεων του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ, μία ευρύτερη επίθεση στο Λίβανο και αποσταθεροποίηση της χώρας, θα μπορούσε σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις να οδηγήσει ακόμη και σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη. Η Αθήνα γνωρίζει πως δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά παρακολουθεί. Οι εκτιμήσεις είναι πως δεν θα υπάρξει απευθείας επίθεση στο Ιράν αλλά συνέχιση του “πολέμου δια αντιπροσώπων”.
Ο δεύτερος μεγάλος φόβος έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, δίαυλος ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, ο πορθμός ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο. Είναι το μόνο θαλάσσιο πέρασμα για τον Περσικό Κόλπο και γι' αυτό έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία. Αν οδηγηθούμε σε μία τέτοια εξέλιξη θα διαταραχθεί η διεθνής ναυσιπλοΐα, θα εκτιναχθουν οι τιμές του πετρελαίου και οι οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως θα είναι άμεσες.
«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ -Όλες οι πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση»
Λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο Πρωθυπουργός έκανε ανάρτηση στα αγγλικά σημειώνοντας: «Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση».
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και Πέμπτη ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. όπου θα συμμετέχει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.