ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα καταδικάζει την ιρανική επίθεση και ζητά αυτοσυγκράτηση - Το πιθανό σενάριο
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής (14/4), το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, (ΚΥΣΕΑ) που συγκλήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χαρτογραφήθηκαν τα τελευταία δεδομένα γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα.
Η ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη:
Συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.
Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».
Μητσοτάκης: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ
Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, αλλά και την κυβερνητική ανακοίνωση γύρω από όσα συζητήθηκαν για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X.
«Καταδικάζω απερίφραστα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση», ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού.
Δείγματα αποκλιμάκωσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι προς το παρόν αποκλιμακώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι ίδιες εκτιμήσεις, λένε, πως η ισραηλινή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε κάποια εκκίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί ληφθεί ως δεδομένο και για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ.
«Η πιο ισχυρή παραίνεση στους Ισραηλινούς είναι αυτή του Αμερικανού προέδρου, η οποία αυτή τη στιγμή μοιάζει να πιάνει τόπο. Απομένει να δούμε για πόσο και τι θα διαμειφθεί στο παρασκήνιο για να είναι παρατεταμένη. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάποιος άμεσος οικονομικός αντίκτυπος, αλλά είμαστε σε αναμονή», ανέφεραν πηγές από το ΚΥΣΕΑ.
«Ώρα διπλωματίας»
Πάντως, στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων, αυτό που τονίστηκε είναι ότι το πολεμικό μέτωπο μπορεί να επηρεάσει συνολικά, τόσο στο οικονομικό επίπεδο, το μεταναστευτικό, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ χθες τη νύχτα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα από την Αμερική. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ερωτηθείς αν ανησυχεί για τις εξελίξεις, απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Παράλληλα, αξιολογήθηκε η κατάσταση διάχυσης της κρίσης, σημειώνοντας όμως, πως οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι απόλυτα ανοιχτοί και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων από την πρώτη στιγμή της κρίσης είχε αυξημένο πληροφοριακό προσωπικό, μάθαινε όλα τα δεδομένα, είχε έγκαιρη ροή πληροφοριών για την εξέλιξη των γεγονότων και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η διαρκής ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, επιτυγχάνεται δεδομένου ότι έχουν οικοδομηθεί οι σχέσεις στις συμμαχίες των χωρών όλο το προηγούμενο διάστημα.
Μέσα σε όλα βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά τις επιθέσεις των Χούθι, σε εμπορικά πλοία, καθώς εκεί βρίσκεται εδώ και μέρες η φρεγάτα «Ύδρα», στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «EUNAVFOR ASPIDES», για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας.