Ν. Παππάς; Eντός χρονοδιαγράμματος ο διαγωνισμός για τις άδειες
Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρά κατά το χρονοδιάγραμμα, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να γίνει η δημοπρασία ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο».
«Ο διαγωνισμός προχωρά κατά το χρονοδιάγραμμα, είμαστε στη φάση που ολοκληρώνεται η διαδικασία προεπιλογής, οι διαγωνιζόμενοι, όσοι έχουν καταθέσει το φάκελό τους, άσκησαν το δικαίωμά τους να υποβάλουν ενστάσεις κατά άλλων διαγωνιζομένων. Φαίνεται ότι είναι αρκετά ευάριθμες αυτές οι ενστάσεις και τώρα κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η επιτροπή ενστάσεων θα πρέπει να αποφανθεί κατά το συντομότερο δυνατό, ούτως ώστε να αποσταλούν οι προσκλήσεις και να ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή της επιτροπής τοποθετείται χρονικά πριν το δεκαπενταύγουστο και μέσα στο Αύγουστο θα διεξαχθεί η δημοπρασία.
«Η διαδικασία είναι απολύτως ανοιχτή, κρυστάλλινη και ουδέτερη και πέραν οιασδήποτε πολιτικής απόφασης», είπε επίσης ο υπουργός και επισήμανε ότι έχουν μπει πολύ αυστηρά κριτήρια και από το νόμο και από την προκήρυξη. «Ο πήχης ήταν πολύ ψηλά», ανέφερε και επανέλαβε στο σημείο αυτό πως «για όσους περάσουν τον ποιοτικό πήχη, ο οποίος δεν περνιέται εύκολα, το μόνο εμπόδιο που μένει μεταξύ εκείνων και μιας τηλεοπτικής άδειας είναι η οικονομική προσφορά, το πορτοφόλι».
«Μου έκανε εντύπωση ότι κάποιοι από τις ιδιοκτησίες των καναλιών, θεώρησαν κυνική αυτή τη δήλωση. Αλλά είναι η απλή αλήθεια η οποία δυστυχώς για 27 χρόνια δεν έβρισκε την δικαίωσή της από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων», δήλωσε ο Νίκος Παππάς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι «τα κίνητρα και τα ελατήρια των επιθέσεων κάποιων βασικών μοχλών που εξαπολύουν αυτές τις επιθέσεις σε βάρος της κυβέρνησης είναι τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα των ιδιοκτητών και δεν είναι ούτε η ελευθεροτυπία ούτε η ισονομία ούτε η ισοπολιτεία, η οποία ισονομία κατά τεκμήριο παραβιάζονταν τα προηγούμενα 27 χρόνια». Όπως εξάλλου επισήμανε, ο διαγωνισμός κατέδειξε ότι υπήρχαν και άλλοι πολίτες μη κατέχοντες τηλεοπτικό κανάλι και μη έχοντας καταπατήσει δημόσια συχνότητα, οι οποίοι θα θέλανε να μπούνε σε αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα και το καθεστώς, τους απέτρεπε να το κάνουν. «Συνεπώς έρχεται η δική μας παρέμβαση μέσα από πολλά εμπόδια που επιχείρησε να βάλει η αξιωματική αντιπολίτευση και κάποια κατεστημένα συμφέροντα να αποκαταστήσει το Σύνταγμα», ανέφερε ο Νίκος Παππάς και στο σημείο αυτό επικαλέστηκε και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε τις προσφυγές των καναλιών κατά του διαγωνισμού.
Ερωτηθείς για το ζήτημα του αριθμού των αδειών, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι υπάρχουν μελέτες για την τεχνολογία και κυρίως την οικονομική βιωσιμότητα οι οποίες κατέληξαν σε αυτόν τον αριθμό. «Μένει να αποδειχθεί ότι είναι αυτός που έπρεπε να είναι με την έννοια ότι θα δούμε αν υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά για τέσσερις άδειες.
Διότι αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό και για τις τέσσερις αυτό θα είναι μια απόδειξη ότι ήταν πολλές. Άρα καλό θα ήταν όσοι προσδοκούν αυτός ο διαγωνισμός να μην προχωρήσει αυτή η προσπάθεια, να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις και τους πόρους τους για τη συμμετοχή και την επιτυχία τους». Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε, οι άδειες θα είναι τέσσερις, κατά το νόμο. Επίσης ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι ο καημός όσων ασκούν κριτική ότι η κυβέρνηση δεν αφήνει την αγορά ελεύθερα να λειτουργήσει, ήταν να συνεχιστεί το καθεστώς ανομίας και πολλαπλών γκρίζων ζωνών, «ένα καθεστώς που κλείνει τον κύκλο του δυστυχώς μετά από 30 χρόνια αλλά πλέον το πέρασμα στη νέα εποχή είναι ζήτημα κάποιων εβδομάδων».
Ειδικά δε για τον αριθμό των αδειών, ο κ. Παππάς έσπευσε να υπογραμμίζει ότι «την περίοδο που την ευθύνη είχε ο κ. Ρουσόπουλος, όχι μόνο είχε διατηρήσει το δικαίωμα να καθορίσει εκείνος τον αριθμό των αδειών στη δημοπρασία που θα γινόταν και ποτέ δεν έγινε αλλά διατήρησε το δικαίωμα να μην την ανακοινώσει ούτε στη Βουλή». Συνεπώς οι επικριτές μας περί του αριθμού του αδειών ξεχνούν το τι ακριβώς συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, ποια ήταν η πρακτική και τα τετελεσμένα των προηγούμενων νόμων.
«Το Mega το κλείνουν οι μέτοχοι του»
Ο υπουργός Επικρατείας ρωτήθηκε και για τον τηλοπτικό σταθμό Μέγκα και τις επιθέσεις που δέχεται ότι «η κυβέρνηση κλείνει το Mega». «Το Mega κλείνει επειδή το αποφάσισαν οι μέτοχοί του. Είμαστε μάρτυρες μιας επιχειρηματικής απόφασης που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων. Οι μέτοχοι του Mega έκαναν αλλεπάλληλες προσπάθειες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που απέβησαν άκαρπες, επειδή οι μέτοχοί του πήραν την επιχειρηματική απόφαση να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη τους για να στηρίξουν την επιχείρησή τους», δήλωσε ο κ. Παππάς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Ανέφερε δε ότι υπό αυτά τα δεδομένα «καλά θα κάνουν να μην σηκώνουν σκόνη, δεν τους φταίει καμία κυβέρνηση, δεν τους φταίει καμία αδειοδότηση και καλά θα κάνουν να μην κρύβονται και να βγουν και να υπερασπιστούν την απόφασή τους».
«Η παραπομπή Γεωργίου ανοίγει μια πληγή»
«Ανοίγει μια πληγή την οποία θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος. Το πώς και το γιατί δηλαδή και το εάν διογκώθηκαν τα ελλείμματα για να υπάρξουν διογκωμένες και προμελετημένες και προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς της επιτροπείας», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας όταν ρωτήθηκε για την παραπομπή του κ. Ανδρέα Γεωργίου στο συμβούλιο εφετών για κακούργημα. Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το αφήγημα του πρόσφατου παρελθόντος για τη χώρα, θα αποτελέσει και το επόμενο διάστημα επίδικο του πολιτικού ανταγωνισμού» και ότι «θα δοθεί μάχη για να εξηγηθεί και να εξιστορηθεί το τι ακριβώς συνέβη και το ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσε, η πορεία που ακολούθησε η χώρα με τις τότε πολιτικές ηγεσίες».