ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία βγάζει από το συρτάρι το θέμα «γκρίζων ζωνών»

Η Τουρκία βγάζει από το συρτάρι το θέμα «γκρίζων ζωνών»

O Τούρκος υπουργός εξωτερικών Χακάν Φιντάν 

AP Photo/Vadim Ghirda

Το κλίμα της προσπάθειας επαναπροσέγγισης με την Ελλάδα δυναμιτίζει η Τουρκία λίγο πριν τη νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας τις έωλες αιτιάσεις της περί «γκρίζων ζωνών» στην προαναγγελία ίδρυσης θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και  Αιγαίο.

Η Άγκυρα εγείρει για ακόμη μία φορά ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου. Το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος επαναφέρει τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» μιλώντας για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» και για «νησιά, νησίδες, βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες» και συγχρόνως προειδοποιεί ότι δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα.

Αφορμή για την νέα προκλητική ανακοίνωση στάθηκαν οι εξαγγελίες του υπουργού περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη κατά την συνέντευξη τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών και Γεωργίας-Αλιείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Λευτέρη Αυγενάκη στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Διάσκεψη «Our Ocean Conference» στην Αθήνα για ίδρυση των δυο θαλάσσιων πάρκων. Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν τόσο έντονη που η εν λόγω ανακοίνωση εκδόθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα διαταράσσοντας τα ήρεμα νερά που επικρατούν τους τελευταίους 10 μήνες .

Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

Η Αθήνα απέριψε του τουρκικούς ισχυρισμούς και αιτιάσεις με την αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου εξωτερικών να είναι άμεση καταλογίζοντας στην Άγκυρα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά : «Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

«Καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» διαμηνύει η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος.

Με ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα την τακτική της Άγκυρας να ακολουθήσει την οδό των προκλήσεων τη στιγμή που η κλεψύδρα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία έχει γυρίσει.

Σύμφωνα με τον Yπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα όρια για τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο θα καθοριστούν έπειτα από ειδική επιστημονική μελέτη έως το τέλος του 2024

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών,ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφορικά με το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο υπογράμμισε ότι θα εκτείνεται από τη θαλάσσια περιοχή της Μήλου έως εκείνη της Νισύρου και θα περιλαμβάνει ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες καθώς και τις θαλάσσιες περιοχές τους με στόχο τη δημιουργία ενός «καταφυγίου» για τα θαλασσοπούλια και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.

Κατά το δοκούν η ερμηνεία της Διακήρυξης των Αθηνών από την Άγκυρα

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την «ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου» δηλώνοντας ταυτόχρονα έτοιμη να συνεργαστεί με τη χώρα μας σε ζητήματα περιβάλλοντος . Μία κίνηση που μεταφράζεται ότι ζητά συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Αναλυτές εκτιμούν η συγκεκριμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών μαρτυρά πώς η γειτονική χώρα δεν έχει απομακρυνθεί από την αναθεωρητική της ατζέντα . Επιμένει στις πάγιες θέσεις της με τις οποίες αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας . Επιπρόσθετα υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα « διαβάζει » και ερμηνεύει τη Διακήρυξη των Αθηνών κατά το δοκούν , θεωρώντας ότι η δέσμευση για αποφυγή μονομερών προκλητικών ενεργειών, σε σχέση με την Ελλάδα συμπεριλαμβάνει και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της.

Παράλληλα, η Τουρκία απευθύνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέροντας στην ανακοίνωση : «θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

« Απαράδεκτες» και «απορριπτέες » χαρακτήρισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τις τουρκικές αξιώσεις κατά τη συνάντηση με την Ολλανδή ομόλογό του, Κάισα Όλονγκρεν, στη Λάρισα, στο στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει « Κάθε αξίωση εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας όπως αυτά προβλέπονται από τον καταστατικό χάρτη Ηνωμένων Εθνών, τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι απολύτως απαράδεκτες και απορριπτέες».