ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολλαπλά μηνύματα στο Συνέδριο της ΝΔ, τα μέτρα Χρυσοχοΐδη και τα δημοσκοπικά ευρήματα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της ομιλίας του στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μηνύματα προς πολλαπλούς παραλήπτες έστειλε μέσα από την ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής (5/4), ο Κυριάκος Μητσοτάκης που παρέστη στο 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, την ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παραμένουν στα «χαρακώματα» για μια σειρά από κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. 

Ο πρωθυπουργός ανέτρεξε την ιστορική αναδρομή του κόμματος από το 1974 έως και σήμερα, έκανε και τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης και αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας.

Διαβάστε ακόμη: Το εξώδικο της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη στην Έλενα Ακρίτα

Με «άρωμα» 9ης Ιουνίου

Η ομιλία του είχε έντονο προεκλογικό άρωμα, καθώς εξέπεμψε μήνυμα κατά της αποχής και της «χαλαρής» ψήφου, τονίζοντας πως είναι σημαντικό η χώρα συνεχίσει να βαδίζει στη σωστή πλευρά της ιστορίας, μένοντας μακριά από τον λαϊκισμό και την τοξικότητα που εξαπολύουν κόμματα από τα δεξιά και τα αριστερά της κυβέρνησης. «Όσοι θέλουν να πριονίσουν την κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένοι, η αντιπολίτευση σχεδιάζει κλίμα τοξικότητας».

Όρισε μάλιστα το διακύβευμα της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και διευκρίνισε πως η ψήφος έχει σημασία τόσο για τη διεθνή πορεία της Ελλάδας, όσο και για το εσωτερικό της χώρας:

«Αυτή η παράταξη φάνηκε η πιο ανθεκτική από όλες. Εμείς έχουμε τη γενναιότητα της αυτοκριτικής σε αντίθεση με άλλους. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας έκαναν κυρίαρχη δύναμη του τόπου και το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Δηλώνω πρώτος παρών στην ωραία μας εκστρατεία. Έχω καθήκον ως πρωθυπουργός να οδηγήσω την Ελλάδα εκεί που της αξίζει. Ως πρόεδρος της ΝΔ έχω δεσμευτεί και υπογράψει μαζί σας ''συμφωνία αλήθειας'', η παράταξη μας να γνωρίζει μόνο νίκες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε γύρω από τις ευρωεκλογές, λέγοντας:

«Θα μείνω πιστός και στις δυο αποστολές μου. Ακλόνητη απόφαση μας να προχωρήσουμε μπροστά μας. Τα μπλε λάβαρα της ΝΔ ενώνονται με τη μπλε σημαία της Ευρώπης. Ξεκινάμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Ένα κόμμα που χτίζει το σήμερα με το βλέμμα στο αύριο. Ερχόμαστε από πολύ μακριά, πηγαίνουμε πολύ μακριά. Ας κάνουμε τη νίκη στις ευρωεκλογές καινούργιο ξεκίνημα για την πατρίδα.

Ο απολογισμός και οι μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης από το 2019 έως και σήμερα αναφερόμενος σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που «έτρεξαν» κατά την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός και σημείωσε πως αυτές θα συνεχιστούν με τις αλλαγές που έρχονται μέχρι και το 2027: «Την πρώτη τετραετία βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια. Κι όμως! Μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε, βάζοντας την Ελλάδα για τα καλά σε τροχιά προόδου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Μείωση φόρων, επενδύσεις, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και κοινωνίας μας βοήθησε να νικήσουμε την πρωτοφανή υγειονομική επίθεση» πρόσθεσε.

«Δεν γίναμε παράδεισος, αλλά με συνεχή προσπάθεια τα πράγματα να γίνονται καλύτερα. Ο στόχος τον οποίο είχαμε θέσει προεκλογικά μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και κατώτατος στα 950 ευρώ θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση» και υπογράμμισε πως: «Η Ελλάδα του 2024 αρχίζει να προσεγγίζει τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Η εθνική οικονομία βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα, οι εξαγωγές αυξάνονται. Ειδικά στον πρωτογενή τομέα τον εκσυγχρονισμό τον πλαισιώνουν και αλλαγές για μια πιο ευέλικτη ευρωπαϊκή πολιτική. Έχουμε τολμηρό σχέδιο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις», συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχουν γίνει στην Παιδεία, ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι «επιτέλους γίνεται πράξη η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

Οι παθογένειες που πρέπει να εξαλειφθούν

Στάθηκε όμως και στις παθογένειες που πρέπει να εξαλειφθούν: «Τώρα καλούμαστε να ξεριζώσουμε διαχρονικές παθογένειες της χώρας. Δεν μας τρομάζουν τα εμπόδια. Ένα σύνολο αδυναμιών που έγιναν μεγάλο φρένο. Αυτές τις παθογένειες καλείται να ξεριζώσει η δεύτερη θητεία μας. Ξέρουμε ότι είναι έργο δύσκολο. Πάντα γύρω από τα προβλήματα φυτρώνουν παράκεντρα συμφερόντων. Όμως δεν μας τρομάζουν τα εμπόδια και οι εντυπώσεις της στιγμής», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επικεντρώθηκε και στην επόμενη ημέρα, κάνοντας αναφορά στις κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί στο πεδίο της οικονομίας με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όπως την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος όλων: «Ανακαινίζονται δεκάδες νοσοκομεία, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις επεκτείνονται παντού, έχει αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, αυξήθηκαν και οι μισθοί σημαντικά, δίνουμε και πρέπει να δώσουμε περισσότερα πρόσθετα κινητά προκειμένου στο εξής γιατροί να τοποθετηθούν και στα απομακρυσμένα χωριά αλλά και στα νησιά μας».

«Τα περιπολικά... και ταξί και ασθενοφόρα»

Σε μία αποστροφή του λόγου του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μεγάλο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων. Ένα έγκλημα που συνεχίζει να συγκλονίζει την κοινωνία και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Όταν μια κοπέλα δολοφονείται έξω από ένα αστυνομικό τμήμα, σκύβουμε το κεφάλι και λέμε πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν αυτά που έχουμε πετύχει. Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί και ασθενοφόρα για να προστατεύσουν τον πολίτη. Οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους και να έχουν και τη δική μας στήριξη αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα τέσσερα νέα μέτρα για την ενδοοικογενιακή βία

Ενδεικτικό του προβληματισμού που προκάλεσε στο Μαξίμου η τραγωδία των Αγίων Αναργύρων ήταν η σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με 3.000 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στην οποία έδωσε σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Τα πρώτα συμπεράσματα που βγήκαν από την τηλεδιάσκεψη ήταν ότι για για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Παράλληλα τονίστηκε ότι υπάρχει διαχείριση ώστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση να του παρέχεται κάθε υποστήριξη.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

  1. Kεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  2. Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία
  3. Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού
  4. Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Δημοσκόπηση MRB: Τι δείχνουν οι συσπειρώσεις

Την ίδια ώρα, αναποφάσιστος εμφανίζεται ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπηση της MRB για το Open εν όψει των ευρωεκλογών με αποτέλεσμα αυτό το ποσοστό να πηγαίνει στην αδιευκρίνιστη ψήφο.

Αναγωγή στο σύνολο - Ευρωεκλογές
ΝΔ: 31,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 15,9%
ΠΑΣΟΚ: 13,4%
ΚΚΕ: 8,1%
Ελληνική Λύση: 9,9%
Νίκη: 3,9%
Πλεύση Ελευθερίας: 4,3%

Η εξέλιξη των συσπειρώσεων

Συγκεκριμένα, στο θέμα των συσπειρώσεων, η ΝΔ παρουσιάζει μικρές απώλειες σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς από το 75% έπεσε στο 71,2% με τις μεγαλύτερες απώλειες της να κινούνται προς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ από το 62,3% ανέβηκε στο 77% και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 48,2% στο 65,1%.

ΝΔ: 74,8 - 75,3 - 71,2
ΠΑΣΟΚ: 62,7 - 62,6 - 76,6
ΣΥΡΙΖΑ: 48,2 - 48,5 - 62,1

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Τέλος για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εμφανίζεται ευνοημένος παρά το γεγονός ότι το κόμμα του δεν τον «βοηθά» με τα ποσοστά του, ενώ στα πιο κερδισμένα πρόσωπα από την πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη βγήκε η Ζωή Κωνταντοπούλου.

Αναλυτικά:

Δημήτρης Κουτσούμπας: 33%
Κυριάκος Μητσοτάκης: 30,9%
Ζωή Κωνσταντοπούλου: 22,1%
Νίκος Ανδρουλάκης: 22,1%
Στέφανος Κασσελάκης: 20,9%
Κυριάκος Βελόπουλος: 20,6%
Αλέξης Χαρίτσης: 11%
Δημήτρης Νατσιός: 9,4%
Βασίλης Στίγκας: 4,5%
Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει θέματα οικονομίας; Κανένας...
Κανένας: 32,8%
Κυριάκος Μητσοτάκης: 30,5%
Στέφανος Κασσελάκης: 15,6%
Νίκος Ανδρουλάκης 11,7%
Δεν ξέρω/δεν απαντώ ή Άλλος: 14,5%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης