Σπαρτιάτες: Όλα τα σενάρια μετά την ποινική δίωξη των 11 βουλευτών
Ανανεώθηκε:
Μόνος... στα κοινοβουλευτικά έδρανα ως ανεξάρτητος βουλευτής θα μείνει, όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας, μετά την επικείμενη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των υπολοίπων 11 βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.
Αυτό μοιάζει να είναι συνταγματικά ορατό μέχρι στιγμής, ανάμεσα στα σενάρια που απασχολούν το δημόσιο διάλογο μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Φυσικά η συζήτηση επικεντρώνεται στο ποιους θα επηρεάσει ο καταμερισμός των εδρών σε περίπτωση που επιλεγεί ως ορθότερη λύση αυτή η συνταγματική επιλογή αντί της διαδικασίας επαναληπτικών εκλογών στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες των 11 «Σπαρτιατών» σε περίπτωση που τους καταστήσει έκπτωτους το Εκλογοδικείο.
Ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί εντός της Βουλής και ποιο κόμμα θα ωφεληθεί περισσότερο; Απ' ό,τι φαίνεται το κυβερνών κόμμα το οποίο θα αυξήσει κατά έξι επιπλέον τις έδρες του, ενώ οι υπόλοιπες θα "περάσουν" σε κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Πονοκέφαλο» δεν έχει προκαλέσει μόνο στους «Σπαρτιάτες» η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 11 βουλευτών για εξαπάτηση του εκλογικού αποτελέσματος και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό σε βάρος του έγκλειστου Ηλία Kασιδιάρη, καθώς από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης των «Σπαρτιατών», αλλά και στους Συνταγματολόγους ως προς το επικρατέστερο σενάριο, αφού το Ελληνικό κοινοβούλιο έρχεται αντιμέτωπο για πρώτη φορά με τον κίνδυνο έκπτωσης μεγάλου αριθμού βουλευτών.
Την ώρα πάντως που ο Βασίλης Στίγκας κάνει λόγο για «εργαλοιοποίηση της Δικαιοσύνης» και για «εξουδετέρωση των πολιτικών αντιπάλων» μένει με 8 έδρες στη Βουλή αφού δύο από τους βουλευτές του «αυτομολούν» (Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης) που ανακοίνωσα ότι αποχωρούν από και ανεξαρτητοποιούνται.
«Oι ανεξαρτητοποιήσεις δεν έχουν καμία σημασία»
«Νομικά οι ανεξαρτητοποιήσεις δεν έχουν καμία σημασία γιατί το αδίκημα έχει τελεστεί», διευκρίνισε σε δηλώσεις της στη Naftemporiki TV η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, ξεκαθαρίζοντας πως «είτε μείνουν, είτε φύγουν από τους Σπαρτιάτες δεν έχει κανένα νόημα» αφού «η ποινική ευθύνη είναι ατομική». Όπως εξήγησε, η δίωξη σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η ποινική διαδικασία σε βάρος των βουλευτών που είναι κατηγορούμενοι για την τέλεση του αδικήματος της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.
Ερωτηθείσα για το τι προβλέψεις υπάρχουν σε περίπτωση που εκπέσουν των κοινοβουλευτικών τους εδρών οι παραπάνω βουλευτές και για το πού θα καταλήξουν οι έδρες αυτές, η κ. Καμτσίδου εξήγησε ότι: «Πρώτα από όλα για να εκπέσουν πρέπει να εκδοθεί απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (του Εκλογοδικείου). Για να εκπέσουν δεν αρκεί απλώς η ποινική καταδίκη τους. Θα πρέπει το αδίκημα να είναι ατιμωτικό, δηλαδή από αυτά που προβλέπεται ότι οδηγούν στην έκπτωση και να εκδοθεί απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου».
Και πρόσθεσε πως «έχουν διατυπωθεί δύο απόψεις: Η μία άποψη η οποία είναι συντηρητική, με την έννοια ότι επιδιώκει να διαφυλάξει το κοινοβουλευτικό status quo, λέει ότι οι έδρες των Σπαρτιατών μπορεί να μοιραστούν στις υπόλοιπες κομματικές δυνάμεις αναλογικά της δύναμής τους». Στην περίπτωση αυτή, όπως παρατήρησε η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιμετωπιστεί η ύπαρξη ενός νέου κόμματος και το αν η Νέα Αριστερά θα εξαιρεθεί από αυτή τη μοιρασιά.
Πάντως η Συνταγματολόγος τάχθηκε με την άποψη της εκλογικής διαδικασίας, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει υπάρξει ποτέ «τέτοιου εύρους έκπτωση βουλευτών» και πρόσθεσε πως για την ίδια «το δημοκρατικά ορθό είναι να εφαρμοστεί το Σύνταγμα που ορίζει πως αν η μείνει κενή η έδρα, διενεργείται εκλογή». «Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε εκλογική διαδικασία για την αναπλήρωση των κενών που μπορεί να παρουσιαστούν», τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος.
Ακόμα ανέφερε ότι «θα μεσολαβήσει αρκετός χρόνος» μέχρι να συμβούν όλα τα παραπάνω. «Είναι μία δίκη που έχει πολύ ιδιόρρυθμα χαρακτηριστικά. Πρώτα από όλα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην πράξη η σχετική ρύθμιση του ποινικού κώδικα. Δεν είχαμε ποτέ παρόμοιο περιστατικό… Έχουμε μεγάλο δρόμο ακόμη και σε πρώτο βαθμό αν ξεκινήσει η δίκη τον Σεπτέμβριο δεν νομίζω ότι θα αρκέσουν λίγες εβδομάδες, η διαδικασία θα διαρκέσει κάποιους μήνες» κατέληξε.
Ο καταμερισμός εδρών
Πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στη Βουλή σε περίπτωση κατανομής των εδρών και των 12 εδρών των Σπαρτιατών, 6 θα λάβει η ΝΔ (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Αν. Αττική, Λάρισα, Ηράκλειο και Νότιος Τομέας όπου εκλέγεται ο Στίγκας), 3 ο ΣΥΡΙΖΑ (Αν. Αττική, Βόρειος Τομέας και Ηράκλειο ή Σέρρες), έναν το ΚΚΕ (Δυτικός Τομέας), έναν το ΠΑΣΟΚ (Β΄ Θεσσαλονίκης) και έναν η Πλεύση Ελευθερίας (Β΄ Πειραιώς).
Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΝΔ θα αυξήσει τους βουλευτές της από 158 σε 164, ο ΣΥΡΙΖΑ από 36 σε 39, το ΠΑΣΟΚ από 32 σε 33, το ΚΚΕ από 21 σε 22 και η Πλεύση Ελευθερίας από 6 σε 7, ενώ οι υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες δεν θα έχουν μεταβολή στον αριθμό τους. Οι παραπάνω αντιστοιχίες σε περίπτωση που ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» θα χάσει και αυτός την έδρα του, κάτι που παραμένει αμφισβητούμενο μέχρι στιγμής.
Τα άλλα δυο σενάρια για τις έδρες των «Σπαρτιατών», είναι να γίνει κατάληψη των αντίστοιχων εδρών που χάνουν οι «Σπαρτιάτες», από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Ή να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των «Σπαρτιατών».
Πρόκειται για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που ακολουθείτε στις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες. Όποιο κόμμα έρθει πρώτο καταλαμβάνει την έδρα.
Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές για τους οποίους παραγγέλλεται να ασκηθεί ποινική δίωξη είναι οι: Αθανάσιος Χαλκιάς, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γεώργιος Μανούσος, Αλέξανδρος Ζερβέας, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Διονύσιος Βαλτογιάννης, Γεώργιος Ασπιώτης, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, Ιωάννης Κόντης, Πέτρος Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Φλώρος.