Ζαχαράκη: «Ναι» σε διακομματικό διάλογο, «όχι» στη νομοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία»
Η τραγική υπόθεση της δολοφονίας της 28χρονης γυναίκας από τον πρώην σύντροφο της έξω από το αστυνομικό τμήμα καθώς και οι τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για τη νομοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία» κυριαρχούν στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με την ενιαία ψηφιακή αγορά.
«Ναι» σε διακομματικό διάλογο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αύξησης των δολοφονιών γυναικών, δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, απορρίπτοντας παράλληλα τις τροπολογίες που κατέθεσαν στη Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».
Τόσο η κυρία Ζαχαράκη όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, επεσήμαναν ότι ο ποινικός κώδικας καλύπτει πλήρως με υψηλότατες ποινές την αφαίρεση οποιασδήποτε ζωής με ρατσιστικά κίνητρα.
«Το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε ως Πολιτεία είναι να απέχουμε από δημιουργία εντυπώσεων ή και τεχνάσματα μιας μικροπολιτικής διαχείρισης. Γιατί πρέπει να παλέψουμε για μια ενιαία πολιτική και κοινωνική απάντηση στο πρόβλημα.
Να παλέψουμε έτσι ώστε να εκριζώσουμε τις αιτίες και να αλλάξουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαπράττονται αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα. Να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες, να στηρίξουμε αποτελεσματικά όσες βρίσκονται στη ζώνη της κακοποιητικής συμπεριφοράς και ως κυβέρνηση το κάνουμε όσο πιο συνεκτικά μπορούμε.
- Δείτε επίσης: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας της 28χρονης - Αντικαθίσταται ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος
Όλοι έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στο να επιχειρήσουμε να διαχωρίσουμε την αξία της ζωής ή την απαξία της πράξης σε σχέση και με βάσει το φύλο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη και συμπλήρωσε:
«Η κατάσταση με τις γυναικοκτονίες στη χώρα αποτελεί λόγο για μια ριζική αντιμετώπιση, ουσιαστική, βαθειά και σίγουρα όχι νομική, με συμβολικές διατάξεις σε ένα κατεξοχήν κανονιστικό κείμενο, όπως είναι ο ποινικός κώδικας. Άρα το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να διαπνέεται από διατάξεις χωρίς κανένα έννομο δικονομικό αποτέλεσμα».
«Είναι λοιπόν σημαντικό να χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία, και το κάνουμε, αλλά στον ποινικό κώδικα, με την πρόσφατη αλλαγή έχουμε την απόλυτη κάλυψη της απώλειας ζωής με την υψηλότατη των ποινών», κατέληξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, απορρίπτοντας την τροπολογία και τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της ρατσιστικής βίας προβλέπονται, στον ποινικό κώδικα, βαρύτατες ποινές για την ανθρωποκτονία η οποία πλέον είναι ισόβια κάθειρξη.
ΣΥΡΙΖΑ: Εμφυλη διάσταση του εγκλήματος
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, επέμεινε ότι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία κάνοντας ορατή την έμφυλη διάσταση στο έγκλημα που έχει σχέση με το φύλο της γυναίκας.
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «λέει πολλά για να μην κάνει τίποτα επί της ουσίας» και απέρριψε τις κατηγορίες περί προσπάθειας κομματικής εκμετάλλευσης των γυναικοκτονιών, τονίζοντας ότι η ίδια η πραγματικότητα που είναι η αύξηση των δολοφονιών λόγω φύλου διαψεύδει τις θεωρίες και το αφήγημα της κυβέρνησης.
Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, κάλεσε την κυβέρνηση «να δείξει επιτέλους κοινωνικά αντανακλαστικά και να υιοθετήσει την πρόταση που είχε καταθέσει το 2021 το κόμμα του -και είχε απορρίψει τότε η ΝΔ- για την άμεση νομοθέτηση του όρου γυναικοκτονία» τονίζοντας ότι «είναι μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη».
ΠΑΣΟΚ: «Τείνει να γίνει μάστιγα»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να αποκρυφτεί η πραγματικότητα που είναι ο πολλαπλασιασμός της έμφυλης βίας και ότι η γυναικοκτονία πλέον τείνει να γίνει μάστιγα», και τόνισε ότι πρέπει να αφεθούν στην άκρη τα τεχνάσματα και να αντιμετωπιστεί το θλιβερό αυτό φαινόμενο μέσα από ένα ειλικρινή διακομματικό διάλογο.
«Ζητάμε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης με διαφάνεια και την απόδοση των ευθυνών όπου και αν βρίσκονται», ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, σημειώνοντας ότι « θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της ζωής των γυναικών ώστε να μπει φραγμός στα εγκλήματα που αυξάνονται εναντίον τους.
- «Η δολοφονία της 28χρονης έξω από το αστυνομικό τμήμα προκαλεί οργή και αγανάκτηση και προκαλεί οργή και αγανάκτηση κυρίως η στάση της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Είναι πρόκληση από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ να διαφημίζει τα περιβόητα μέτρα όπως το "button panic" τα οποία είναι ανεπαρκή για την προστασία των γυναικών. Πρέπει άμεσα να διερευνηθούν όλες οι συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων και των ευθυνών των αστυνομικών αρχών», τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
- Να κάνει δεκτή την τροπολογία ώστε να νομοθετηθεί ο ορισμός της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κάλεσε την κυβέρνηση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος.
«Εμείς στη Νέα Αριστερά τη λέμε με το όνομα της. Κυριακή Γρίβα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου προσθέτοντας:
«Καμία γυναίκα δεν είναι ασφαλής. Κυβέρνηση και αστυνομία είναι σε ρόλο παρατηρητή και ο κ. Χρυσοχοΐδης κρύβεται πίσω από την ΕΔΕ και ανέχεται την προκλητική δήλωση της αστυνομίας».
- Την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία καταλόγισε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό «ατολμία στο αυτονόητο» και επανέλαβε ότι για το θέμα αυτό έχει καταθέσει 11 επίκαιρες ερωτήσεις εδώ και πέντε μήνες, οι οποίες παραμένουν αναπάντητες.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια για να πει ότι προχθές δολοφονήθηκε η πέμπτη γυναίκα για το 2024 σε συνθήκες που αποκαλύπτουν με τον πιο αποκρουστικό τρόπο την ένδεια υποδομών, εκπαίδευσης, μεθόδων πρόληψης και προστασίας των θυμάτων, των γυναικών που δολοφονούνται η μία μετά την άλλη, που λιγοστεύουν επειδή κάποιοι συγγενείς, σύντροφοι, σύζυγοι, πρώην αισθάνονται ότι έχουν εξουσία ζωής ή θανάτου πάνω τους. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας προσέθεσε ότι είναι η πολλοστή φορά που παρεμβαίνει στην Ολομέλεια να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία αλλά και έμπρακτη εγγύηση προστασίας των γυναικών και προσέθεσε πως «με τον ίδιο τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης έχει επιβάλλει ότι στα Τέμπη δεν έγινε έγκλημα, έτσι έχει επιβάλλει ότι η γυναικοκτονία δεν είναι έγκλημα αυτοτελές παρά είναι δήθεν ένας κοινωνικός όρος, ένας όρος του δημοσίου λόγου". "Στις πόσες γυναικοκτονίες πρέπει να ποινικοποιηθεί αυτοτελώς ως κακούργημα; Πρέπει οι γυναίκες αυτές να προστατευθούν» ανάφερε και προσέθεσε ότι «οι συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκε η νεαρή αυτή κοπέλα σας εκθέτουν και ταυτοχρόνως εκθέτουν συνολικά το κράτος, την Πολιτεία και όλους». - Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «είναι σε αποδρομή και ανίκανη να διαχειριστεί πάρα πολύ σημαντικά θέματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών με την εγκληματικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο». «Είναι θέμα τύχης ότι ζούμε και δεν έχει βρεθεί κάποιος να μας δολοφονήσει. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είναι δημοσιογράφος για να σχολιάζει γεγονότα, αλλά υπουργός Ασφάλειας του Πολίτη για να λύνει τα προβλήματα», πρόσθεσε.
- Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Γιάννης Κόντης, ανέφερε ότι «πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η στυγνή δολοφονία μιας νέας κοπέλας» σημειώνοντας παράλληλα ότι «επειδή ψάχνουμε πιθανή αμέλεια αστυνομικών, πρέπει να αποφασίσουμε και για το τι αστυνομία θέλουμε».