Η αποτίμηση Μαξίμου για την πρόταση δυσπιστίας - Τι λένε για την τοποθέτηση Καραμανλή
«Η κυβερνητική πλειοψηφία βγαίνει συσπειρωμένη, δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και μιλά για την ουσία της τραγωδίας» διαμηνύουν Κυβερνητικά στελέχη στην αυγή της τρίτης και κρισιμότερης ημέρας της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.
Ικανοποίηση στο Κυβερνητικό στρατόπεδο για τις απαντήσεις Καραμανλή στη Βουλή και τη δήλωσή του ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία ασυλία λίγες ώρες πριν την τοποθέτηση του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε στη Βουλή και έδωσε απαντήσεις σε όλα, σχολιάζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στη σκιά της τοποθέτησης του πρώην Υπουργού Μεταφορών ο οποίος από το βήμα της Βουλής τόνισε πως δεν κρύφτηκε ποτέ, δεν κρύβεται και δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.
Ο κ. Καραμανλής τον οποίο η αντιπολίτευση επέμενε να αποκαλεί κρυπτόμενο ήρθε, τοποθετήθηκε με σαφήνεια και πληρότητα και έδωσε όλες τις εξηγήσεις τονίζουν από την Κυβέρνηση ενώ υπογραμμίζουν πως κανείς εντός του Κοινοβουλίου δεν ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα σφάλματα αλλά και συστημικά διαχρονικά προβλήματα στο σιδηρόδρομο.
Ο πρώην Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στα όσα έγιναν τη μοιραία νύχτα λέγοντας πως επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας και ισχυρίστηκε πως η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού, μετά βεβαιότητας προκάλεσε την τραγωδία. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε πως αυτό θα πει αιτιώδης συνάφεια, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει στην περίπτωση της υλοποίησης της Σύμβασης 717.
«Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.
«Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Και εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα», τόνισε επίσης.
Ικανοποίηση κυριαρχεί σε πολλά κυβερνητικά στελέχη και για την πρόκληση Καραμανλή προς την αντιπολίτευση να συντάξει συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να καταθέσει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη αντί να ρίχνει λάσπη όπως είπε, στο εκλογικό σώμα.
Ανασύνταξη Κυβερνητικού αφηγήματος και συσπείρωση
Είναι ξεκάθαρο πως η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ ανάγκασε την Κυβέρνηση να βγει στην αντεπίθεση, να διαμορφώσει ένα συνεκτικό αφήγημα για τα Τέμπη, να το μεταδώσει με ένταση και να απαντήσει σε όλα όσα διακινούνται επι μήνες στο δημόσιο διάλογο και πληττουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Για την διαμόρφωση του χώρου, για τα βαγόνια και για τις συνομιλίες των σταθμαρχών.
Ενδεικτική του κλίματος εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ είναι η δήλωση Γεωργιάδη πως η Κυβέρνηση «έχασε την μάχη των εντυπώσεων» και «ξέχασε πως οι λέξεις έχουν δύναμη και επηρρεάζουν την καρδιά και το μυαλό των πολιτών».
«Η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μιας ανείπωτης τραγωδίας πέφτει όμως στο κενό» εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη. «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας κατέθεσαν μία πρόταση δυσπιστίας πάνω στον παραπλανητικό τίτλο του ΒΗΜΑτος και τελικά, όπως φάνηκε από τις δύο πρώτες ημέρες της συνεδρίασης, αυτοί είναι που στριμώχνονται πολιτικά» υπογραμμίζουν από την Κυβέρνηση.
Απανωτές επιθέσεις στο Νίκο Ανδρουλάκη
Η Κυβέρνηση και σήμερα θα συνεχίσει να σφυροκοπά τον Νίκο Ανδρουλάκη χαρακτηρίζοντάς τον σύμμαχο εκδοτικών και οικονομικών συμφερόντων, αρνούμενη να πιστέψει την ταχύτητα με την οποία το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας μετά από ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας το Βήμα. Για τα γαλάζια στελέχη ο Νίκος Ανδρουλάκης πλέον στριμώχνεται από την ίδια του την πρωτοβουλία.
Το μόνο που υπήρξε λένε ήταν το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, το οποίο όμως επαναλαμβάνει ζητήματα λυμένα εδώ και ένα χρόνο. Ο κύριος Ανδρουλάκης και η υπόλοιπη αριστερή αντιπολίτευση τονίζουν, προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνηση με παραλογισμούς και ψέματα, με χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις και υπαινιγμούς.
Μόνος τους στόχος, λέει το Μαξίμου να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο.
Στριμωγμένος για την Κυβέρνηση και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος, όπως υπογραμμίζουν, επέλεξε ως εισηγητή για το κράτος δικαίου τον καταδικασμένο 13-0 από τη δικαιοσύνη Νίκο Παππά.
Σε όλα αυτά προσθέτουν και τη δήλωση του υποψήφιου Ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη ότι είναι «ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία Εισαγγελέας», κάτι το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνει ότι η περιφρόνηση των θεσμών και η υπονόμευση της Δημοκρατίας είναι συνυφασμένες με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπό τον Κασσελάκη.