ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ουκρανός αξιωματούχος: «Η λύση σε αυτόν τον πόλεμο είναι να νικήσουμε το καθεστώς του Κρεμλίνου»

Ουκρανός αξιωματικός επιβλέπει τη βολή ενός Howitzer 2S3 κατά Ρωσικών θέσεων, στο μέτωπο της Μπαχμούτ, στις 25 Μαρτίου 2024.

Ο Hryhoriy Nemyria, αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας μιλάει στο CNN και περιγράφει τις ζοφερές στιγμές από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στο Κρεμλίνο: «Θα πολεμήσουμε».

Τη στιγμή που η Ρωσία εντείνει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας, οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα με τον Ουκρανό αξιωματούχο να υπογραμμίζει «Η ρωσική απειλή πρέπει να αρθεί μια για πάντα» και συνεχίζει «η λύση σε αυτόν τον πόλεμο είναι να νικήσουμε το καθεστώς του Κρεμλίνου».

Η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας μαζί με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας απέναντι στη ρωσική απειλή, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (22/3) με τον αναπληρωτή Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας Hryhoriy Nemyria να τονίζει «ο Πούτιν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μια γλώσσα εκβιασμού κατά της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού εκβιασμού και της εκστρατείας παραπληροφόρησης, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του με άλλα μέσα».

Ο Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε πώς το μέλλον της Ουκρανία είναι εντός της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, καλώντας της Δύση να πάρει πιο δραστικά μέσα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Eκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Στρατιώτες έχουν επιστρατευτεί. Ποια είναι η λύση σε αυτόν τον πόλεμο από τη δική σας οπτική;

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο πόλεμος διαρκεί από το 2014 όταν οι Ρώσοι προσάρτησαν παράνομα την Κριμαία και κατέλαβαν το Ντονμπάς (7% του εδάφους της Ουκρανίας). Από την πλήρη εισβολή, η Ρωσία άρπαξε ακόμη περισσότερη γη. Και τώρα καταλαμβάνει το 26% (σχεδόν 157 χιλ. τ.χλμ.). Είναι κάτι περισσότερο από το έδαφος της Ελλάδας. Αλλά αυτός ο πόλεμος δεν αφορά μόνο την επικράτεια. Έχει να κάνει με το ποιος θα γράψει τους κανόνες της νέας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας τάξης ασφάλειας. Η ιστορία μας λέει ότι αυτό είναι προνόμιο των νικητών και όχι των ηττημένων. Αυτό είναι που πραγματικά διακυβεύεται. Σαν αυτός ο πόλεμος να μην αφορά το έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πιθανή «ειρηνευτική συμφωνία», η οποία βασίζεται στην αρχή «γη για την ειρήνη», δεν θα φέρει την πραγματική βιώσιμη ειρήνη. Επομένως, η λύση σε αυτόν τον πόλεμο είναι να νικήσουμε το καθεστώς του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και να προχωρήσουμε από την επιτυχία στο πεδίο της μάχης - όταν η Ρωσία δεν θα μπορεί πλέον να συνεχίσει τον πόλεμο - σε μια σταθερή και συνολική ειρηνευτική ρύθμιση ως αναπόσπαστο μέρος μιας νέας εντολής ασφαλείας. Η ρωσική απειλή πρέπει να αρθεί μια για πάντα. Η εναλλακτική είναι η συνέχιση ενός παρατεταμένου πολέμου φθοράς -ένα παιχνίδι αριθμών- που ευνοεί μόνο τον Πούτιν και τους άλλους δικτάτορες. Για την Ουκρανία, είναι να είσαι ή να μην είσαι. Θα πολεμήσουμε. Δεν θα παραδοθούμε.

Ο Hryhoriy Nemyria, αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φτάσει σε ένα τραγικό ορόσημο. Υπάρχουν ελπίδες ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα;

Το τέλος του πολέμου εξαρτάται από την ενότητα και την πολιτική βούληση που ακολουθούνται από ενέργειες για την έγκαιρη παράδοση όπλων στην Ουκρανία, την ενίσχυση των συνολικών κυρώσεων κατά των Ρώσων επιτιθέμενων και τη συνεχή οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού. Έχουμε έναν ασύμμετρο πόλεμο υψηλής έντασης. Για να τελειώσει σύντομα αυτός ο πόλεμος, όλοι οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας πρέπει να μετακινηθούν από τη σημερινή θέση – «Θα μείνουμε με την Ουκρανία όσο χρειαστεί» – σε ένα κρυστάλλινο: «Θα μείνουμε με την Ουκρανία όσο χρειαστεί για να νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα εξαιτίας αυτής της εισβολής. Πώς είναι η κατάσταση για όσους βρίσκονται ακόμα στη χώρα;

Οι Ουκρανοί πληρώνουν υψηλό τίμημα για την ανεξαρτησία και την ελευθερία μας. Εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, κάθε έβδομο σχολείο καταστράφηκε ή καταστρέφεται, σχεδόν 2000 νοσοκομεία, περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια σπίτια! Το ένα τέταρτο των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 400 γεφυρών ! Περισσότερα από 20 χιλιάδες παιδιά συνελήφθησαν και απήχθησαν βίαια από τη Ρωσία και μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία– ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με γενοκτονία. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσίδα Επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών Maria Lvova-Belova.

Τα περισσότερα από αυτά τα φρικτά εγκλήματα συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών των βαρβάρων στη Μαριούπολη και την Οδησσό, όπου πριν από τον πόλεμο ζούσαν μεταξύ άλλων περισσότεροι από 120 χιλιάδες Έλληνες (Έλληνες του Πόντου). Γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, βιάστηκαν ή απελάθηκαν από τη Ρωσία (δεύτερη φορά μετά τις απελάσεις του Στάλιν τη δεκαετία του 1940; Ξέρουμε πόσα Ελληνόπουλα της Ουκρανίας απήχθησαν;

Αυτά τα τεράστια δεινά είναι ένας ακόμη λόγος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος νικώντας τον επιτιθέμενο στο ουκρανικό έδαφος. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.

Μετά τη νίκη του στις ρωσικές εκλογές, ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίστηκε ανυποχώρητος σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ακόμη και Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Πιστεύετε ότι θα φτάσει σε αυτό το σημείο;

Οι ρωσικές εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Δεν έγιναν πραγματικές εκλογές. Ήταν μάλλον μια «ειδική εκλογική επιχείρηση» με αποτέλεσμα γνωστό εκ των προτέρων. Η ρητορική του Πούτιν πριν και μετά τις «εκλογές» είναι η ίδια. Τίποτα δεν άλλαξε. Χρησιμοποίησε στο παρελθόν και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μια γλώσσα εκβιασμού κατά της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού εκβιασμού και της εκστρατείας παραπληροφόρησης, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του με άλλα μέσα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποδειχθεί ότι «ο αυτοκράτορας δεν έχει ρούχα» και να αποτραπεί το χειρότερο σενάριο είναι μια νίκη της Ουκρανίας.

Πώς θα αξιολογούσατε τις ενέργειες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία; Τι έχουν κάνει σωστά και τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει διαφορετικά;

Η Ουκρανία είναι ευγνώμων για όλη τη βοήθεια που παρείχαν. Κατανοούμε επίσης ότι αυτή η βοήθεια δεν ήταν μία φιλανθρωπία, διότι εξυπηρετούσε το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας όλων των κρατών μελών. Για να γίνει αυτή η βοήθεια πιο αποτελεσματική, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε έναν κοινό στόχο. Το «να μην ηττηθούμε» δεν σημαίνει νίκη. Εάν ο κοινός μας στόχος είναι να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για την αποτροπή των νέων πολέμων, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η βοήθεια που παρεχόταν ήταν απαραίτητη για να μην χαθεί αυτός ο πόλεμος μέχρι τώρα, αλλά όχι επαρκής για να τον κερδίσουμε. Αυτή η κατανόηση δεν έχει ακόμη εμφανιστεί στη Δύση.

Η Ουκρανία δεν έχει κερδίσει ακόμη τον πόλεμο, αλλά έχει ήδη κερδίσει αρκετές μάχες. Μία από αυτές τις μάχες είναι να αποδείξουμε ότι η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη και ότι είναι η Ευρώπη. Μετά από δύο χρόνια αυτού του πολέμου μεγάλης κλίμακας ενάντια στον βάναυσο επιτιθέμενο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουκρανία είναι η Ευρώπη και το μέλλον της βρίσκεται εντός της ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Hryhoriy Nemyria θα συμμετάσχει στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 10 με 13 Απριλίου στους Δελφούς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης