ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για 25η Μαρτίου: Τα γεγονότα του «χθες», έμπνευση για το «αύριο»

Παρουσία ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην εκδήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον Εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 στο Μέγαρο Μουσικής

INTIME NEWS

Ευκαιρία ιστορικής και εθνικής ενδοσκόπησης συνιστά ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Νίκος Δένδιας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την Εθνική Επέτειο.

«Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 δεν συνιστά απλή εκδήλωση ενός χρέους, μια τυπική επετειακή διαδικασία» σημείωσε.

Εξηγώντας, τόνισε πως «για να παίξει το ρόλο που πρέπει, πρέπει να συνιστά ευκαιρία ιστορικής αλλά και εθνικής ενδοσκόπησης. Για το παρελθόν μας, για το παρελθόν του Ελληνισμού, για το παρόν μας, αλλά και για το μέλλον μας. Γιατί η αναδίφηση στα γεγονότα του χθες μας βοηθά να αντλήσουμε έμπνευση για το αύριο. Να αντιγράψουμε, να δανειστούμε αν θέλουμε αξιολογικούς κώδικες, να μιμηθούμε αν απαιτηθεί συμπεριφορές, ώστε να διασφαλιστεί η εθνική ύπαρξη».

Ιστορική αναδρομή στις κερκυραϊκές φιλαρμονικές

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετείχαν η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» της Κέρκυρας, με έργα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση.

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε γνωστό πως η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» της Κέρκυρας θα ανοίξει τη σημερινή στρατιωτική παρέλαση ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κερκυραϊκές φιλαρμονικές οι οποίες «δεν απετέλεσαν απλώς φορείς πολιτισμού και κουλτούρας. Συνέβαλαν με τη δική τους δραστηριότητα στην καλλιέργεια πατριωτικής συνείδησης», όπως είπε.

Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν των κερκυραϊκών φιλαρμονικών ο κ. Δένδιας ανέφερε τα εξής:

«Η πρώτη, κερκυραϊκή μπάντα δημιουργήθηκε, η Παλαιά Φιλαρμονική, το 1840. Της απαγορεύτηκε όμως να φέρει μπλε και άσπρη στολή. Έτσι φέρει μέχρι και σήμερα μπλε και κόκκινη στολή. Όμως, η ιστορία πήρε την εκδίκησή της. Η Επτάνησος ενώθηκε με την Ελλάδα. Μια τεράστια επιτυχία στο πλαίσιο της Μεγάλης Ιδέας, ίσως της πιο ωραίας ιστορίας της περιόδου του Ρομαντισμού.

Και έτσι, το 1890, στα ελληνικά πια Επτάνησα, δημιουργείται μια δεύτερη Φιλαρμονική, η Φιλαρμονική Εταιρία "Μάντζαρος", η οποία πια με αυτοπεποίθηση φορά την μπλε και άσπρη στολή και πρωτοεμφανίζεται στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, ακριβώς ένα χρόνο μετά, το 1891 και παίζει τον εθνικό ύμνο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης