ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μίλησα με τον Ζελένσκι - Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

Μητσοτάκης: Μίλησα με τον Ζελένσκι - Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Οδησσό της Ουκρανίας στις 6 Μαρτίου, 2024

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/IGOR TKACHENKO

Με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media σήμερα, Πέμπτη (21/03).

Ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η επίσκεψή του στην Οδησσό του κατέδειξε ακόμη περισσότερο την «επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας». Αντίστοιχα, νωρίτερα, με ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Όλη η ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη:

«Μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ».

Νωρίτερα, και φτάνοντας για τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός είχε πει αναφερόμενος στην Ουκρανία: «Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ενωμένη στην υποστήριξη την οποία παρέχει στην Ουκρανία προκειμένου να μπορέσει να αμυνθεί απέναντι στην απροκάλυπτη ρωσική εισβολή. Τα ζητήματα, όμως, αυτά έχουν επαναφέρει στο τραπέζι της συζήτησης με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη θα μπορέσει να κατοχυρώσει στην πράξη τη στρατηγική της αυτονομία. Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι ήδη μία χώρα, η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι όμως απολύτως σαφές ότι αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά, θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών. Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στη δυνατότητα η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Και ελπίζω το σημερινό Συμβούλιο να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά».