ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γρίφος των προοδευτικών συμμαχιών προβληματίζει το Μαξίμου

Ο γρίφος των προοδευτικών συμμαχιών προβληματίζει το Μαξίμου
Στιγμιότυπο από την δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για την 42η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Κάνει πως δεν βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου την σκιά του Βασίλη Λεβέντη πίσω από την κυβέρνηση.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει συνειδητοποιήσει πως εσχάτως η Ένωση Κεντρώων στηρίζει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όμως προς το παρόν τουλάχιστον διστάζει να φέρει πιο κοντά του το κόμμα Λεβέντη και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο Μαξίμου δεν αισθάνονται ακόμη οικεία με την Ένωση Κεντρώων. Μπορεί η στάση τους στην ψηφοφορία για την απλή αναλογική να τους ευνόησε και η επίθεση που εξαπέλυσε σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να εξυπηρετεί την κυβέρνηση, όμως με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν δείχνουν να εμπιστεύονται το κόμμα Λεβέντη για μία στενότερη συνεργασία.

Ωστόσο, παρατηρούν πως τα ίδια συστήματα που χαρακτηρίζουν τον Λεβέντη γραφικό όταν ψηφίζει την απλή αναλογική, τον εξυμνούν όταν κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για το θέμα των καναλιών και των τηλεοπτικών αδειών.

Γενικώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι από τις επόμενες εκλογές θα χρειαστούν ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση επομένως τότε θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη μία προοδευτική πλειοψηφία θα μπορούσε να συγκροτηθεί με την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την καταψήφιση της απλής αναλογικής από τα δύο κόμματα του κέντρου το Μαξίμου βλέπει να απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο. Χωρίς ωστόσο να το αποκλείσει. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι την στάση του ΠΑΣΟΚ θα την καθορίσουν κυρίως οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, δηλαδή εάν θα μπορέσει να ορθοποδήσει το εγχείρημα ενός ενιαίου μεσαίου χώρου και επιπλέον το κατά πόσο η Χαριλάου Τρικούπη θα καταφέρει να απαλλαγεί από «βαρίδια» που την σπρώχνουν προς την κατεύθυνση Μητσοτάκη.

Στην περίπτωση της επίτευξης μίας συμφωνίας με τις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου η κυβέρνηση δεν θα απέκλειε την συνύπαρξή της και με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Και βεβαίως δεν θα αποχωριζόταν τον σταθερό της σύμμαχο Πάνο Καμμένο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θεωρώντας ότι και στήριξη στην κυβέρνηση πρόσφεραν και συνέπεια έδειξαν ως προς την συνολική τους στάση. Όλα αυτά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσουν άμεσα. Όμως το τοπίο θα αρχίσει να διαμορφώνεται μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Φθινόπωρο όταν θα επιχειρηθεί και το μεγάλο άνοιγμα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.