ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στους «κυνηγούς υποβρυχίων» ο Πρωθυπουργός: Τα μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος

Στους «κυνηγούς υποβρυχίων» ο Πρωθυπουργός: Τα μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS

Μπορεί να έχουν συμπληρωθεί πάνω από 13 μήνες νηνεμίας στα ελληνοτουρκικά, με την Άγκυρα μετά τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023, να έχει επιλέξει ένα άλλο, πιο φιλικό προσωπείο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η Αθήνα ξεχνά την τουρκική στρατηγική, τις απειλές, τις μηχανορραφίες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν πάνω και κάτω από το γαλάζιο του Αιγαίου.

Τα ήρεμα νερά απειλούν να ταράξουν οι «μπόρες» των navtex, και των εμπρηστικών δηλώσεων όπως οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο.

Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός επιλέγει να παραστεί και να μιλήσει στην εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου.

Η παρουσία Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου τυχαία.

Τα Ρόμεο αποτελούν τους νέους υπερσύγχρονους «κυνηγούς» υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού και η άφιξή τους συμπίπτει χρονικά με την ένταξη σε υπηρεσία των τουρκικών υποβρυχίων αναερόβιας πρόωσης τύπου 214.

Ασπίδα στα τουρκικά υποβρύχια Type 214

Ουσιαστικά η Αθήνα προετοιμάζεται όσο καλύτερα μπορεί για τον ταχύτερο δυνατό εντοπισμό των 6 υποβρυχίων Type 214 που ναυπηγεί η Τουρκία, τα οποία αποτελούν μια σημαντική απειλή για τα παλαιότερα ειδικά, πλοία του ελληνικού στόλου.

Τα νέα ελικόπτερα διαθέτουν αισθητήρες ηλεκτρονικού πολέμου, πανίσχυρο ραντάρ, τορπίλες κατά πλοίων, πυραύλους επιφανείας αλλά και πανίσχυρα πολυβόλα ενώ οι «ηχοσημαντήρες» διαθέτουν ιδιαίτερη ευαισθησία και μεταδίδουν στο ελικόπτερο τους ήχους που παράγει ένα κρυμμένο εχθρικό υποβρύχιο. Στόχος να μη χαθεί το πλεονέκτημα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται πως στην ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του '20, η Τουρκία έφαγε απανωτά “χαστούκια” από τα ελληνικά υποβρύχια τα οποία δεν εντοπίστηκαν ποτέ από τα τουρκικά μέσα είτε εναέρια είτε από τα sonar των τουρκικών πλοίων.

Το διπλό μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό

Το μήνυμα που στέλνει η Κυβέρνηση έχει πολλαπλούς αποδέκτες. Στο εξωτερικό, πως η Αθήνα θα συνεχίσει να εξοπλίζεται, επιθυμώντας τον διάλογο αλλά προετοιμασμένη και για τη σύγκρουση. Στο εσωτερικό, πως η Νέα Δημοκρατία είναι η πραγματικά πατριωτική δύναμη, στις πράξεις και όχι στα λόγια όπως κάποια κόμματα και κομματίδια της ακροδεξιάς.

Ο ψευτοπατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα υπενθύμιζε πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός στο προσυνέδριο της Νέα Δημοκρατίας με το βλέμμα σε όσους ψηφοφόρους λοξοκοιτάνε στα δεξιότερα. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως όλοι οι πολίτες ξέρουν ποιο κόμμα είναι αυτό που υπηρετεί με έργα και όχι με λόγια την Ελλάδα.

Υπαρξιακή η σημασία της Άμυνας

Η Άμυνα έχει υπαρξιακή σημασία διαμηνύουν από την Κυβέρνηση και τονίζουν πως αυτό έγινε και πάλι ξεκάθαρο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ίσως κάποιοι να πίστεψαν ότι η ειρήνη που προέκυψε μετά την πτώση του τείχους θα κρατούσε για πάντα τονίζουν γαλάζια στελέχη, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν μια πλάνη.

Η Ελλάδα ποτέ δεν βρέθηκε σε αυτή τη θέση υπογραμμίζει η Αθήνα διότι πάντα δαπανούσε σημαντικά ποσά για την άμυνα της λόγω των συνεχών τουρκικών προκλήσεων.

Θέμα αμυντικών δαπανών θέτει η Αθήνα στις Βρυξέλλες

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα διαμηνύσει πως όλες οι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες θα πρέπει να αναλάβουν δράση και να δαπανήσουν επιτέλους περισσότερα για την άμυνα.

Η Ελλάδα είναι υπερ όσως προκρίνουν μια Ευρώπη καλύτερα συντονισμένη, με εξορθολογισμένες αμυντικές προμήθειες, ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε όσους διανοηθούν να την απειλήσουν.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορύφης θα βρεθεί η ανάγκη να αυξηθεί η αμυντική ετοιμότητα της Ευρώπης, οι τρόποι ενίσχυσης της τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης της ΕΕ στον τομέα της άμυνας και περαιτέρω μέτρα για να καταστεί η αμυντική βιομηχανία πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική.

Με βάση παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική και το ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα της άμυνας.