ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πράσινο φως για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια - Τα 159 «ναι» και η μαραθώνια συνεδρίαση

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών ψηφίστηκε χθες, Παρασκευή 8/3 από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα επί της αρχής του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» και επί 299 ψηφισάντων βουλευτών, 159 βουλευτές (158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 129 βουλευτές καταψήφισαν, ενώ 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Το ΠΑΣΟΚ μετά από αρκετές αλλαγές στάσης τελικά αρνήθηκε να στηρίξει τις ρυθμίσεις, ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στους παρόντες περιλαμβάνονται οι δέκα βουλευτές της Κ.Ο. Σπαρτιάτες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μ. Χουρδάκης.

Απούσα στην επί της αρχής ψηφοφορία εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Κασιμάτη, η οποία, από λάθος της, δεν καταχώρισε την αρνητική θέση της στην επιστολική ψήφο, την οποία απέστειλε στο προεδρείο της Βουλής, ενώ ψήφισε κανονικά επί των άρθρων.

Το μεγαλύτερο μέρος των επίμαχων άρθρων για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έγιναν δεκτά από την παραπάνω πλειοψηφία (158+1).

Ευρύτατη αποδοχή είχε η τροπολογία για την αύξηση του επιδόματος στέγης κατά 500 ευρώ ετησίως στους φοιτητές περιφερειακών πανεπιστημίων (244 υπέρ, 25 κατά, 30 παρών).

Ευρείας πλειοψηφίας έτυχαν επίσης άρθρα που αφορούν στην ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και στην ενίσχυση των ΑΕΙ.

Πώς ενισχύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο

Την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου «επισφραγίζουν δύο εμβληματικές ακόμη αποφάσεις»:

  1. Η ανάδειξη του Δημοκρείτιου Πανεπιστημίου σε μητροπολιτικό πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων και λόγω της στρατηγικής του σημασίας για την περιοχή.
  2. Εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αποκτά το δικό του ανεξάρτητο τρόπο διοίκησης.

Οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας».

Σφοδρή μάχη Μητσοτάκη - αντιπολίτευσης

Σε υψηλούς τόνους με συγκρούσεις και ανταλλαγή πυρών μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά των Κασσελάκη, Φάμελλου, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο πρωθυπουργός έριξε βέλη και κατά του ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ το 1982 κατέστρεψε τα πανεπιστήμια βάζοντας μέσα τους το συνδικαλισμό. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε πως πήγε τον χρόνο πίσω και τον χαρακτήρισε «Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής».

Η ομιλία του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ήταν αυτή που έκλεισε τον γύρο των ομιλιών και έδωσε τη σκυτάλη στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας. Ωστόσο, ενώ η διαδικασία ξεκίνησε περίπου στις 21:45, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και οι βουλευτές της Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου έμειναν στα έδρανα για αρκετή ώρα μετά τις 23:00 και διάβαζαν μια προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης