ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μη κρατικά ΑΕΙ: Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για ονομαστική ψηφοφορία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη

INTIME NEWS / ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Κατατέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κ. Τσιάρα, η πρόταση της συμπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Όπως είπε ο κ, Τσιάρας, «σύμφωνα με το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καταθέτει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που συζητάμε».

«Επίθεση» Πιερρακάκη σε Τσίπρα

Στη δική του παρέμβαση, ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα: «Διάβασα ότι τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, και θέλω να μοιραστώ με το σώμα την ανακούφιση μου. Διότι εάν θα έχει την μοίρα της προηγούμενης δημόσιας τοποθετήσής πριν από το συνέδριο σας, ούριος άνεμος στα πανιά μας», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, ρώτησε εάν συνταγματολόγοι όπως οι κκ Βενιζέλος, Αλιβιζάτος και Μανιτάκης δεν είναι «σύννομοι», ενώ, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του Κ. Γαβρόγλου, που είχε καταθέσει διάταξη για την αναγνώριση πτυχίων διεθνών οργανισμών στη χώρα μας. «Αυτό, τι είναι ακριβώς; Σε ποια έννομη τάξη πατάει, εάν όχι στην ίδια που πατάει και το νομοσχέδιο μας για τη διασυνοριακότητα, ότι η εγκατάσταση είναι διακριτή από τη σύσταση; Αυτό είπε ο Κώστας Γαβρόγλου ουσιαστικά, φέρνοντας την συγκεκριμένη ρύθμιση του 2018, και μια πολύ πιο σκληρή και ασφυκτική ρύθμιση φέραμε εμείς μέσα από αυτό το νομοσχέδιο» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης και συνέχισε: «Εάν έχετε πρόβλημα με τα κολέγια, γιατί δεν έχετε αποκηρύξει τις ερωτήσεις που έκανε ο Αλέκος Αλαβάνος στην Ευρωβουλή, πριν από 20 χρόνια, για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στην χώρα μας»;

Ο κ. Πιερρακάκης έκλεισε την παρέμβασή του, με μία προσωπική αναφορά: «Επειδή ακούστηκαν κάποια πράγματα από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ περί γενιτσάρων, και του σουλτάνου Ορχάν, να πω ότι η πάγια πρακτική των σουλτάνων είναι η πειθαρχία. Και η άσκηση κομματικής πειθαρχίας από μεριάς συγκεκριμένου κόμματος στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, για να μπορέσει να συγκρατήσει την εσωτερική του διαφωνία, και την διαφωνία που υπάρχει σε επίπεδο στελεχών του σήμερα είναι η χαρακτηριστικότερη όλων» είπε ο υπουργός Παιδείας, σχολιάζοντας και τη χθεσινή αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Π. Δουδωνή που είχε κάνει λόγο για συνέχεια της παράδοσης των γενιτσαρικών ταγμάτων, που ξεκινάει από τον Σουλτάνο Ορχάν το 1327, εμφανίζοντας τον υπουργό να τάσσεται κατά της παράταξης, που τον έβαλε στην πολιτική.

Βορίδης: Το νομοσχέδιο υπηρετεί μία πραγματική ανάγκη στην κοινωνία

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το νομοσχέδιο υπηρετεί μία πραγματική ανάγκη στην κοινωνία, όπως είναι ξεκάθαρο ότι αναδεικνύει, ειδικά την Αριστερά, και μάλιστα σε όλες της τις παραλλαγές, «ως μία δύναμη βαθιά αναχρονιστική, αγκυλωμένη και αντιδραστική. Και ευτυχώς ο ελληνικός λαός το έχει καταλάβει και σας έχει στην θέση που σας αξίζει». Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης σε παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, και σχολιάζοντας τις προηγούμενες τοποθετήσεις αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος σε κριτική ψηφοφόρων που «δεν τους άρεσε κάτι που ψηφίσαμε και βλέπουν κάτι κόμματα, που το παίζουν πατριωτικά δεξιά, να πάνε προς τα εκεί» ο κ. Βορίδης παρατήρησε: Η Νίκη δεν είχε πει στις προγραμματικές της δηλώσεις ότι πρόκειται να υποστηρίξει τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αρκεί να είναι καλά τα ελληνικά γράμματα;» Εγώ ήξερα ότι μέσα στις βασικές αξίες της Δεξιάς, υπάρχει μία που λέγεται Ελευθερία. [..] που σημαίνει να δώσουμε δικαίωμα επιλογής στους πολίτες [..] Εσείς έχετε έχετε ταυτιστεί πλήρως. Έχετε ευθυγραμμιστεί με την Αριστερά. Θέλετε λίγο να το εξηγήσετε και σε αυτούς τους καημένους που νομίζουν ότι σας ψηφίζουν επειδή είστε δεξιοί;» ρώτησε ο κ. Βορίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης