Βουλή: Στην Ολομέλεια εισάγεται την Τετάρτη το νομοσχέδιο για τις παραλίες
Την Τετάρτη (28/2) εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τις παραλίες.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία την Τρίτη (27/2) κατά την β' ανάγνωσή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
«Υπέρ» του νομοσχεδίου και μετά την β΄ανάγνωσή του τάχθηκε η ΝΔ. Επέμειναν στην καταψήφισή τους ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερία επιφυλάχθηκαν για την τοποθέτησή τους στην Ολομέλεια.
Θεοχάρης: «Απάντηση στα αιτήματα του Κινήματος της Πετσέτας»
Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «το νομοσχέδιο είναι απάντηση στις αγωνίες των πολιτών, στα αιτήματα του Κινήματος της Πετσέτας. Είναι όπως είπε - ένα σχέδιο νόμου, αυτί στην κοινωνία».
Επισήμανε ότι τα επικριτικά σχόλια κατά την διαβούλευση του νομοσχεδίου δεν ήταν χιλιάδες όπως αναφέρθηκε, αλλά ήταν 1.200 και τα περισσότερα αφορούσαν τις προβλέψεις για τους ναυαγοσώστες. Το υπουργείο, είπε ο υφυπουργός άκουσε τις παρατηρήσεις που έγιναν στην διαβούλευση, αλλά και στην κοινοβουλευτική επεξεργασία του και προχώρησε σε αλλαγές. Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι υιοθετήθηκε το αίτημα για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα και όχι μόνο για τα ξενοδοχεία.
Μίλησε για αυστηροποίηση των προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές, ενώ είπε ότι το ποσοστό του 50% έγινε 30% για την δεύτερη παράβαση υπέρβασης κατάληψης αιγιαλού ή παραλίας από παραχωρησιούχο.
Σημείωσε πως «είναι ψέμα και όχι λάθος, ο ισχυρισμός ότι επιτρέπεται η δόμηση στα μηδέν μέτρα πλάτος της γραμμής της παραλίας».
Για τις μικρές παραλίες, με πλάτος μικρότερο των τεσσάρων μέτρων ανέφερε ο κ. Θεοχάρης ότι «αυτό που θεσπίζεται ρητά είναι ότι απαγορεύεται οριζόντια να παραχωρείται αιγιαλός και παραλία για επαγγελματική χρήση σε δημοπρασία είτε αυτοτελώς είτε σε όμορη λειτουργούσα επιχείρηση πλην ξενοδοχείων, ενώ στον υφιστάμενο νόμο υπήρχαν εξαιρέσεις».
Με τις διατάξεις αυτές, πρόσθεσε ο υφυπουργός, «δεν αυξάνουμε το πεδίο εφαρμογής χρήσης για τις μικρές παραλίες αλλά στενεύουμε την δυνατότητα εξαίρεσης εκμίσθωσης σε μια σειρά από επιχειρήσεις». Για τις διατάξεις που αφορούν τα Δωδεκάνησα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «αυτό που θεσπίζεται είναι να ισχύει και στα νησιά αυτά ότι ισχύει για όλη την υπόλοιπη επικράτεια για τις παραλίες και δεν μπορεί να κρατάμε τις ειδικές διατάξεις της Ιταλοκρατίας, οι οποίες από πολλού έχουν απεμπολήσει την οποιαδήποτε χαρακτήρα χρησιμότητά τους. Κάτι άλλωστε που μας το ζητάνε και ίδιοι οι φορείς τους».
Τέλος, για την οριοθέτηση αιγιαλού και παραλίας, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «εμείς σήμερα δεν ορίζουμε χωροταξικούς όρους, τι μπορεί να χτιστεί και που. Αυτά είναι θέματα αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος να το ορίσει. Εδώ δεν αλλάζουν τα όσα ισχύουν. Αυτό που κάνουμε δεν αφορά πολεοδομικούς όρους δόμησης, αλλά την δυνατότητα παραχώρηση της χρήσης της παραλίας» και αντέτεινε πως με την διάταξη αυτή «αυτό που αλλάζει είναι ότι, ενώ μέχρι σήμερα οι Επιτροπές δεν όριζαν τα όρια της παραλίας όταν σε αυτή υπήρχαν υφιστάμενα κτήρια με αποτέλεσμα να μην υπήρχε η προστασία της παραλίας, τώρα απελευθερώνουμε τις Επιτροπές να ορίσουν επιτέλους τις παραλίες και να έχουμε κοινόχρηστους χώρους».
Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλίας προανήγγελλε ότι αύριο στην Ολομέλεια θα κατατεθούν προσθήκες και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο.
ΣΥΡΙΖΑ: «Μικρές παραλίες κρύβονται μέσα σε ιδιωτικές περιουσίες»
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας ανέφερε πως υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, «θα έπρεπε να ήταν καλύτερα προετοιμασμένο με καλύτερη διαβούλευση με τους φορείς». Έθεσε το θέμα γιατί η χώρα μας δεν εφαρμόζει την Σύμβαση της Βαρκελώνης για την Προστασία της Μεσογείου και όσα εκεί προβλέπονται για την προστασία του αιγιαλού και των παραλιών.
Για τις απάτητες παραλίες είπε ότι αυτές θα πρέπει πρώτα να χαρακτηρισθούν. Επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία πρόνοια στον νόμο για το πώς ελέγχεται και επιβάλλεται η απρόσκοπτη πρόσβαση σε χιλιάδες μικρές παραλίες που κρύβονται μέσα σε ιδιωτικές περιουσίες και υπερπολυτελείς βίλες. Τάχθηκε υπέρ της ενεργής συμμέτοχής των ΟΤΑ στους διαγωνισμούς εκμίσθωσης και την παρουσία πολιτών ως παρατηρητών στα ελεγκτικά κλιμάκια. Για τις πλατφόρμες διευκόλυνσης πρόσβασης των ΑμεΑ στις παραλίες ζήτησε να αλλάξει ο όρος «c - track» γιατί αφορά μάρκα, αφορά είδος.
ΠΑΣΟΚ: «Η κυβέρνηση δίνει όλες τις παραλίες σε ξενοδοχεία»
Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση, έρχεται με επιχείρημα, ότι θέλει να δώσει τις παραλίες σε πολίτες και τελικά το μόνο που κάνει, είναι να δίνει όλες τις παραλίες σε ξενοδοχεία. Τους παρέχει δικαίωμα δόμησης, εκεί όπου δεν έχουν ακόμα δομήσει».
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντιπεριβαλλοντικό καθώς τα 5 μέτρα ελεύθερα, μεταξύ Αιγιαλού και κατάληψης γίνονται 4 μέτρα. Το ελάχιστο των 30 μέτρων καταργείται και δίνει τη δυνατότητα στα σύνθετα καταλύματα τη δυνατότητα να χτίζουν σε μικρότερη.
«Αλλάζετε τον ορισμό του νόμου του 2001 για την κατάληψη του 50% καθώς συμπεριλαμβάνει πλέον και τις βραχώδεις εκτάσεις στη συνολική έκταση από τις οποίες μετράτε το 50%», είπε και εκτίμησε ότι θα υπάρξει σύγχυσης αρμοδιοτήτων στους ελέγχους.
ΚΚΕ: «Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής»
Η αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της οποίας αναπόσπαστο μέρος είναι και η πολιτική γης και η εκχώρηση παραλιών και αιγιαλού.
Τάχθηκε κατά κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους αιγιαλούς. Εξέφρασε μεταξύ άλλων την ανησυχία της για το νέο θεσμό για των απάτητων παραλιών γιατί ο ορισμός τους είναι θολός. Για τα Δωδεκάνησα είπε πως σήμερα οι εκτάσεις ανήκουν στη δημόσια κτήση του δημοσίου. Δηλαδή, είναι κοινές, ελεύθερες και δεν επιτρέπεται η παραχώρησή τους σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Τώρα, με το νομοσχέδιο αλλάζει η χρήση και θα ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου.