ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στράτευση Κασσελάκη, οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο συναντήσεις Τσίπρα - Παπανδρέου

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιώργο Παπανδρέου στις 19 Ιουλίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ) EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνεχίζεται το «Στρατέγκο» στο ΣΥΡΙΖΑ και μετά το τέταρτο συνέδριο του Σαββατοκύριακου, αυτή τη φορά με κλειστές τις κάμερες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος σήμερα Τετάρτη θα βρεθεί στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών στις 11.00 με αφορμή την πρώτη επέτειο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, δεν τρέφει ψευδαισθήσεις στήριξης από τα στελέχη που κι εκείνος έδειξε με το δάχτυλο ως υπονομευτές του.

Είτε, ωστόσο, από πολιτική ανάγκη- η αξιωματική αντιπολίτευση, για παράδειγμα, έχει μόλις 36 βουλευτές- είτε στο πλαίσιο εσωκομματικών ισορροπιών και θεσμικών δεσμεύσεων, είναι αναγκασμένος να αξιοποιήσει στη νέα σύνθεση των κομματικών οργάνων και πρόσωπα που ο ίδιος δεν εμπιστεύεται.

Επτασφράγιστο μυστικό ο νέος γραμματέας

Όπως πληροφορείται το CNN Greece, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εισηγηθεί όλες τις αλλαγές που θέλει να γίνουν στο κόμμα, στα όργανα αλλά και στην οργάνωσή του.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που θα στρατευτεί στα μέσα Μαρτίου κατά πάσα πιθανότητα, μέχρι τότε αναμένεται να έχουν συνεδριάσει Κεντρική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία κι Εκτελεστικό Γραφείο.

Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν και τα πρόσωπα των δύο γραμματέων, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, με τον κ. Κασσελάκη να επιλέγει έναν και μοναδικό γραμματέα, το όνομα του οποίου κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Πώς η στράτευση Κασσελάκη επηρεάζει τις αλλαγές

Από την άλλη, πάντως, ακούγονται και φωνές που ζητούν από τον κ. Κασσελάκη να στρατευτεί μετά τις ευρωεκλογές και να μην αλλάξει τώρα τους γραμματείς γιατί αυτό προϋποθέτει συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής όταν τα στελέχη είναι ακόμα κουρασμένα από το συνέδριο, πέρα βεβαίως κι από οικονομικώς επιβαρυμένα για όσα ήρθαν από την περιφέρεια.

Όπως κι αν έχει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να κινηθεί «by the book», ακολουθώντας δηλαδή στην τελευταία του λεπτομέρεια το καταστατικό, ώστε να μην δώσει δικαιώματα στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Από τη στιγμή, εξάλλου, που η Όλγα Γεροβασίλη δηλώνει διαθεσιμότητα για την επόμενη ημέρα και τη μάχη των ευρωεκλογών, πολύ δύσκολα δεν θα είναι μέλος του νέου Εκτελεστικού Γραφείου, όπως βεβαίως και οι Θεοδώρα Τζάκρη, Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, αλλά και η μετριοπαθής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Πολύ δύσκολα, ωστόσο, θα είναι μέλος του ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος προτιμά αυτό το χρονικό διάστημα να κρατηθεί μακριά από τους εσωκομματικούς διαγκωνισμούς, με το μυαλό στην επομένη των ευρωεκλογών.

Προβληματισμός για τις φήμες περί ανεξαρτητοποίησης Τσίπρα

Στο μεταξύ, η συνομιλία που θα έχει το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας με την δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη στο συνέδριο που διοργανώνει η «Καθημερινή» με θέμα: «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια Μετά», στην Εθνική Πινακοθήκη, γεννά νέα εστία προβληματισμού, ιδίως ύστερα από τη φημολογία περί ανεξαρτητοποίησης του πρώην πρωθυπουργού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Κουμουνδούρου που αναρωτιούνται γιατί ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε να μιλήσει στο συνέδριο του κόμματος, αλλά επιλέγει να μιλήσει- έστω κι αν η εκδήλωση έχει ιστορικό χαρακτήρα- σε συνέδριο που διοργανώνει η πιο παραδοσιακή εφημερίδα της δεξιάς παράταξης και στο οποίο θα μιλήσει κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα τετ α τετ Τσίπρα - Παπανδρέου

Όπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει συναντηθεί δύο φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα με τον Γιώργο Παπανδρέου κι όχι στο πλαίσιο της κοινής τους παρουσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, συσχετίζουν τις δύο συναντήσεις με τη χθεσινή δήλωση του Χάρη Καστανίδη, ενός από τα πλέον έμπιστα στον κ. Παπανδρέου στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ο οποίος χαρακτήρισε κερδισμένο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Τσίπρα γιατί αποστασιοποιήθηκε από όσα συνέβησαν σε αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης