ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στην κοινωνική πολιτική

EUROKINISSI/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής επιθυμεί να ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας τη δυσαρέσκεια των πολιτών για θέματα που αγγίζουν το πορτοφόλι τους, όπως το ΕΚΑΣ και ο ΕΝΦΙΑ.

Το Μαξίμου προτίθεται –πιθανόν ακόμη και σήμερα– να προχωρήσει σε ανακοινώσεις σε σχέση με τα αντισταθμιστικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση για όσους συνταξιούχους έχουν χάσει το ΕΚΑΣ.

Μία από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης που θα γίνει στην διάρκεια συνεδρίασης του Κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) παρουσία και του πρωθυπουργού θα είναι η χορήγηση κάρτας σίτισης για εκείνους που δεν έχουν πλέον την δυνατότητα, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ.

Όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει μία ευρύτερη βεντάλια ανακούφισης των ασθενέστερων γνωρίζοντας ότι η παρατεταμένη λιτότητα και η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων προκαλεί γκρίνια στις λαϊκές τάξεις.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει βεβαίως η κυβέρνηση είναι πως για όλα τα κοινωνικά μέτρα που σχεδιάζει θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει την έγκριση των θεσμών και της τρόικας που παρακολουθούν στενά κάθε πρωτοβουλία που κινείται πέραν των μνημονιακών επιταγών.

Ξεκινάει ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για την Συνταγματική Αναθεώρηση παρά τις ενστάσεις που καταθέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους έχουν πει ότι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους μόνο όταν ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία. Κάτι που πρακτικά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα γίνει την άνοιξη του 2017.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Μαξίμου τονίζει πως αυτό που ζητάει η ΝΔ να γίνει, δηλαδή να υπάρξει συναινετικός καθορισμός όσο το δυνατόν περισσότερων άρθρων προς αναθεώρηση δεν μπορεί να συμβεί. Κι αυτό διότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ΝΔ δεν έχει αποδεχτεί ούτε βεβαίως ψηφίσει την απλή αναλογική επομένως δεν μπορεί να ανοίξει συζήτηση και για το άρθρο 16 και την πιθανότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, υπό την έννοια ότι το πρώτο κόμμα θα μπορεί να ακυρώσει τις όποιες αλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης