ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης αναζητά «ειρήνη» εν μέσω πυρών - Οι ισορροπίες εν όψει συνεδρίου
Ανανεώθηκε:
Ο αρχικός προγραμματισμός για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά αύριο Πέμπτη (22/02) είχε ως στόχο να λειτουργήσει ενοποιητικά και παρά τους αρχικούς κραδασμούς και την αποχώρηση πρωτοκλασάτων στελέχων να λειτουργήσει ως συσπειρωτικός παράγοντας, ώστε το κόμμα να επανέλθει πολιτικά μέχρι τις ευρωεκλογές
Όλα αυτά μοιάζουν πλέον σαν ασκήσεις επί χάρτου. Μετά τη δημοσίευση του ερωματολογίου στο isyriza από τον Στέφανο Κασσελάκη, που έθετε υπό αίρεση ακόμα και το όνομα και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο. Ο πρόεδρος του κόμματος άρχισε να βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμα και με στέλεχη που τον είχαν στηρίξει στην εκλογή του, ενώ δεν ήταν λίγες οι δηλώσεις που αμφισβητούσαν την «ηγεμονία» του.
Οι δύο συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου η μία ερήμην του προέδρου και η άλλη με την παρουσία του μπορεί να μην οδήγησαν σε ευθεία αμφισβήτηση του πρόεδρου, με την έννοια ότι δεν κινήθηκε κάποια διαδικασία, κατέδειξαν όμως ότι το πρόβλημα της ενότητας, σε ηγετικό επίπεδο, είναι υπαρκτό και είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί κατά τις εργασίες του συνεδρίου.
Αν κάτι αποδείχθηκε από τη χθεσινή επεισοδιακή- για ακόμα μια φορά- συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι η άβυσσος που χωρίζει τον πρόεδρο του κόμματος από τα υψηλόβαθμα στελέχη του τα οποία, ωστόσο, κατά τον ίδιο εκπροσωπούν ένα ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν του Αλέξη Τσίπρα, που δεν υπάρχει πια.
Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι οι υποστηρικτές Κασσελάκη που βλέπουν δάκτυλο Τσίπρα πίσω από τις ηχηρές διαφοροποιήσεις στελεχών που έχουν ταυτίσει την πολιτική τους πορεία μαζί του, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Όλγα Γεροβασίλη.
Οι πληροφορίες λένε πως ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση με το δίλημμα «με εμπιστεύεστε να σας οδηγήσω μέχρι τουλάχιστον τις εθνικές εκλογές ή να ζητήσω αναβάπτισή μου από τη βάση»
Από την άλλη, το CNN Greece είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο κ. Κασσελάκης δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την πρόθεσή του να σταθεροποιηθεί στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, έχοντας λάβει αναβάπτιση- είτε από το συνέδριο είτε μέσα από νέες προεδρικές εκλογές- από τη βάση του κόμματος που θεωρεί προνομιακό του συνομιλητή.
Ο ίδιος, μάλιστα, φέρεται διατεθειμένος να σταθεί πολιτικά απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που καθαιρεθεί από την ηγεσία του ή δεν επανεκλεγεί.
«Όταν λέει πως έχει έρθει για να μείνει δεν σημαίνει απαραιτήτως με το ΣΥΡΙΖΑ», μας λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, προσθέτοντας με νόημα πως «πάντως όχι με αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ».
Την ίδια ώρα, ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι το πρόσωπο γύρω από το οποίο θα στοιχηθούν οι διάφορες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στον κ. Κασσελάκη αν, όταν κι εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας.
Και αυτό γιατί εκτιμούν πως έχει τις περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσει στα ίσα τον σημερινό πρόεδρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εξάλλου, η έκρηξη και διαφοροποίηση του κ. Τεμπονέρα στην Πολιτική Γραμματεία ήρθε μετά τη διακοπή της σύμβασής του ως επιστημονικού συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ.
Παραλλήλως, οι πολέμιοι του ερωτηματολόγιου επισημαίνουν, ανάμεσα σε άλλα, πως ενόψει του έκτακτου συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 συνελεύσεις δύο, τριών, ακόμα και τεσσάρων ωρών προσυνεδριακού διαλόγου πανελλαδικώς, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 30.000 μέλη, συλλέχθηκαν περισσότερες από 8.000 επώνυμες τοποθετήσεις κι ερωτήσεις που η Επιτροπή Απόφασης επεξεργάζεται για να ενσωματώσει στο κείμενο απόφασης του συνεδρίου.
«Όλο αυτό το έκαναν και το κάνουν “καρεκλοκένταυροι»; Όλο αυτό το οργάνωσε καμία πολυεθνική ή μήπως εθελοντές συντρόφισσες και σύντροφοι που παραλλήλως εργαζόμαστε για να ζήσουμε, αλλά και οι μόλις 36 βουλευτές που τρέχουν στη Βουλή και στα κανάλια 10- 12 ώρες την ημέρα», αναρωτιούνται οι ίδιοι άνθρωποι.