Ο Λεβέντης, η Φώφη και οι 53: Ένα δύσκολο σταυρόλεξο για τον Αλ. Τσίπρα
Σημαντικό διήμερο ως προς τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό είναι αυτό που διανύουμε από χθες. Η παρουσία του Βασίλη Λεβέντη στην εκδήλωση για την παρουσίαση των συνταγματικών προτάσεων της κυβέρνησης, αλλά και η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπή είναι πιθανόν να ξεδιαλύνουν το κομματικό πεδίο που διαμορφώνεται στην επόμενη φάση.
Αλέξης Τσίπρας και Βασίλης Λεβέντης βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ καθώς η Ένωση Κεντρώων στήριξε την προηγούμενη εβδομάδα την κυβέρνηση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ χθες ο πρόεδρός της ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έδωσε το παρόν στην εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της Βουλής.
Αν και διαφώνησε με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, στο Μαξίμου σημειώνουν με μεγάλη ικανοποίηση ότι ο κ. Λεβέντης εξαπέλυσε το τελευταίο διάστημα μεγάλη επίθεση κατά της Φώφης Γεννηματά για τη στάση που τήρησε στο ζήτημα του εκλογικού νόμου. Άλλωστε, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβουν ότι εξεπλάγησαν από τη στάση της επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα, στάση την οποία αποδίδουν στις πιέσεις που άσκησε η ομάδα του πρώην προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Βενιζέλου.
Το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ – Ένωσης Κεντρώων θα περάσει σήμερα νέο τεστ καθώς στο Μαξίμου περιμένουν να δουν την στάση που θα κρατήσει το κόμμα του κ. Λεβέντη στη συζήτηση για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αν ο Βασίλης Λεβέντης συνταχθεί ακόμα μία φορά με το κυβερνητικό στρατόπεδο, τότε θα μπει ακόμα ένα τικ στο κουτάκι στα σενάρια συμπόρευσης.
Η νέα σύμπλευση της Ένωσης Κεντρώων με την Κουμουνδούρου ενισχύει και τα σενάρια για διπλές εκλογές αν και από το Μαξίμου σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, με τις χθεσινές του προτάσεις, έκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές.
Οι εκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες θα είναι άλλωστε και ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των 53+ οι οποίοι δεν δείχνουν ιδιαίτερα «ζεστοί» απέναντι στις προθέσεις του πρωθυπουργού για διεύρυνση και δεν βλέπουν με καλό μάτι διάφορες πολιτικές προσωπικότητες οι οποίες ετοιμάζονται να περάσουν την πόρτα της Κουμουνδούρου ή ακόμα και αυτή της αίθουσας που συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι 53 εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δημιουργούν την αίσθηση ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή καθώς θα κληθεί να τοποθετηθεί για τα πεπραγμένα της πρώτης κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να αμυνθεί απέναντι στις κατηγορίες της ΝΔ κατά του Γιάνη Βαρουφάκη χωρίς όμως να καλύψει τον πρώην συνεργάτη του.