ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eπανεξετάζεται η αγορά των αμφίβιων AAV-7 - Ζητείται βελτιωμένη προσφορά απο τις ΗΠΑ

Aμφίβιο όχημα AAV-7 των πεζοναυτών των ΗΠΑ. US Army

Η προμήθεια των 76 Aμφίβιων Tεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού AAV-7, επανεξετάζεται διότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για αυτή την αγορά παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πρότειναν χρηματοδότηση μέσω FMF (Foreign Military Finance).

Όπως έχει γίνει γνωστό το υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε επαναξιολόγηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, διότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για αγορά νέων εξοπλισμών, αλλά ούτε και περιθώριο για την πληρωμή προγραμμάτων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Για τον λόγο αυτό ακολούθησε η αναστολή των χρηματοδοτήσεων για κάποια μεγάλου, αλλά και πιο μικρού κόστους εξοπλιστικά προγράμματα που ήταν σε πρώιμο στάδιο.

Μέσα στα προγράμματα που δεν είχαν ενεργοποιηθεί και επανεξετάστηκαν είναι και η αγορά των αμερικανικών αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV-7, που θα εξοπλίσουν τους Πεζοναύτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα των εξοπλιστικών προγραμμάτων που συστάθηκε μετά την προτεραιοποίηση που έγινε απο το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στον προϋπολογισμό του οποίου υπάγεται το εξοπλιστικό πρόγραμμα, τα AAV-7 ήταν χαμηλά. Ο λόγος είναι το κόστος του προγράμματος που θεωρείται απο τη στρατιωτική ηγεσία αυξημένο.

Aμφίβιο όχημα AAV-7 των πεζοναυτών των ΗΠΑ. Military.com

Στο πλαίσιο αυτό το ΓΕΕΘΑ, χωρίς να ακυρώνει το πρόγραμμα, ζήτησε νέα βελτιωμένη προσφορά απο τους Αμερικανούς, για να μπορέσει να προχωρήσει σε συμβασιοποίηση και να γίνει η παραγγελία με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Σημειώνεται ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα προμήθειας των συνολικά 35 αμερικανικών ελικοπτέρων Black Ηawk για την Αεροπορία Στρατού και τη ΔΕΠ, που αναμένεται να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση από τη ΓΔΑΕΕ έως το τέλος Μαρτίου.

Το πρόγραμμα προχώρησε τoν περασμένο Μάρτιο όταν το State Department γνωστοποίησε την απόφαση του για την έγκριση της πώλησης των Αμφίβιων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Εφόδου (Amphibious Assault Vehicle) AAV-7 στην Ελλάδα. Το κόστος απόκτησης συνολικά 76 οχημάτων είναι 268 εκατ. δολάρια και περιλαμβάνει τόσο την Ολοκληρωμένη Υλικοτεχνική Υποστήριξη -ILS (Integrated Logistic Support) όσο και την εν συνεχεία υποστήριξη – FOS (Follow-on Support).

Στρατιωτικές πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, μιλώντας στο CNN Greece εξηγούν για ποιούς λόγους χρειάζεται η αγορά των AAV-7:

1. Πότε και πως προέκυψε η επιχειρησιακή ανάγκη για αμφίβια οχήματα;

«Ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο όταν το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων αποφάσισε να αιτηθεί την προμήθεια 76 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αμφιβίου Εφόδου AAV 7A1, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες των τριών ταγμάτων της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ» και θα αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα ΑΒΑΚ. Το ΓΕΣ σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ τα τελευταία χρόνια έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να λήξει το θέμα, εξετάζοντας μια σειρά προτάσεων για Αμφίβια Οχήματα προκειμένου να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή απόφαση. Τα αμφίβια οχήματα θα έρθουν με εργοστασιακού επιπέδου ανακατασκευή, δηλαδή μηδέν ώρες λειτουργίας και με όλα τα ανταλλακτικά που απαιτούνται, έτσι ώστε να υπάρχουν υψηλές διαθεσιμότητες. Τα οχήματα χωρίζονται σε 63 οχήματα μεταφοράς προσωπικού AAVP-7A1, 9 οχήματα διοίκησης AAVC-7A1 και 4 οχήματα περισυλλογής AAVR-7A1. Τα ΑΑV-7 θα έρθουν πλήρως εξοπλισμένα, με βαριά πολυβόλα M2HB διαμετρήματος 0,50 ιντσών (12,7 mm) και αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων Mk19, αλλά θα διαθέτουν και πρόσθετη θωράκιση EAAK για την προστασία του πληρώματος τους.»


2. Είναι «υπέρβαρα» για τα αρματαγωγά μας;

«Τα ΑΑV-7 έχουν δοκιμαστεί σε Ασκήσεις με αρματαγωγά από το 1996, αλλά και πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2019 είχαν παρουσιαστεί από τους Αμερικανούς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της άσκησης «Alexander the great» που έγινε στον Παγασητικό Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή των Σποράδων, με συμμετοχή Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών. Τα Αρματαγωγά μας θα χρειαστούν τεχνικές αλλαγές και συντήρηση, λόγω παλαιότητας και όχι λόγω των AAV-7.»


3. Πως και που θα αξιοποιηθεί ένα τέτοιο αμφίβιο όχημα στον επιχειρησιακό χώρο του Αιγαίου;

«Τα αμφίβια οχήματα θα χρησιμοποιηθούν από τη Δ.Ε.Π. σε συνδυαστικές επιχειρήσεις. Με αυτά οι Έλληνες Πεζοναύτες θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο δράσης τους, καθώς θα αντικατασταθούν τα 29 υπέργηρα ΑΒΑΚ, που χρησιμοποιούνται έως τώρα ως οχήματα εφόδου. Πρόκειται για τις Αποβατικές Ακάτους που αποκτήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κρίνονται ακατάλληλα, έως και επικίνδυνα. Θυμίζουμε ότι οι Πεζοναύτες τα τελευταία χρόνια κατά τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συνεκπαιδεύσεις, χρησιμοποιούσαν λέμβους, καθώς δεν υπήρχαν μέσα για να βγουν στην ακτή με ασφάλεια οι Πεζοναύτες.»

4. Οι ΗΠΑ τα έχουν αποσύρει;

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποσύρει ακόμα τα αμφίβια οχήματα τέτοιου τύπου, ωστόσο αυτό θα συμβεί στο κοντινό μέλλον. Το AAV-7 είναι αυτή τη στιγμή το μόνο υπαρκτό και επιχειρησιακό αμφίβιο όχημα με ερπύστριες. Αμερικανικές πηγές υποστηρίζουν ότι το όχημα παραμένει αξιόπιστο και ότι ο παροπλισμός του από τις αμφίβιες επιχειρήσεις των ΗΠΑ σχετίζεται με την είσοδο του νέου τύπου οχήματος αμφίβιων επιχειρήσεων, το Amphibious Combat Vehicle, το οποίο βρίσκεται σε φάση εισαγωγής. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν AAV-7 για επιχειρήσεις περισσότερες απο 10 χώρες στον κόσμο και υπάρχει διεθνώς ζήτηση για αυτά από αρκετές χώρες. Με τα AAV-7 οι Δυνάμεις Πεζοναυτών θα μπορούν να βγούν με ασφάλεια στην ακτή, έχουν χαμηλό ίχνος και δεν είναι εκτεθειμένα σε εγκαιροφλεγή βλήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης