Συνεδριάζουν οι επιτροπές των αγροτών για τις προτάσεις Μητσοτάκη - Αύριο στη Λάρισα οι αποφάσεις
Ανανεώθηκε:
Στα μπλόκα έχει μεταφερθεί το ενδιαφέρον για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις προτάσεις που έκανε χθες στους αγρότες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η σύσκεψη της 15μελούς Επιτροπής θα γίνει στις 5 το απόγευμα στη Λάρισα σε συντονισμό με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη15 Φεβρουαρίου, από όλα τα μπλόκα της χώρας, με τηνπρόταση για κάθοδο στην Αθήνα να είναι ακόμα ενεργή.
Μεταξύ των αγροτών εμφανίζονται δύο τάσεις η μία πιο ήπια, που προκρίνει την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και η άλλη πιο «δυναμική», που πιστεύει ότι «ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος».
Συγκρατημένη αισιοσοξία στην κυβέρνηση
Συγκρατημένα αισιόδοξη πως θα υπάρξει εκτόνωση εμφανίζεται η Κυβέρνηση την επομένη της μαραθώνιας συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους αγρότες. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στα δικά τους χωράφια… καθώς οι 15 εκπρόσωποι φέρουν την ευθύνη να μεταφέρουν στα μπλόκα τα όσα συζητήθηκαν και να λάβουν εκεί τις αποφάσεις.
Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να κρατήσει μία ώρα αλλά κράτησε σχεδόν τέσσερις, με τους εκπροσώπους των μπλόκων να παίρνουν όλοι το λόγο και να θέτουν δεκάδες ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό στις οποίες έλαβαν απαντήσεις από τον ίδιο, με την εξαίρεση εξειδικευμένων ζητημάτων (π.χ. ακαρπία) στα οποία τον λόγο έπαιρναν οι Υπουργοί.
Το Μαξίμου σε όλους τους τόνους λέει πως η συζήτηση κύλησε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, πως οι αγρότες ήταν ιδιαίτερα διαβασμένοι, οργανωμένοι και ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν να πάρουν από τη συνάντηση. «Νομίζω ότι μπήκε ένα λιθαράκι», έλεγε Υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη στο CNN Greece και τόνιζε πως τώρα θα πρέπει να δοθεί χρόνος, οι αγρότες να επεξεργαστούν και να αναλύσουν αυτά που εξαγγέλθηκαν και το πόσα θα γλιτώσουν σε λογαριασμούς ρεύματος.
«Είναι αιτήματα που έχουμε φέρει σε όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία φέρνουμε κάθε χρόνο», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των μπλόκων κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
«Να σας ευχαριστήσω για τις ειλικρινείς τοποθετήσεις σας και την αξιοπρέπεια με την οποία εκφράσατε τα αιτήματά σας. Όπως επισης να επισημάνω ότι οι κινητοποιήσεις σας ήταν λελογισμένες. Αρκετές όμως για να ευαισθητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία για ζητήματα με τα οποίοι είστε αντιμέτωποι. Γνωρίζω ότι είστε αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος παραγωγής» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, το φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και την προκαταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για 40 εκ. στα τέλη Μαρτίου.
Ικανοποιήσαμε και ακόμη ένα βασικό αίτημα των αγροτών για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού από το 2025 και μετά για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, τονίζουν από την Κυβέρνηση.
«Πολύ κοντά στα αιτήματα των αγροτών»
Από την Κυβέρνηση θεωρούν πως ειδικά στο ρεύμα έφτασαν πολύ κοντά στο αίτημα των αγροτών και πως πρόκειται για παρέμβαση η οποία θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και δεν θα εκτροχιάσει τα δημοσιονομικά. Το πρόγραμμα για μειωμένο ρεύμα θα μπορούν να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου.
Πρόκειται για μία δίκαιη λύση γιατί οι συνεπείς έχουν φθηνότερο ρεύμα ενώ οι υπόλοιποι έχουν σημαντική ρύθμιση για τα χρέη τους σε βάθος δεκαετίας με μηδενικό επιτόκιο και χρηματοδότηση από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης υπογράμμισαν κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά τη συνάντηση.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και τα πολλά προβλήματα που προκαλεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική στους αγρότες. Αν δεν εφαρμοστεί θα στερήσει πάνω από 19,3 δις από τον πρωτογενή τομέα μέχρι το 2027 απάντησε η Κυβέρνηση. Αφορά όχι μόνο άμεσες ενισχύσεις, αλλά και χρήματα που θα διοχετευθούν σε δράσεις αγροτικής ανάπτυξης, αυτό που μπορεί να γίνει, είναι η βελτίωση της ΚΑΠ, μέσα από προτάσεις που καταθέτει η χώρα μας αλλά και σε συνεργασία με την EUMED-9 λέχθηκε προς τους αγρότες.
Η καθυστέρηση των 45 λεπτών και τα αντικρουόμενα μηνύματα
Η Κυβερνητική αισιοδοξία για την έκβαση των κινητοποιήσεων βασίστηκε και σε δύο ακόμη λόγους.
Είναι χαρακτηριστικό πως αν και η συνάντηση είχε τελειώσει οι αγρότες έμειναν για περίπου 45 λεπτά ακόμη μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου σκεπτόμενοι για τη στάση που θα κρατήσουν.
Οι αγρότες δεν έσβησαν μονοκονδυλιά τα όσα τους πρότεινε ο Πρωθυπουργός, τα ζύγισαν σοβαρά και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν εκτιμούσαν κυβερνητικά στελέχη.
Ακόμη όμως και στις τοποθετήσεις τους στις τηλεοπτικές κάμερες το πιο σκληρό που ακούστηκε ήταν ότι δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματά τους συμπλήρωναν.
«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους όλη την Ελλάδα, θα πάρουμε τις αποφάσεις τα μπλόκα», είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα ο Ρίζος Μαρούδας, Πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας.
Πιο συγκρατημένος ο Γιάννης Παναγής, αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού αγροτικού συλλόγου «αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι οι αγρότες. Θεωρώ ότι έγινε εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος», δήλωσε.
Σε άλλο κλίμα η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Σε ερώτηση του CNN Greece ο Πρόεδρος Παύλος Σατολιάς εκτίμησε πως θα υπάρξει εκτόνωση και πρόσθεσε πως συμφώνησαν με την Κυβέρνηση σε ένα πλαίσιο για το αύριο της ελληνικής γεωργίας με διαρθρωτικές αλλαγές που θα χρειαστούν.
Πάντως οι συναντήσεις Κυβέρνησης αγροτών αναμένεται να συνεχιστούν, ήδη προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα νέα ραντεβού με Υπουργούς για εξειδικευμένα ζητήματα, αλλά η Κυβέρνηση διαμηνύει πως έχει φτάσει στο «ταβάνι» όσον αφορά στις παροχές.