ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόσο πιθανό είναι να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35: Τούρκος Διεθνολόγος εξηγεί

Πόσο πιθανό είναι να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35: Τούρκος Διεθνολόγος εξηγεί
Τουρκικό μαχητικό F16 απογειώνεται από την στρατιωτική βάση της Γερμανίας στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ, στις 9 Ιουνίου, 2023 ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο METU και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής, Χουσείν Μπαγκτσί μίλησε στο CNN Greece για το πρόγραμμα των τουρκικών F16, αλλά και για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές. 

Όπως λέει «τα πολιτικά εμπόδια για την αγορά αμερικανικών μαχητικών ξεπεράστηκαν» και τονίζει ότι «αν επανέλθει ο Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα βελτιωθούν».

Ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και καθημερινός σχολιαστής της πολιτικής επικαιρότητας στα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρθηκε και στον τρόπο που η Τουρκία θα προσπαθήσει να μπεί ξανά στο πρόγραμμα των F35 αναφέροντας ότι «η εισαγωγή στο πρόγραμμα των υπερσύγχρονων μαχητικών είναι στο τραπέζι και θα γίνει μακροπρόθεσμα, με την ταυτόχρονη αγορά απο την Τουρκία του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος PATRIOT».

Ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο METU και πρόεδρος τπυ Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής, Χουσείν Μπαγκτσί μıλώντας στο CNN GreeceCNN Greece

Οι κινήσεις της Άγκυρας με στόχο τα F35

Στην Τουρκία έχει ανοίξει η συζήτηση για το κατα πόσο είναι εφικτό να ξαναγίνει μέρος του προγράμματος μετά και την επιβολή των κυρώσεων CAATSA. Το θέμα είχε εγείρει με συνέντευξή της στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk η Βικτόρια Νούλαντ, δηλώνοντας ότι εφόσον η Αγκυρα εγκαταλείψει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που έχει προμηθευτεί, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επάνοδό της στο πρόγραμμα των αεροσκαφών.

«Η Τουρκία μακροπρόθεσμα θα μπεί στο πρόγραμμα των F35 για να ισχυροποιηθεί το ΝΑΤΟ. Θα γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της τουρκικής και της αμερικανικής πλευράς. Το ζήτημα των S-400 είναι πολύ σημαντικό και η Τουρκία έχει υποσχεθεί ότι δεν θα αναπτύξει τους πυραύλους. Η Τουρκία πιθανότατα θα αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας PATRIOT και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα βελτιωθούν πολύ», τονίζει ο Χουσείν Μπαγκτσί.

H ικανοποίηση της Άγκυρας για τα τουρκικά F16

Σε ερώτηση μας για το πως αντέδρασε η Άγκυρα μετά το πέρας των 15 ημερών που το Κογκρέσο είχε περιθώριο να εκ αναφέρει ότι «H τουρκική κυβέρνηση είναι πολύ χαρούμενη που το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να μην πει ΟΧΙ στη Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι η τουρκική αεράμυνα είναι εξασφαλισμένη. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί την επόμενη τετραετία η νατοϊκή συμμαχία με την επαναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία».

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής στην Άγκυρα, σχετικά με την έγκριση της πώλησης των F16 απο τις ΗΠΑ επισημαίνει ότι το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί, όμως παραμένουν αρκετές διαφωνίες σε σειρά θεμάτων.

«Περάσαμε στην εποχή της άνοιξης για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις! Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ μας για τη Βόρεια Συρία, για το θέμα των οργανώσεων PKK και YPG. Οι Αμεερικανοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο ISIS είναι απειλή και πολεμούν εναντίον του ISIS μαζί με τις δυνάμεις των PKK και YPG. Για την τουρκική πλευρά η διασυνοριακή τρομοκρατία θα συνεχιστεί και ο τουρκικός στρατός έως τώρα απαντάει με χτυπήματα σε κάθε επίθεση που έρχεται εκτός συνόρων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή της τουρκικής πλευράς είναι ότι τόσο η στρατιωτική, όσο και η πολιτική θέληση είναι πολύ ισχυρή για να αντιμετωπίσει τη διασυνοριακή τρομοκρατία. Το ίδιο και ο τουρκικός λαός που στηρίζει τον στρατό», σημειώνει μιλώντας στο CNN Greece.

Ο Χουσείν Μπαγκτσί επισημαίνει ότι "το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Τουρκίας, είναι το μεταναστευτικό" και εξηγεί ότι "είναι ένα πρόβλημα που αφορά την Τουρκία και την Ελλάδα".

Ο διακεκριμένος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων τονίζει ότι "Η Τουρκία έχει δεμευτεί στο ΝΑΤΟ ότι θα παρέχει ασφάλεια χτίζοντας "ένα τείχος" για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη."