ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικά F16: Ποιες είναι οι δεσμεύσεις του νέου Μνημονίου Ασφαλείας των ΗΠΑ

Τουρκικό μαχητικό F16 κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης στη Μεσόγειο, στις 15 Σεπτεμβρίου, 2022 AP Photo/Khalil Hamra

Η προθεσμία των 15 ημερών για την υποβολή ενστάσεων στο επίσημο αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πώληση στη Τουρκία 40 νέων μαχητικών F16 και κιτ εξοπλισμού και αναβαθμίσεων για 79 αεροσκάφη του υφιστάμενου τουρκικού Στόλου των F16 έληξε χωρίς εμπόδια. 

Το ίδιο ισχύει και για την πώληση των "αόρατων" μαχητικών 5ης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, με το Κογκρέσο να μην φέρνει καμία αντίρρηση ούτε για το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Εκτιμάται ότι το 2028 θα προσγειωθεί στην πλήρως αναβαθμισμένη 117 Πτέρυγα μάχης στην Ανδραβίδα η πρώτη τετράδα των νέων υπερσύγχρονων μαχητικών, που θα διαδεχθούν τα Phantom F-4, μετά από μισό αιώνα προσφοράς στην θωράκιση της χώρας.

Στόχος στο ΓΕΑ είναι να τρέξουν άμεσα όλες οι διαδικασίες για την ένταξη το 2028 των πρώτων F-35 στον αεροπορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, βάσει του χρονοδιαγράμματος.

Τουρκική αεροπορία με πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες

Η τουρκική αεροπορία σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές ανοιχτές πηγές έχει διαθέσιμο λιγότερο από το 25% του Στόλου των μαχητικών, στο σύνολο των 236 σε διάφορες εκδόσεις, Block 30, Block 40, Block 50 και Block 50+.

Μάλιστα, το Forbes ήδη από τον Μάρτιο του 2021 αποκάλυπτε ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία "είχε μόλις 9 Μοίρες λειτουργικές κι αυτές με μειωμένο αριθμό αεροσκαφών. Οι δομικές αναβαθμίσεις που έγιναν στις εγχώριες βιομηχανίες δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν την πραγματικότητα με τα μαχητικά να γερνούν και να απαξιώνονται".

Πότε θα παραδοθούν τα F16 VIPER στην Τουρκία

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας TAI και της κατασκευάστριας εταιρείας των F-16 Lockheed Martin όπου θα καθοριστούν σταδιακά οι λεπτομέρειες του τουρκικού προγράμματος.

Υπολογίζεται ότι το πρώτο F16 VIPER θα προσγειωθεί σε τουρκικό έδαφος μετά από τουλάχιστον 4 χρόνια απο την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή το 2028.

Το νέο Μνημόνιο Ασφαλείας των ΗΠΑ

Μπορεί τα πολιτικά εμπόδια για την απόκτηση αμερικανικών F16 από την Τουρκία έως τώρα να ξεπεράστηκαν, ωστόσο οι Αμερικανοί έθεσαν στην Τουρκία εμμέσως ορισμένες προϋποθέσεις.

Με αφορμή την παροχή αμυντικού υλικού στο Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν εξέδωσε Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας ζητώντας από τις συμμαχικές χώρες που προμηθεύονται όπλα από τις ΗΠΑ διαβεβαιώσεις ότι η χρήση τους δε θα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Ο αντιπτέραρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής Κώστας Ιατρίδης μιλώντας στο CNN Greece εξηγεί ότι "θα έχει ενδιαφέρον πως θα συμμορφωθεί η Τουρκία με αυτές τις δεσμεύσεις διότι το Μνημόνιο που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει και ευρύτερη εφαρμογή, άρα θα αφορά και την Τουρκία".

O αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης@ΚostasIatridis FB

"Εκτιμώ ότι όσο θα διαρκεί η αγορά των F16 από την Τουρκία, τουλάχιστον επί του πεδίου θα είναι πάρα πολύ προσεκτική" αναφέρει ο κ. Ιατρίδης μιλώντας στο CNN Greece.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης