Με κρυφό άσσο στο μανίκι ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τους αγρότες
Σταθερό το τιμόνι του πλοίου εν μέσω «θαλασσοταραχής» επιχειρεί να κρατήσει η Κυβέρνηση, ώστε να καταφέρει να περάσει από τα στενά των αγροτικών μπλόκων, την καταιγίδα των ομόφυλων ζευγαριών και τις συμπληγάδες της ακρίβειας και του κόστους των ενοικίων και να οδηγηθεί σε ήρεμα νερά με ορίζοντα τις ευρωεκλογές.
Μπαράζ συσκέψεων έλαβε χώρα εντός και εκτός Μαξίμου μέσα στο Σαββατοκύριακο ενόψει του κρίσιμου τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τους αγρότες το μεσημέρι της Τρίτης και αυτό για να κλειδώσει το μίνι πακέτο πρόσθετων παροχών αλλά και για να γίνει η απαραίτητη ζύμωση με τα μπλόκα των αγροτών.
Το μέτρο της ταχύτερης καταβολής μέρους της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ύψους 82 εκ. ευρώ έχει κλειδώσει και θα δώσει περαιτέρω ρευστότητα στους αγρότες που τόσο την έχουν ανάγκη.
Ταυτόχρονα όμως σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες έγιναν και με τη ΔΕΗ μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να ικανοποιηθεί μέρος των αιτημάτων των αγροτών που αφορά σε χαμηλότερη τιμή στο αγροτικό ρεύμα. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με πληροφορίες επετεύχθη και θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων από την Κυβέρνηση την ερχόμενη Τρίτη. Την ανακοίνωση αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την ώρα που η Κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της ενόψει διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα οι πληροφορίες να βγαίνουν με το σταγονόμετρο.
Το σκηνικό όμως θυμίζει ναρκοπέδιο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς ώστε καμία από τις δύο πλευρές να μην αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου.
Από τη μία ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί έναν ανοιχτό διάλογο και πως θα θα “ξύσει τον πάτο του βαρελιού” για να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα θέτοντας όμως ως σαφή όρο τους ανοιχτούς δρόμους.
Αν βρεθεί απέναντι σε αιτήματα που από το Μαξίμου θα θεωρηθούν μαξιμαλιστικά, θα υπογραμμίσει πως δεν γίνεται οι αγρότες να ενισχύονται περισσότερο άλλες κοινωνικές ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν με τα τρακτέρ, εις βάρος άλλων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Από την άλλη πολλοί αγρότες προχώρησαν σε συμβολικές μόνο κινήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο εν αναμονή του ραντεβού ενώ άλλοι έκλεισαν εθνική οδό (Χαλκιδική) για οκτώ ολόκληρες ώρες, τεστάροντας το Μαξίμου.
Η ώρα της κρίσης για τα ομόφυλα - Θα μιλήσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός
Συγκεντρώσεις πιστών, κάλεσμα για αγρυπνία, κηρύγματα εκ του άμβωνος και διαμαρτυρίες συνθέτουν το σκηνικό κορύφωσης των αντιδράσεων από πλευράς Εκκλησίας με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να εισάγεται την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής και να ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη.
Στο βήμα της Βουλής θα ανέβει την Πέμπτη και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να υπογραμμίσει πως η συγκεκριμένη ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς και δεν αφαιρεί από τους πολλούς και δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και υπερβολικές μεγεθύνσεις.
Γαλάζια στελέχη υπογραμμίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις ακόμα και αν ξεβολεύονται κάποιες μειοψηφίες, αρκεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις να υπηρετούν τους πολλούς.
Εδώ και ημέρες στην Κυβέρνηση μετρούν τα κουκιά της ψηφοφορίας, τα “ναι”, τα “όχι” και τις “απουσίες” γαλάζιων Βουλευτών.
Μέχρι στιγμής αναμένεται περίπου 50 να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο και 110 γαλάζιοι να το υπερψηφίσουν, 20 -25 σύμφωνα με πληροφορίες επιμένουν να το καταψηφίσουν.
Τα βλέμματα την Πέμπτη θα στραφούν και στην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται να πάρει το λόγο για να κατακεραυνώσει το νομοσχέδιο και να διατρανώσει ότι θα το καταψηφίσει, κάτι που πιθανότατα θα αναγκάσει το Μαξίμου με κάποιο τρόπο να αντιδράσει είτε μέσω πηγών είτε μέσω επίσημου σχολίου.
Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση συγκεντρώνει δυνάμεις για να αντιπαρατεθεί με ένα από τα βασικότερα προβλήματα στη ζωή των πολιτών. Σύμφωνα με στοιχεία οι 3 στους 10 Έλληνες αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτι και το ενοίκιο απορροφά σχεδόν 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους.
Μετά την ανακοίνωση αύξησης του ορίου επενδύσεων για την golden visa ο Πρωθυπουργός αργά χθες το βράδυ επανήλθε με ένα βίντεο στο tik tok όπου εξήγησε τους λόγους της τρομακτικής αύξησης των ενοικίων και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.
Η ζήτηση για ενοίκια, εξήγησε ο Πρωθυπουργός, είναι μεγαλύτερη από ότι είναι τα διαθέσιμα σπίτια. Υπάρχουν υπογράμμισε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια παλιάς κατασκευής τα οποία παραμένουν κλειστά και δεν έχουν επισκευαστεί.
Σύμφωνα με στοιχεία 770.000 ακίνητα σε όλη την χώρα είναι κενά, εκ των οποίων περίπου 150.000 είναι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να “πέσουν” περισσότερα σπίτια στην αγορά μέσω του προγράμματος "ανακαινίζω- εξοικονομώ" και "ανακαινίζω- ενοικιάζω" αλλά και μέσα από γενναίες φορολογικές εκπτώσεις, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και 16.000 ευρώ για την επισκευή σπιτιού.
Η Κυβέρνηση όμως είναι έτοιμη να τρέξει και το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής μέσω του οποίου μπορούν να χτιστούν νέα σπίτια σε οικόπεδα και κτίρια του Δημοσίου. Ένα κομμάτι θα τα αξιοποιήσουν οι κατασκευαστές και ένα δεύτερο κομμάτι θα μπορεί να διατεθεί προς ενοικίαση με χαμηλά ενοίκια.
Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε περίπου 2.500 δικαιούχους ηλικίας έως 39 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν τα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου με μικρό ρυθμισμένο μίσθωμα ενώ θα προσφέρεται και η δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent to own).
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της χρονιάς υπολογίζεται ότι είναι εφικτό να αρχίσουν να αξιοποιούνται στρέμματα στη Κηφισιά, στην Παιανία, στη Λάρισα, στη Ξάνθη και στο Βόλο για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.