ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετ α τετ Γεραπετρίτη - Μπλίνκεν: «Με την πώληση των F–35, χτίζουμε περισσότερες ευκαιρίες»

Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον με τις δύο πλευρές να τονίζουν τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.   

Στο επίκεντρο της συνάντησης Μπλίνκεν - Γεραπετρίτη βρέθηκαν μια σειρά από διεθνή και περιφερειακά ζητήματα ενώ η Ελλάδα υπέγραψε την συμφωνία Άρτεμις για την συνεργασία στο διάστημα.

«Σας ευχαριστώ όλους και εσένα, Γιώργο. Αισθάνομαι ευγνώμων για τη συνεργασία των δύο χωρών. Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ άλλοτε. Αυτός είναι ο 5ος στρατηγικός διάλογος, είχα επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα.

Οι χώρες εργάζονται μαζί για σταθερότητα και ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Με την πώληση των F–35, χτίζουμε περισσότερες ευκαιρίες για τους δύο λαούς. Συνεργαζόμαστε και για την κλιματική αλλαγή και τώρα, πάμε ένα βήμα παρακάτω με τη συμφωνία διαστημικής συνεργασίας. Όπως είπε ο Πλάτωνας, η αστρονοµία αναγκάζει την ψυχή να κοιτάξει ψηλά, και µας οδηγεί από αυτόν τον κόσμο σε έναν άλλον.

Χτίζουμε περισσότερες δυνατότητες για όλον τον κόσμο. Η Ελλάδα μοιράζεται το ίδιο όραμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα 33 κράτη για ασφάλεια, ειρήνη και αξιοπιστία», τόνισε ο Μπλίνκεν.

«Η σημερινή μας συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. (...) Ως εκ τούτου, μέσω του στρατηγικού μας διαλόγου, μπορούμε να ορίσουμε ένα όραμα και να ενισχύσουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες, ώστε να συνεργαστούμε για την ευημερία των εθνών μας και την παγκόσμια ειρήνη.

Μια τέτοια ουσιαστική συνεργασία χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, λαμβάνοντας υπόψη τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και οι πανδημίες που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων» σημείωσε με τη σειρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, ως πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Προωθούμε την πολυμέρεια, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουμε ενεργά τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία.

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Παροτρύνουμε την επανεκκίνηση των συνομιλιών για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

«Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία, με τα F-35 αποδεικνύεται το βάθος της συνεργασίας μας και υπό το φως όλων των προαναφερθέντων, θα ήθελα να σας πω ότι ΗΠΑ και Ελλάδα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να συμβάλλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα. Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω αναφερόμενος στους πολύ σημαντικούς θεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς που ενισχύουν το στρατηγικό διάλογο και να πω ότι οι Έλληνες της διασποράς, οι Έλληνες της Αμερικής είναι οι φάροι αυτής της συνεργασίας αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω και την σπουδαιότητα των εκπαιδευτικών ανταλλαγών» συνέχισε.

Σημειώνεται ότι σήμερα έγινε και ο πέμπτος γύρος του στρατηγικού διαλόγου Ηνωμένων Πολιτειών -Ελλάδος με υψηλή εκπροσώπηση και από τις δυο χώρες, όπου τίθενται αναλυτικά, θέματα σε διάφορους τομείς συνεργασίας όπως η άμυνα και η ασφάλεια, το περιβάλλον, η αντιμετώπιση καταστροφών, η αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, επενδύσεις και ασφαλώς περιφερειακές προκλήσεις όπως η Γάζα, η Ερυθρά Θάλασσα και η Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης