Σπίρτζης: Δεν προβλέπεται όριο ηλικίας για τις μετατάξεις. Η 717 είχε προβλήματα στην πορεία της

Στις ελλείψεις προσωπικού του ΟΣΕ, με επίπτωση στην ασφάλεια αναφέρθηκε στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη ο πρώην υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.
Ο κ. Σπίρτζης, υποστήριξε ότι επί των ημερών του έγιναν προσπάθειες για ενίσχυση του Οργανισμού, με μετατάξεις, υπογραμμίζοντας ότι «στον νόμο για τις μετατάξεις δεν προβλέπεται όριο ηλικίας». Για αυτό, εξήγησε, έγιναν μετατάξεις υπαλλήλων, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν άνω των 50 ετών.
Σε σχέση με την πορεία της 717 και κυρίως, τις παρατάσεις που δόθηκαν, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «οι παρατάσεις δεν είναι πάντα προς όφελος του αναδόχου. Πάρα πολλές φορές, τις περισσότερες, είναι υπέρ του Δημοσίου», ενώ πρόσθεσε κατηγορηματικά ότι δεν διαπίστωσε διασπάθιση χρήματος.
Ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν ο ίδιος η προϊσταμένη Αρχή του έργου, αναφέροντας ότι «δεν είχα δικαιοδοσία να παρέμβω στην εξέλιξη της 717, θα ήταν παράβαση καθήκοντος», ενώ συμπλήρωσε ότι δεν είναι ευθύνη του υπουργού, ούτε καν του διευθύνοντος συμβούλου να γνωρίζει τεχνικές λεπτομέρειες για ένα έργο.
Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, αλλά και την ανάγκη υπογραφής συμπληρωματικής σύμβασης, ο κ. Σπίρτζης υπεραμύνθηκε της ανάγκης σύναψης Συμπληρωματικής σύμβασης, λέγοντας ότι «αν ολοκληρωνόταν η 717, πολύ απλά, δεν θα είχαμε σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης» και διευκρινίζοντας ότι ήταν προβληματική εξ αρχής, καθότι δεν προβλέπονταν μια σειρά από κρίσιμα υλικά, ενώ συμπεριελάμβανε υλικά απαρχαιωμένα. «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σύστημα ενιαίο που ήταν το ζητούμενο». κατέληξε.
Ωστόσο οι εξηγήσεις, που έδωσε ο Χ. Σπίρτζης, σχετικά με το ποσοστό ολοκλήρωσης της σύμβασης 717, που παρέδωσε με το πέρας της θητείας του, δεν κρίθηκαν επαρκείς:
Ο πρώην υπουργός, υποστήριξε για ακόμη μια φορά ότι παρέδωσε το έργο ολοκληρωμένο κατά 72%. Ερωτηθείς για το γεγονός ότι είχαν παραδοθεί μόλις 17 σταθμοί σε σύνολο 52 και κανένα κέντρο τηλεδιοίκησης, άρα το αναφερόμενο ποσοστό δεν μπορεί να αντιστοιχεί σε 72%, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η μέτρηση δεν γίνεται με σταθμούς, αλλά με ποσοστό του έργου που έχει πληρωθεί. Ο πρώην υπουργός, δεν έδωσε επί της ουσίας απάντηση στην κα Αποστολάκη, η οποία του αντέτεινε ότι βάσει κοινής λογικής, το ποσοστό ολοκλήρωσης ενός έργου, πρέπει να ανταποκρίνεται στο ποσοστό που είναι λειτουργικό. Γεγονός είναι, ότι 15 σταθμοί έπρεπε να αναταχθούν, με βάση τη νέα τεχνική μελέτη της δανειοπαρόχου, κάτι που συνέβη από την επόμενη διοίκηση, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Μαρκόπουλος.
Πάντως, ο κ. Σπίρτζης παραδέχθηκε ότι η τηλεδιοίκηση της Θεσσαλονίκης, ήταν μεγάλο έργο και θα «έβλεπε» μεγάλο μέρος του δικτύου, οπότε «σωστά θα πήγαινε ο πρωθυπουργός να την εγκαινιάσει».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξεταστική για Τέμπη: Απορρίφθηκε το αίτημα 29 συγγενών των θυμάτων για διακοπή των εργασίων

Ποινική δίωξη στον πρώην περιφερειάρχη Αγοραστό για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

Θεοχάρης (ΟΣΕ) για Τέμπη: Κανένα σύστημα δε σώζει, όταν δεν εφαρμόζεται ο Γενικός Κανονισμός
.jpg?t=wFDkZi2JAPECvpPilL3dTA)
Επίδομα Παιδιού: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων
03:00
Ποιους προορισμούς «ψηφίζουν» οι Έλληνες για την έξοδό τους το Πάσχα
02:00
Πότε θα πληρωθούν δώρα, επιδόματα και συντάξεις του Απριλίου
01:00
Χορήγηση δανείων και το 2025 από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων
00:30-(1)-(1).jpg?t=QxeitdK00t5gItFq4lImaA)