ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «τραπέζι» των ηγετών της ΕΕ τα αγροτικά μπλόκα -Τι διεκδικεί η Ελλάδα

Συγκέντρωση αγροτών στο κέντρο των Βρυξελλών, στις 31 Ιανουαρίου 2024 AP Photo/Sylvain Plazy

Καμένο ντίζελ από τις μηχανές των τρακτέρ μυρίζουν τα στενάκια λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκεί όπου σήμερα οι 27 συναντώνται για να διαχειριστούν την έκρηξη των αγροτικών κινητοποιήσεων και να διαπραγματευτούν κάτι καλύτερο για να στηρίξουν τον πρωτογενή τους τομέα.


Το Βέλγιο βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα κινητοποιήσεων, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται πως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγεί τον κλάδο τους στην εξαφάνιση. Στην Ιταλία απειλούν πως θα εισβάλουν στη Ρώμη. Στην Ισπανία προετοιμάζονται για μαζικές κινητοποιήσεις και καταγγέλλουν αθέμιτες συμφωνίες της Ένωσης με τρίτες χώρες, ενώ τον χορό σέρνουν οι Γάλλοι αγρότες, οι οποίοι ανάγκασαν τον Εμανουέλ Μακρόν να βάλει εμβόλιμα στην ατζέντα των ηγετών αγροτικά αιτήματα.

Με μία τέτοια λογική βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο Έλληνας Πρωθυπουργός πηγαίνει με βασικό στόχο να καταφέρει να εξασφαλίσει τη δημιουργία ενός Ταμείου με όσο το δυνατόν αυξημένους πόρους, ώστε να καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό οι αγρότες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, για παράδειγμα σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων όπως αυτό της Θεσσαλίας.

Όπως λένε από την Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με την εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές.

Προστασία για τους αγρότες της ΕΕ

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός θα εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του για τις εμπορικές συμφωνίες της Ένωσης με τρίτες χώρες και αναμένεται να τονίσει -όπως είπε και στους αγρότες στην Βόνιτσα, πως δεν γίνεται στην Ελλάδα να επιβάλουμε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις.

Σε αυτό το αίτημα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να βρει απολύτως σύμφωνη και την Γαλλική Κυβέρνηση.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν στη Σύνοδο του ΕΛΚ και στο Συμβούλιο η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και «κλειδωμένος» υποψήφιος στις ευρωεκλογές Δημήτρης Τσιόδρας, ο Διεθνολόγος και Βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου και η σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και δημόσιας διπλωματίας Αριστοτελία Πελώνη.

Σημειώνεται πως εδώ και καιρό η Ελληνική Κυβέρνηση έχει στείλει έξι σημεία στα οποία προτείνει αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επ’ ωφελεία των Ελλήνων αγροτών. Οι προτάσεις αφορούν μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για τομείς όπως τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο, ο οίνος και η μελισσοκομία.

«Παράθυρο» αποκλιμάκωσης

Η σημερινή ημέρα αναμένεται πολύ δύσκολη για τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι νιώθουν την ανάσα των αγροτών έξω από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του CNN Greece, έχει σταλεί ειδοποίηση στις κυβερνητικές αποστολές να είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς οι κινητοποιήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδιες αλλαγές της ατζέντας.

Παράθυρο αποκλιμάκωσης μπορεί να ανοίξει το έγγραφο το οποίο «έφυγε» χθες το απόγευμα από τις Βρυξέλλες προς τις ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες, με το οποίο η Κομισιόν δίνει χρόνο στους αγρότες για την πράσινη μετάβαση. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί στους αγρότες της Ε.Ε., για φέτος, να επωφεληθούν από τις παρεκκλίσεις από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης