ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θανάσης Κοντογεώργης για δικαστικό χάρτη: «Γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα»

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης Eurokinissi

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, με μία μακροσκελή ανάρτησή του, προχώρησε σε μια σκιαγράφηση των εξελίξεων που προωθεί η κυβέρνηση γύρω από τον δικαστικό χάρτη. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πως «επιταχύνουμε τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης, γρήγορα μεν, αλλά όχι πρόχειρα». 

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα.

Πού χρειαζόμαστε περισσότερους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, σε ποια δικαστήρια πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης αποφάσεων, σε ποιες περιοχές της χώρας θα πρέπει να ιδρυθούν νέες δικαστικές δομές ή να συγχωνευθούν άλλες. Πώς επιταχύνουμε τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης και πώς βελτιώνουμε την ποιότητα της απονομής; Πώς, εν τέλει, βελτιώνουμε την εμπειρία του κάθε πολίτη και της επιχείρησης και ενισχύουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας σε έναν θεμελιώδη θεσμό, όπως τη δικαιοσύνη, που αποτελεί και ποιοτικό δείκτη της δημοκρατίας στην πράξη;

👉Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα ανήκει στον πυρήνα των πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση από το 2019 και βρίσκουν πλέον ωριμότητα και αποτέλεσμα τη δεύτερα τετραετία, πιο ορατά από το νέο δικαστικός έτος. Κι αυτό γιατί:

👉Στο υπουργικό συμβούλιο της 24ης Ιανουαρίου παρουσιάστηκε το σχέδιο για το νέο Δικαστικό χάρτη της χώρας που θα ψηφιστεί άμεσα. Με την μεταρρύθμιση ενοποιούνται Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Πλέον, περίπου 1000 δικαστές προστίθενται στους 1200 πρωτοδίκες και έτσι δημιουργείται μεγαλύτερη δεξαμενή δικαστών που θα δικάζει το σύνολο των υποθέσεων πρώτου βαθμού (σε αστικά και ποινικά) και θα αξιοποιείται πιο αποτελεσματικά κατά την κατανομή εργασίας. Επομένως, θα έχουμε περισσότερους δικαστές για να προχωρούν πιο γρήγορα οι υποθέσεις.

👉Επιπροσθέτως, τα δικαστήρια και οι δικαστές θα απαλλαγούν σύντομα από περαιτέρω φόρτο αφού θα μεταφερθεί ύλη σε δικηγόρους, γεγονός που θα επιταχύνει κατά πολύ την έκδοση πράξεων όπως πχ τα κληρονομητήρια και οι αποδοχές κληρονομιάς, οι συναινετικές προσημειώσεις κ.α., με προφανές όφελος για τον πολίτη.

👉Η εξέλιξη αυτή οδηγεί ταυτόχρονο και σε ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό των δικαστικών σχηματισμών στην Ελλάδα. Η ίδρυση των δικαστηρίων στη χώρα μας υπαγορευόταν κατά το παρελθόν από οδικές προσβάσεις και διασυνδεσιμότητες αλλά και τοπικά συμφέροντα ή πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν διαθέταμε και δεν είχαμε φροντίσει να έχουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων που να αξιοποιείται προκειμένου να ξέρουμε πόσες υποθέσεις εισάγονται σε κάθε δικαστήριο, πόσες αντιστοιχούν σε κάθε δικαστή, πόσες διεκπεραιώνονται και σε τι χρόνους. Εντός του 2024 προχωρούν και ολοκληρώνονται τα μεγάλα έργα ψηφιακής διασύνδεσης των δικαστηρίων της χώρας και της λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος Συλλογής και Επεξεργασίας Στατιστικών Δεδομένων.

👉Πλέον κάθε περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) θα έχει ένα δικαστήριο πρώτου Βαθμού και τα όρια της κάθε πρωτοδικειακής περιφέρειας, θα ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια της περιφερειακής ενότητας. Με τον τρόπο αυτόν αντιμετωπίζονται ανακολουθίες σε διάφορους νομούς της χώρας με περισσότερα του ενός Πρωτοδικεία. Βέβαια, λαμβάνεται ειδική μέριμνα στα σύνορα και στα νησιά για εθνικούς λόγους.

👉Σε Αθήνα και Πειραιά εξελίσσονται παράλληλα δύο σχέδια. Για την Αθήνα, εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, ενώ των αστικών υποθέσεων στο συγκρότημα κτηρίων πίσω από τον Άρειο Πάγο που στεγάζεται σήμερα το Ειρηνοδικείο, και ξεκινάει οσονούπω η κατασκευή του νέου κτηρίου που θα στεγάσει όλο το Πρωτοδικείο Αθηνών. Στον Πειραιά, διευρύνεται η χωρική του αρμοδιότητα για να περιλάβει όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής ενώ ξεκινάει και η κατασκευή του νέου κτηρίου. Επίσης τη διοίκηση στα μεγάλα δικαστήρια θα την έχουν πλέον τρίτα πρόσωπα, ιδίως για καθήκοντα, όπως ο έλεγχος συμβάσεων προμηθειών, η επισκευή/συντήρηση κλπ), και οι δικαστές θα είναι αφοσιωμένοι στο δικαιοδοτικό τους έργο!

👉Ταχύτητα, επομένως, στην απονομή, που πρέπει να συνοδεύεται και από ποιότητα. Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι επιτελούν το έργο τους καλύτερα όταν έχουν δεξιότητες και εξειδίκευση σε τομείς αιχμής. Η εξέλιξη στην ιεραρχική βαθμίδα εξαρτάται από την επιθεώρηση και την επιμόρφωση. ‘Ηδη το νέο σύστημα λειτουργεί και παράγει αποτελέσματα, πιο εμφανή από το επόμενο δικαστικό έτος που θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη διετία της λειτουργίας.

👉Ταυτόχρονα, οι δικαστές εφοδιάζονται με δεξιότητες για να εξοπλίσουν με ταχύτητα και ποιότητα τις δικαστικές αποφάσεις, σε λίγους μήνες θα λειτουργήσει και η Δικαστική Αστυνομία ενώ ήδη λειτουργεί η Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων.

👉Όλα τα παραπάνω φαντάζουν αυτονόητα. Και είναι, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι. Οι καθυστερήσεις και οι αναστολές του παρελθόντος είναι ανεπίκαιρες στο παρόν και αδιάφορες για το μέλλον. Δική μας υποχρέωση ήταν να εξασφαλίσουμε πόρους, με την ενίσχυση και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να σχεδιάσουμε σωστά, σε συνεργασία με όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και να προχωρήσουμε γρήγορα και μεθοδικά, σε όσα πρέπει να γίνουν . Με επιμονή, τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα θετικά και ορατά για τον κάθε πολίτη και λειτουργό της Δικαιοσύνης.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης