Ομόφυλα ζευγάρια: Ολοταχώς για την ψήφιση του νομοσχεδίου - Οι αντιδράσεις και η αποχή Βορίδη
Επισπεύδει τις διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου για το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια η κυβέρνηση, παρά τις ενστάσεις που αποτυπώνονται τόσο στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης, όσο και στην κοινωνία, αλλά και με την Εκκλησία να ετοιμάζεται να δώσει τη δική της «μάχη» ενάντια σε αυτό.
Ενδεικτικό των γοργών ρυθμών με τους οποίους προωθείται το εν λόγω νομοσχέδιο, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να απορροφήσει τους «κραδασμούς», είναι το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση λίγες μόλις ώρες μετά την συνεδρίαση του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου.
Μάλιστα, η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου 2024 και να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου να μετριαστεί το πολιτικό κόστος, προτού ξεσπάσουν μεγαλύτερες αντιδράσεις.
Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου στο opengov.gr, με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥΟι ενστάσεις στο Υπουργικό και η αποχή Βορίδη
Νωρίτερα είχε παρουσιαστεί το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου διατυπώθηκαν οι ενστάσεις των υπουργών και κυρίως του Μάκη Βορίδη, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφασή του να απέχει από την ψηφοφορία.
Ωστόσο, η κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο».
«Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής», πρόσθεταν.
Ο διάλογος Μητσοτάκη-Βορίδη στο Υπουργικό Συμβούλιο
Χαρακτηριστικός των «χειρουργικών» κινήσεων του πρωθυπουργού, στην προσπάθεια να απορροφήσει τους τριγμούς εντός της «γαλάζιας» παράταξης ήταν ο διάλογος που είχε με τον υπουργό Επικρατείας.
«Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι' αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία», ανέφερε ο κ. Βορίδης κατά την τοποθέτησή του.
«Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός.
Τις προηγούμενες ημέρες, πληροφορίες ανέφεραν ότι εάν ο Υπουργός Επικρατείας επιλέξει να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην Κυβέρνηση απέχοντας και όχι καταψηφίζοντας αυτό θα συνεκτιμηθεί από τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να μην ζητηθεί η παραίτησή του.
Λίγο νωρίτερα την απόφασή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο ανακοίνωσε η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.
«Διχασμένη» και η κοινωνία για τα ομόφυλα ζευγάρια
Οι διαφωνίες που αποτυπώνονται στο πολιτικό σκηνικό, φαίνεται να καταγράφονται σε σε κοινωνικό επίπεδο, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της Marc, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΑΝΤ1.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό 57,8% των συμμετεχόντων και των συμμετεχουσών, συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, με την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων προσώπων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τάση των ψηφοφόρων των κομμάτων αναφορικά με το ίδιο ζήτημα. Το 53,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ απαντούν πως συμφωνούν/ μάλλον συμφωνούν και το 44,2% πως διαφωνούν/ μάλλον διαφωνούν. Ποσοστό 75,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν πως συμφωνούν/ μάλλον συμφωνούν και ποσοστό 23,3% πως διαφωνούν/ μάλλον διαφωνούν. Ενώ αντίστοιχη πόλωση παρατηρείται και στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
Τα αποτελέσματα αναφορικά με την τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια, δείχνουν πως οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα τάσσονται σε μεγάλο βαθμό «κατά» του μέτρου.
Συγκεκριμένα 55,2% των ερωτώμενων τάσσονται κατά και 41,% υπέρ με ή χωρίς περιορισμούς. Πάντως μεγάλο ήταν το ποσοστό των ερωτηθέντων οι οποίοι τέθηκαν σαφώς υπέρ της αναδρομικής αναγνώρισης των παιδιών, τα οποία ήδη ανατρέφονται από ομόφυλα ζευγάρια.
«Όχι» και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Την αντίθεσή του στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δηλώνει μετά την Ιερά Σύνοδο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι δέχεται μόνο το γάμο «ἀνδρός καί γυναικός».
Στην ανακοίνωση που παραπέμπει στη δεσμευτική απόφαση της Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Ιούνιο 2016 στην Κρήτη, επισημαίνεται ότι δεν αποδέχεται σύμφωνα συμβιώσεως του ίδιου ή έτερου φύλου και κάθε άλλη μορφή συμβίωσης διαφορετικό από το γάμο.
Αντίστοιχη στάση τήρησε η Ιερά Σύνοδος την Τρίτη (24/1) μετά την μαραθώνια συνεδρίασή της, με τους ιεράρχες να εκφράζουν στο σύνολό τους την αντίθεσή τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο.
Στην επίσημη ανακοίνωση των ιεραρχών τονίστηκε ότι είναι στην δικαιοδοσία του κάθε Μητροπολίτη για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ θα είναι «ευθύνη των πολιτικών αν επισημοποιήσουν τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών».