ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα: Το χρονοδιάγραμμα και τα «ρίσκα» - Οι χώρες που θα μετέχουν

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού φαίνεται να προκρίνεται ως το καταλληλότερο πλοίο για την αποστολή στα ταραγμένα νερά της Ερυθράς Θάλασσας. ΓΕΝ

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αναχώρηση από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας της ελληνικής φρεγάτας, με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα.

Το Πολεμικό Ναυτικό σύντομα θα ανακοινώσει την φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ που επέλεξε για να σταλεί στα ταραγμένα νερά της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι δύο υποψήφιες φρεγάτες είναι -όπως έχουμε αναφέρει σε προγενέστερο δημοσίευμα- η ΨΑΡΑ και η ΥΔΡΑ με την τελευταία να προκρίνεται για συμμετοχή στην επιχείρηση διασφάλισης της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται δοκιμές συστημάτων στις δύο φρεγάτες, οι οποίες μαζί με την και την αν και δεν έχουν υποστεί Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής, αποτελούν την αιχμή των ελληνικών ναυτικών επιχειρήσεων.

Οι δοκιμές συστημάτων γίνονται διότι έλειπαν κάποια συστήματα που απαιτούνταν, όποτε χρειάστηκε να τα αφαιρέσουν από άλλα πλοία και να τα δοκιμάσουν πάνω στις δυο φρεγάτες και να ελεγχθεί η λειτουργία τους.

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο θα κατέβει πάνοπλο με εγκατεστημένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και σύστημα anti-drone.

Έως τώρα η φρεγάτα ΥΔΡΑ φαίνεται να προκρίνεται ως το καταλληλότερο πλοίο για την αποστολή και σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμή μίας σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και συστήματος αυτοπροστασίας.

Επιπλέον, η φρεγάτα θα φέρει το οργανικό της ελικόπτερο, ένα Aegean Hawk καθώς και ένα ελικόπτερο drone, το οποίο θα φέρει σε πέρας επιχειρήσεις αναγνώρισης.

Ήδη, βρίσκεται στο Αμερικανικό Στρατηγείο στο Μπαχρέιν ο ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και ενημερώνεται για τον σχεδιασμό της επιχείρησης και τις συνθήκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πλήρωμα της φρεγάτας. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι μια υψηλού ρίσκου και πολλαπλών απαιτήσεων ναυτική επιχείρηση.

Ο Ναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος μιλώντας στο CNN Greece αναφέρει ότι: «Από τις έως τώρα πληροφορίες μου, η φρεγάτα μας θα ανήκει στην συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου που επιχειρεί στη περιοχή, το οποίο βρίσκεται αρκετά μακριά από τη περιοχή της εμβέλειας των όπλων των ανταρτών Χούθι.

Ποιες χώρες θα μετέχουν στην επιχειρηση

Ωστόσο, επισήμως όλες οι λεπτομέρειες της επιχείρησης δεν έχουν καθοριστεί, διότι καθυστέρησε να ολοκληρωθεί η συμμετοχή των χωρών στην επιχείρηση.

Παραδείγματος χάριν η Ινδία είχε πει ότι θα συμμετάσχει με δύο πλοία και τελικά θα στείλει πέντε. Η Γαλλία αρχικά είπε ότι θα συμμετάσχει, μετά ανακάλεσε και τελικά θα συμμετάσχει με πολεμικό πλοίο το οποίο όμως δεν θα φέρει όπλα, αλλά θα κάνει μόνο αντιβληματική προστασία. Η Ισπανία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει. Αυτό συνέβη διότι υπήρχαν πολύ σοβαρές πληροφορίες ότι στη Δυτική Σαχάρα, νότια από το Μαρόκο εκεί που επιχειρούν οι σιίτες μαχητές του μετώπου Πολισάριο, οι υποστηρίζονται από το Ιράν. Εκεί ενδέχεται να έχουμε δεύτερη κρίση.

Επειδή η δύναμη που σχηματίζεται δεν είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών εγείρονται κάποια ερωτήματα όπως ποιός θα βάλει τους κανόνες για τον τρόπο που θα επιχειρούν τα πλοία. Δηλαδή το ελληνικό πλοίο - για παράδειγμα - από ποιόν θα παίρνει εντολή για να βάλλει. Ποιός θα έχει τον τακτικό έλεγχο και τον επιχειρησιακό έλεγχο του πλοίου.

Αυτά όλα πρέπει να ξεκαθαριστούν. Όλες αυτές τις σημαντικές λεπτομέρειες ζητάει ο ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που λειτουργεί ο σύνδεσμος στο αμερικανικό στρατηγείο στο Μπαχρέιν.

Επίσης όσον αφορά στους κανόνες εμπλοκής, ποιος θα τους καθορίσει; Και αν αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες εμπλοκής που θέλει η Ελλάδα; Επομένως, η χώρα μας - από πολιτικής πλευράς - έκανε πολύ σωστά που αποφάσισε να στείλει πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα για την διαφύλαξη της διεθνούς ναυσιπλοΐας, διότι δεν είναι μόνο ότι θέλει να προστατεύσει τα ελληνόκτητα πλοία, διότι δεν προστατεύει μόνο την ιδιωτική πρωτοβουλία όπως αναφέρουν κάποιοι, αλλά προστατεύει τα ελληνικά συμφέροντα. Επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιός θα αναλάβει την συντήρηση των πλοίων και τον ανεφοδιασμό τους, διότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο».

Στα τέλη Μαρτίου θα κατευθυνθεί στην περιοχή

Ο ναύαρχος Εγκολφόπουλος φέρνοντας ως παράδειγμα τις ανατιμήσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας θέτει άλλη μία διάσταση στην εθνική ασφάλεια. Εξηγεί ότι «η αποφυγή ανατιμήσεων σε αγαθά συμπεριλαμβάνεται στα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας, τη στιγμή που η ακρίβεια απειλεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη».

Όσον αφορά στην ελληνική φρεγάτα που θα κατέβει στη περιοχή δηλώνει με βεβαιότητα ότι «η ελληνική φρεγάτα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσει κάθε απειλή από εχθρική δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική φρεγάτα θα κατευθυνθεί στην περιοχή στα τέλη Μαρτίου».

Η Τεχεράνη

Ο κ. Εγκολφόπουλος τονίζει παράλληλα ότι το Ιράν φιλοδοξεί να έχει ηγεμονικό ρόλο στη περιοχή, δημιουργώντας προβλήματα μέσω κατευθυνόμενων από την Τεχεράνη ένοπλων οργανώσεων, όπως οι μαχητές του μετώπου Πολισάριο στο Μαρόκο και οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Όπως λέει ο κ. Εγκολφόπουλος «Το Ιράν έχει στείλει πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα, παλαιό βέβαια και με πολύ μικρές δυνατότητες. Ωστόσο, τι θα γίνει αν αυτό αρχίζει και προκαλεί ένα από τα πλοία της δύναμης; Πρώτα πρέπει να ληφθούν όλα αυτά τα προβλήματα και μετά θα πάει το πλοίο μας στην Ερυθρά Θάλασσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης