ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Νταβός: Θέλουμε να γίνουμε πάροχος «πράσινης» ενέργειας στα Βαλκάνια

Μητσοτάκης από Νταβός: Θέλουμε να γίνουμε πάροχος «πράσινης» ενέργειας στα Βαλκάνια
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος, Μητσοτάκης IN TIME/ ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την επιδίωξη της Ελλάδας να γίνει πάροχος «πράσινης» ενέργειας, τουλάχιστον στις βαλκανικές χώρες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» στο Νταβός.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε πως στόχος είναι «η χώρα να γίνει ένας πάροχος ενέργειας, μέσω δημιουργίας αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης φυσικού αερίου στα Βαλκάνια».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε πως έμφαση δίνεται ιδιαίτερα στην αιολική ενέργεια, που λόγω γεωγραφικής θέσης, δίνει μεγάλο αβαντάζ στη χώρα. Για το λόγο αυτό, σημείωσε ο ίδιος, είναι σημαντικό οι διασυνδέσεις που χρειάζονται να διασφαλιστούν.

«Έχουμε μειώσει την παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα κατά 90% και αυτό έχει επηρεάσει μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή στην Ελλάδα και καταλαβαίνω ότι πρέπει να διοχετεύσουμε σημαντικά ποσά σε αυτές τις περιοχές για να επιβιώσουν διαφορετικά» διευκρίνισε.

Ειδάλλως, όπως προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης «η αντίσταση από την κοινωνία θα είναι τεράστια»

Μιλώντας, δε, για τις διασυνδέσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των ενεργειακών εναλλακτικών εξήγησε πως «εάν θέλουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή αγορά ανανεώσιμων πηγών, που προμηθεύει ενέργεια σε ολόκληρη την ήπειρο θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένες διασυνδέσεις».

Εξηγώντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως σύμφωνα με την «μεγάλη» εικόνα «θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει πλεόνασμα αιολικής ενέργειας το Βορρά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ένα πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας στο Νότο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε μία ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο γεωγραφικών άκρων».

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε πως, «δική μας φιλοδοξία μας είναι να διαδραματίσουμε ρόλο, για να βοηθήσουμε κάποιους από τους βαλκάνιους γείτονες μας να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα και να γίνουμε ένα καθαρός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Υπενθύμισε ότι, πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα, αποτελούσε καθαρό εισαγωγέα ενέργειας. Το 2022 «αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε επτά δισεκατομμύρια ευρώ για να εισάγουμε φυσικό αέριο», γεγονός που ανέδειξε την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει ένα βαθμό ενεργειακής αυτονομίας.

Αντίστοιχα, ανέφερε: «Θυμάμαι ότι στην ενεργειακή κρίση το 2012 μας πήρε μήνες για να συμφωνήσουμε για τις κινήσεις που έπρεπε να κάνουμε και να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να μπει ένα "ταβάνι" στην τιμή του φυσικού αερίου».

«Το κάναμε στο τέλος, αλλά δεν το κάναμε αρκετά γρήγορα» πρόσθεσε.