ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όχημα δόλιου καιροσκοπισμού ο εκλογικός νόμος λέει ο Βενιζέλος

Όχημα δόλιου καιροσκοπισμού ο εκλογικός νόμος λέει ο Βενιζέλος
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Όχημα δόλιου καιροσκοπισμού, χωρίς ορίζοντα για τη χώρα» χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας με έμφαση ότι συνιστά παραδοχή ήττας και μάλιστα, αμετάκλητης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής υποστήριξε ότι οι προτάσεις για την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν διέπονται από θεσμική ευαισθησία και συνέπεια, όπως θέλει να τις παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Αντιθέτως δείχνουν μια απελπισμένη προσπάθεια να εκτρέψει τη συζήτηση από την κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσώπευσης, από την οποία πάσχει και η οποία είναι αθεράπευτη, σε μια δήθεν πολιτική μαγκιά: στην εντύπωση ότι καθοδηγεί και ελέγχει τις εξελίξεις με αλλαγή και μάλιστα άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

«Απλώς η κυβέρνηση θέλει να πέσει στα μαλακά. Και για το σκοπό αυτό, ευτελίζει τους θεσμούς και ευτελίζεται συναλλοσσόμενη με όποιον βρει μπροστά της: από τη Χρυσή Αυγή μέχρι εξωκοινοβουλευτικούς πρόθυμους συνομιλητές», είπε και εκτίμησε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πει ότι ναι μεν ηττήθηκε, αλλά ότι μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις.

«Θέλει να το πει αυτό μέσα από μια πατέντα που ξέρει πολύ καλά: την πατέντα των ετερόκλητων και ιδεολογικά ανενδοίαστων συνεργασιών που έχουν ως μόνο κοινό παρονομαστή τα παιχνίδια εξουσίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από παιχνίδια εξουσίας σε βάρος των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.