Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές
Ανανεώθηκε:
Με την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου πλέον δεν θα υπάρχει «κανένα εμπόδιο» για τη «συμμετοχή όλων των πολιτών σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη Βουλή.
Η υπουργός, μιλώντας για το σχετικό νομοσχέδιο τόνισε ότι «η επιστολική ψήφος δεν είναι δεξιό, αριστερό ή κεντρώο μέτρο. Είναι μέτρο εμβάθυνσης της δημοκρατίας».
Παράλληλα, επικαλούμενη τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σχετικά με την άποψη που έχουν οι πολίτες για το σχετικό σχέδιο νόμου, τονίζει ότι πάνω από το 70% είναι θετικοί στη εφαρμογή του μέτρου.
Διευκρίνισε δε, πως «δεν χορηγούμε δικαίωμα ψήφου, διευκολύνουμε την άσκηση του ήδη υπάρχοντος δικαιώματος ψήφου. Με μια απλή αλλά απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία, όλοι οι Έλληνες, που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό, αλλά και όσοι ζουν στην Ελλάδα και επιθυμούν μπορούν πλέον να ψηφίσουν χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα».
Μάλιστα, με σκοπό να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση η υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε τα κόμματα ότι η πολιτική ηγεσία είναι ανοιχτή σε προτάσεις και διάλογο.
Χρόνο για συζήτηση ζητά η αντιπολίτευση
Με την έναρξη της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να μην υπάρξει σύντμηση των διαδικασιών για την επεξεργασία του νομοσχεδίου.
«Η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός, είναι οι μόνοι υπουργοί τής κυβέρνησης που δίνουν ένα πολύ καλό παράδειγμα που καλό είναι το μιμηθούν και οι άλλοι υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Συμπλήρωσε, όμως, ότι «εμείς έχουμε προτάσεις για την εγγύηση της μυστικότητας της ψήφου και της εγκυρότητας. Βλέπουμε θετικά την πρωτοβουλία για την επιστολική ψήφο αλλά πρέπει να δούμε προσεκτικά τις διατάξεις, όπως η αλλαγή στον τρόπο κατανομής των εδρών στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι λεόντεια υπέρ του πρώτου κόμματος» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 24 ώρες από την κλήση φορέων και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει ακρόαση φορέων πριν την προσεχή Τετάρτη.
«Το γεγονός ότι έρχεται νομοσχέδιο να τροποποιήσει διατάξεις που ψήφισε αυτή η Βουλή, δείχνει ότι χρειάζεται άνεση χρόνου. Είναι κρίσιμο να τηρηθούν οι διαδικασίες και να μην υπάρξουν συντμήσεις», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής που σημείωσε ότι ρυθμίζονται και κρίσιμα θέματα όπως η κατανομή των εδρών.
«Και στο νομοσχέδιο αυτό, η διαβούλευση ήταν με fast track διαδικασίες. Και εμείς θέλουμε να δοθεί όλος ο χρόνος για την καλύτερη δυνατή συζήτηση», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώτα Πούλου.
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πάμε σε μια fast track συζήτηση για ένα θέμα για το οποίο δεν έχει γίνει εκτενής διάλογος ούτε στη Βουλή ούτε στον δημόσιο λόγο. Η επιστολική ψήφος αφορά και όσους ψηφίζουν στο εξωτερικό και όσους ψηφίζουν στο εσωτερικό και εισάγει μια εντελώς νέα λογική στην εκλογική διαδικασία. Συνεπώς απαιτείται εκτενής συζήτηση», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.
Απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών, ζήτησε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Γιώργος Αποστολάκης.
«Εντός τεσσάρων ημερών δεν μπορεί να γίνει αναλυτική συζήτηση επί πολύ εξειδικευμένων διαδικασιών. Πρέπει να δώσουμε τον χρόνο να συζητήσουμε κρίσιμα θέματα όπως η αλλαγή στον τρόπο κατανομής των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.