ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Prorata: «Ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Η πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές

Δημοσκόπηση Prorata: «Ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Η πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Υπέρ της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων φαίνεται να τάσσονται οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό της AtticaTV.

Ειδικότερα, ποσοστό 59% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ίδρυσής τους και κατά ποσοστό 37%.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις τους στα δημόσια πανεπιστήμια φαίνεται πως διχάζουν την κοινή γνώμη, καθώς ποσοστό 36% θεωρεί ότι τα νέα ιδρύματα θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ, ενώ το 35% στην υποβάθμιση τους.

Ερωτώμενοι/ες για το ποια πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το συντριπτικό ποσοστό του 47% αναφέρει: «Να αυξηθούν οι δαπάνες στην έρευνα και τις υποδομές» και ακολουθούν με σαφώς μικρότερο ποσοστό:

«Να ενισχυθεί περαιτέρω το πλαίσιο αξιολόγησης καθηγητών και περιεχόμενου έργου» με 19%, «Να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ώστε να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός στην τριτοβάθμια» μόλις με 15% και, «Να υπάρξει αυτοτέλεια των πανεπιστημίων ως προς τη διαχείριση των οικονομικών τους πόρων» με 13%.

Πώς βαθμολογούν τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Σε σχέση με το πώς αξιολογούν τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, 45% των συμμετεχόντων/ ουσών βαθμολογεί ως «καλύτερα πανεπιστήμια» στην Ευρώπη τα δημόσια ιδρύματα, 33% είναι το αντίστοιχο ποσοστό τα ιδιωτικά. Το 46% εκτιμά πως μεταξύ αποφοίτων του ίδιου αντικειμένου πλεονέκτημα στην ελληνική αγορά εργασίας θα έχουν οι απόφοιτοι των δημοσίων πανεπιστημίων (46 έναντι 22%).

Το συντριπτικό, δε, ποσοστό του 91% ζητά να θεσμοθετηθεί αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και κανόνες λειτουργίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ποσοστό 56% δεν επιθυμεί τα νέα ιδρύματα να είναι ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά οι απόφοιτοί τους να περνούν από διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων των σπουδών τους.

Πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου για τις προσεχείς Ευρωεκλογές του 2024, οι συμμετέχοντες/ουσες:

Η ΝΔ προηγείται με 30%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 9%, και η Ελληνική Λύση με 5%. Στο 3% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, της Νίκης και των Σπαρτιατών, ενώ 2,5% συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας και 1,5% το ΜΕΡΑ 25.