Διχάζει Νέα Δημοκρατία και κοινωνία ο Μητσοτάκης: Το σχέδιό του για τα ομόφυλα ζευγάρια
Σε μια κίνηση που αντίκειται στην πλειονότητα της κοινής γνώμης αλλά και την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης «ανοίγοντας» και επίσημα το θέμα του γάμου αλλά κυρίως της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.
Ταυτόχρονα, επέλεξε να κάνει πίσω και να μην διαταράξει την κυβερνητική ισορροπία δίνοντας τη δυνατότητα και στους Υπουργούς να μην ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, παρότι θα έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον, παραδέχθηκε την αδυναμία του να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους μόνο από τη ΝΔ, κάνοντας σαφές ότι προσβλέπει και στις ψήφους της αντιπολίτευσης,
Μολονότι -όπως προκύπτει από πλειάδα δημοσκοπήσεων- η πλειονότητα των Ελλήνων αλλά και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων αλλά και των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι κάθετα αντίθετο, ο πρωθυπουργούς επιλέγει να φέρει το θέμα στην ατζέντα, προκαλώντας μάλιστα και ερωτήματα για το χρονισμό της πρωτοβουλίας του.
Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές αλλά και δημοσκοπικά ευρήματα, σε μια εποχή που ακρίβεια και ασφάλεια αποτελούν τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά διχάζει τη βάση και τα στελέχη του κόμματός του. Και αυτό, ενώ με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και των δημοσκοπήσεων, η μέχρι στιγμής διακυβέρνηση χαρακτηρίζεται από θετικό πρόσημο, γεγονός που δεν δικαιολογεί τη βεβιασμένη αλλαγή ατζέντας και μάλιστα προς μια διχαστική κατεύθυνση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σε αρκετά σημεία της τοποθέτησής του στην ΕΡΤ, πως δεν σκοπεύει να διχάσει την κοινωνία, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις συνέπειες που έχει ήδη προκαλέσει η απόφασή του να «ανοίξει» το θέμα, ωστόσο ανακοίνωσε πως δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.
Παραδεχόμενος στην πράξη ότι μεγάλο κομμάτι της της Νέας Δημοκρατίας δεν προτίθεται να δώσει θετική ψήφο, ο πρωθυπουργός έσπεσε να δηλώσει δημόσια ότι δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία και δίνει τη δυνατότητα καταψήφισης (ή αποχής) ακόμα και στους υπουργούς, λέγοντας πως δεν ψηφίζουν οι υπουργοί, αλλά οι βουλευτές. Ουσιαστικά «έκανε πίσω» αποδεχόμενος τις πιέσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματός του, τα οποία είχαν διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα έχαναν τον υπουργικό τους θώκο.
Μάλιστα, παραδεχόμενος ότι δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία μόνο από τους βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι προσβλέπει στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να «περάσει» το νομοσχέδιο και δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη που δήλωσε πως «δεν θα δέσει το ΠΑΣΟΚ τα παπούτσια της κυβέρνησης», κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση της υπόθεσης.
Για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σέβεται τις απόψεις της αλλά η πολιτεία είναι εκείνη που νομοθετεί.
Απέφυγε να δεσμευθεί ως προς το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς δεν διευκρίνισε εάν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.
«Δεν βάζω εγώ ορόσημο εκλογικό, ούτε ζυγίζω πολιτικό κόστος ή πολιτικό όφελος» δήλωσε, σημειώνοντας ωστόσο δεν ανοίγει τη συζήτηση για να την παραπέμψει στις καλένδες.
Σχετικά με τις ίδιες τις αλλαγές, τόνισε ότι θα θεσμοθετηθεί η ισότητα στο γάμο για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν θα έχουν ίσα δικαιώματα, ενώ δεν θα μπορεί ένας άνδρας μόνος να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί.
Προσπαθώντας μάλιστα να μετριάσει τις αντιδράσεις αλλά και να δώσει την εικόνα διαφοροποίησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, πρόσθεσε ακόμα πως μια από τις διαφοροποιήσεις του κυβερνητικού νομοσχεδίου με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «Γονέας 1», «Γονέας 2».