ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στα παζάρια της Άγκυρας βάζουν οι ΗΠΑ - Εγκρίνεται η προμήθεια των F35

ΙΝΤΙΜΕ

Εγγυήσεις ότι στις 15 Ιανουαρίου θα επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece απο αμερικανικές πηγές, ο Άντονι Μπλίνκεν  απο τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν.  Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των κρίσιμων επαφών του στην Τουρκία, θα προσγειωθεί το απόγευμα του Σαββάτου, στην αεροπορική βάση της Σούδας.

Όταν επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας, την ίδια μέρα, το State Department θα στείλει επιστολή στο Κογκρέσο για την έγκριση του τουρκικού προγράμματος για εκσυγχρονισμό και αγορά μαχητικών F16. Ο Αντονι Μπλινκεν όμως, ούτε αυτή τη φορά θα μπορεί να εγγυηθεί τη θετική απάντηση του Κογκρέσου στο τουρκικό αίτημα.

Σε αυτό το σημείο οι Τούρκοι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρχίζουν το παζάρι. Ο Ταγίπ Ερντογάν δια στόματος Χακάν Φιντάν, ζητάει απο το State Department εγγυήσεις για την έγκριση του τουρκικού αιτήματος και απο το Κογκρέσο για να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας.

Θα δεχτούν οι ΗΠΑ ακόμα ένα ανατολίτικο παζάρι;

Αμερικανικές πηγές απαντούν «ΟΧΙ». Ο Αντονι Μπλίνκεν θα απαντήσει στη Τουρκία ότι ο χρόνος τους τελειώνει και ότι το State Department - αν όχι τη Δευτέρα (8 Ιανουαρίου) - μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα στείλει επιστολή στο Κογκρέσο για την έγκριση του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια μαχητικών 5ης γενιάς F35.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Οι επαφές με την ελληνική πλευρά θα γίνουν όπως έχει ανακοινωθεί στην οικεία του Πρωθυπουργού στα Χανιά και εκτός απο την συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Τα F35

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει η κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και τα εξοπλιστικά, καθώς εκκρεμούν απαντήσεις απο τις ΗΠΑ για μέρος εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ πρόσφατα ο ελληνικό στρατός παρέλαβε την έγκριση της προμήθειας τω ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων Black Hawk.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece το θέμα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35 – αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αφού θα έχουν προκύψει εξελίξεις απο την επίσκεψη του τελευταίου στη Τουρκία.

Η Ελλάδα -όπως έχει τονίσει πολλάκις η πολιτική ηγεσία - δεν συνδέει την προμήθεια των F35 με τα τουρκικά F16 και διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι είναι δύο ξεχωριστά προγράμματα. Το ίδιο ισχυρίζεται έως τώρα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όμως το Κογκρέσο έχει θέσει ως όρο την έγκριση της συμμετοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός και η πώληση των F-16.

Tο ελληνικό αίτημα για απόκτηση μαχητικών F-35, πάντως, επηρεάστηκε απο την καθυστέρηση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες «παίζουν το χαρτί» της πώλησης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα, για να... αναγκάσουν την Τουρκία να επισπεύσει την έγκριση της εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Για την Αθήνα η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ που έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια μετά και την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από «τριτογενείς» παράγοντες, όπως παραδείγματος χάριν της Τουρκίας, η οποία για μεγάλος μέρος του Κογκρέσου δεν θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί νομοθέτες είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η ‘Αγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσιγκτον, περιμένει -όπως προαναφέραμε-να πάρει το ΝΑΙ της Τουρκίας για την επικύρωση της ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις 15 Ιανουαρίου που ανοίγει η τουρκική εθνοσυνέλευση, διαφορετικά αν επιλέξει να συνεχίσει το παζάρι κινδυνεύει σοβαρά αυτή τη φορά να χάσει την έγκριση του προγράμματος των F16, που έχει απόλυτη ανάγκη.

Η επιχείρηση "Prosperity Guardian"

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματιας, Άντονι Μπλίνκεν με φόντο το αεροπορικό πλήγμα στον Λίβανο που σκότωσε τον υπαρχηγό της Χαμάς Αλ Αρούρι, αλλά και τις πολύνεκρες εκρήξεις στο Ιράν, θα τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια διάχυση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο και θα συζητήσει συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να κάνουν οι χώρες της περιοχής ώστε να αποτραπεί η γενίκευση της σύγκρουσης.

H Eλλάδα έχει απαντήσει θετικά στο αίτημα των ΗΠΑ για συμμετοχή στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» με φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Στο πλαίσιο αυτό η αμερικανική πλευρά θα ενημερώσει για την οργάνωση της επιχείρησης, όπως και για το πότε θα ξεκίνησει. Το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει επιλέξει ακόμα το πλοίο που θα σταλεί στην Ερυθρά αναμένοντας διαταγή επιχειρήσεων απο τις ΗΠΑ, που θα αναφέρει τον σκοπό, το είδος της αποστολής και το επίπεδο της απειλής στην περιοχή.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβεί στο αμερικανικό Στρατηγείο στο Μπαχρείν και ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού για να ενημερωθεί για το επιχειρησιακό πλάνο που καταρτίζεται απο τους Αμερικανούς σε συνεργασία με τους Βρετανούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης