ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Το «σίγουρο χαρτί» Χρυσοχοΐδη και ο Άδωνις παντός καιρού

Γ.Τ Ν.Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μπορεί στην αξιολόγηση των πολιτών σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών η ακρίβεια να θεωρείται το μείζον πρόβλημα, το θέμα της ασφάλειας όμως θεωρείται διαχρονικά κομβικό στην εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στην κυβέρνηση. Με αυτή τη λογική ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με το «καλημέρα» του νέου χρόνου.

Οι αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας θεωρήθηκε μονόδρομος και ο δρόμος άνοιξε στην επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.στο χαρτοφυλάκιο που έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο του ονόματος του.

Η δυσαρέσκεια για την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήταν εμφανής στο Μαξίμου μετά από μια σειρά γεγονότων που ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο μετά την επιδρομή των Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα, και για τα όσα έγιναν πρόσφατα στου Ρέντη, αλλά και την γενικότερα την αύξηση εγκληματικότητας που έθεσε θέμα ασφάλειας στους πολίτες.

Τα όλο και περισσότερα κρούσματα οπαδικής βίας, βίας μεταξύ ανηλίκων, η αύξηση της εγκληματικότητας και η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας οδήγησαν τις εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός αντικατέστηκε τον Γιάννη Οικονόμου με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που επιστρέφει στο εν λόγω υπουργείο για πέμπτη φορά. Στο υπουργείο Υγείας επέστρεψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, τη θέση του οποίου κατέλαβε στο υπουργείο Εργασίας η Δόμνα Μιχαηλίδου. Η επιλογή Γεωργιάδη δίνει παράλληλα και το στίγμα για το πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται το ρόλο του υπουργού, που αναλαμβάνει συχνά τις «καυτές πατάτες». Ο χώρος της Υγείας όλλωστε δεν του είναι άνγωστο, καθώς είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο σε πιο δύσκολες εποχές, όπως εκείνη του δεύτερου μνημονίου.

«Ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για τον μίνι ανασχηματισμό.

Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είχαν διατυπωθεί εδώ και καιρό, με αφορμή διάφορες αρρυθμίες που παρατηρήθηκαν σε υπουργεία αλλά και συγκεκριμένες λανθασμένες προσεγγίσεις υπουργών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε στους συνεργάτες του όταν τον ρώτησαν για τον ανασχηματισμό «εγώ αποφασίζω» και τελικά σε μία ημέρα που δεν προμήνυε πολιτικές εξελίξεις, ο ίδιος έδωσε το σήμα της «επανεκκίνησης» σε κρίσιμους τομείς για την καθημερινότητα των πολιτών.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει οριοθετήσει τα κυβερνητικά στοιχήματα για το 2024, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική διάσταση των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η κυβέρνηση. Το 2024 είναι χρόνια που έχει εκλογικό πρόσημο, καθώς στις 9 Ιουνίου οι πολίτες θα οδηγηθούν στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές.

Το ντόμινο και η «υπουργοποίηση» Μιχαηλίδου

Η μετακίνηση Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Υγείας προκάλεσε και δύο ακόμη επιστροφές κυβερνητικών στελεχών σε γνώριμα για τους ίδιους υπουργικά λημέρια. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανακάμπτει στο υπουργείο Υγείας στο οποίο είχε θητεύσει και επί της πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά (2013 με 2014), ενώ τη θέση του στην κορυφή του υπουργείου Εργασίας θα αναλάβει η μέχρι σήμερα υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία την προηγούμενη κυβέρνηση είχε ασκήσει στο ίδιο υπουργείο καθήκοντα υφυπουργού.

Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν το απόγευμα της Τετάρτης ότι με τις αλλαγές ακόμη μια γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση και άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών.

Στο υπουργικό σχήμα εισέρχονται επίσης τρία στελέχη της νεότερης γενιάς: η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας, στη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου, ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος παραμένει κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος αναλαμβάνει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, στη θέση του Κώστα Κατσαφάδου.

Η ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου και ώρα 18.00.

Οι αλλαγές στα τέσσερα υπουργεία

Αναλυτικά, οι αλλαγές στην κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκαν από τον κ. Μαρινάκη έχουν ως εξής:

  • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υφυπουργός Ανδρέας Νικολακόπουλος

  • Υπουργείο Υγείας: υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης

  • Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου

  • Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: υφυπουργός Ιωάννα Λυτρίβη

  • Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ανασχηματισμός δεν κρύβει τις δηλώσεις Συρίγου

Απάντηση στον... ανασχηματισμό της κυβέρνησης έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πολιτικό θράσος την ώρα που -όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου- κανείς δεν σχολίασε από το Μαξίμου τις δηλώσεις Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάννης. «Συνιστά τεράστιο θράσος, η Κυβέρνηση που ασκεί εδώ και χρόνια εξωτερική πολιτική με γνώμονα την επίθεση στους αντιπάλους της ως "εθνική εξαίρεση", την πατριδοκαπηλία και τις εσωκομματικές της ισορροπίες, να κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ για ευαισθησία στα εθνικά θέματα, τη στιγμή, μάλιστα, που όχι μόνο δεν καταδικάζει τις επικίνδυνες δηλώσεις Συρίγου για την Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά περιορίζεται σε ακατάληπτες δικαιολογίες για να τις καλύψει» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

ΠΑΣΟΚ: Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης

Ως «ομολογία αποτυχίας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη «διάβασαν» στο ΠΑΣΟΚ τον μίνι ασχηματισμό που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. «Με όρους ανακύκλωσης ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ακόμη ανασχηματισμό ομολογώντας την στελεχιακή ένδεια και την αποτυχία της δήθεν επιτελικής κυβέρνησης του, που παραμένει από τις μεγαλύτερες αριθμητικά. Μόνο που πήχης δεν είναι πια τα ανέξοδα λόγια, αλλά η αδυσώπητη πραγματικότητα και τα κυβερνητικά πεπραγμένα», ανέφερε μεταξύ άλλων η Χαριλάου Τρικούπη.

KKE: Διακρίθηκαν για το αντιλαϊκό έργο τους

Καυστικό ήταν το πρώτο σχόλιο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και από το ΚΚΕ. Όπως αναφέρουν στον Περισσό, «η επιστροφή υπουργών σε γνώριμες θέσεις στις οποίες διακρίθηκαν για το αντιλαϊκό τους έργο και τώρα επανέρχονται με αποστολή να το επισπεύσουν». «Ο μόνος στόχος που υπηρετούν οι ονομαζόμενες ''διορθωτικές'' αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η επιτάχυνση της λεγόμενης ''μεταρρυθμιστικής'' ατζέντας της κυβέρνησης της ΝΔ, που για την εργατική - λαϊκή πλειοψηφία σημαίνει νέα βάρη. Άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από την επιστροφή υπουργών σε γνώριμες θέσεις στις οποίες διακρίθηκαν για το αντιλαϊκό τους έργο και τώρα επανέρχονται με αποστολή να το επισπεύσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης