Η «εμμονή» Σόιμπλε με την Ελλάδα και οι «δηλητηριώδεις» δηλώσεις του
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, ήταν ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα για την Ελλάδα των μνημονίων.
Επιχείρησε επανειλημμένα να «σπρώξει» τη χώρα εκτός ευρωζώνης, το λεγόμενο «Grexit» και ένας από τους πιο σκληρούς διαπραγματευτές των όρων των μνημονίων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας.
Απέρριπτε κατηγορηματικά οποιαδήποτε κούρεμα χρέους που θα ανακούφιζε τη χώρα μας, χωρίς ταυτόχρονο «προσωρινό» Grexit από την ευρωζώνη.
Για τη σκληρή του στάση έναντι της Ελλάδας, συγκρούστηκε όχι μόνο με Έλληνες αλλά και με Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ δέχθηκε συχνά πυρά ακόμα και από τον γερμανικό Τύπο.
«Κούρεμα του ελληνικού χρέους μόνο με Grexit»
Με κείμενό του στις 10 Ιουλίου του 2015 ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βάση για νέο «πρόγραμμα βοήθειας» προς την Ελλάδα και συνεπώς είτε οι ελληνικές αρχές θα βελτιώσουν άμεσα τις προτάσεις τους, είτε θα γίνει ένα προσωρινό «Grexit» με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
«Δεν μπορούμε να αναλάβουμε κούρεμα χρέους για μέλος του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος, αποκλείεται βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στο ARD, σύμφωνα με το Bloomberg και διευκρίνισε: «Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ».
Σόιμπλε σε Τσίπρα: Θα υποφέρεις
Τον Απρίλιο του 2015, μιλώντας στο Columbia University, ο Σόιμπλε είπε πως η Ελλάδα μέχρι και τις εκλογές που ανέδειξαν τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, τα πήγαινε καλύτερα απ' ό,τι περίμενε.
«Είχα πει στον πρωθυπουργό Τσίπρα ότι "αν υποσχεθείς στους εκλογείς σου ότι θα φέρεις ανάκαμψη και θα μείνεις στην Ευρωζώνη χωρίς να μείνεις πιστός στο πρόγραμμα, τότε θα υποφέρεις"».
Εάν η ΗΠΑ δεχθούν την Ελλάδα, εμείς θα δεχθούμε στην Ευρωζώνη το Πουέρτο Ρίκο
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και στις συζητήσεις του με τους αξιωματούχους της άλλης άκρης του Ατλαντικού για το ζήτημα της ελληνικής κρίσης.
Μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη, αποκάλυψε την απίστευτη «ατάκα» που είπε στον τότε υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζα Λιού, ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη, πως οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση.
«Κρύβονταν» πίσω από τον «σκληρό» Γερμανό
Δεν πρέπει να παραγνωριστεί πως αρκετοί στοιχήθηκαν πίσω από το Σόιμπλε στους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ωστόσο ήταν βολικό ο κυνικός Γερμανός υπουργός Οικονομικών να παρουσιάζεται ως πρωτεργάτης αυτών των απόψεων.
«Ρωτήστε τους συναδέλφους μου πρώην υπουργούς Οικονομικών: Υπήρχε πάντα μια ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ των θέσεών μου μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, δεν ακολουθούσα μοναχική πορεία. Και πλέον πολλές χώρες τα πάνε και πάλι πολύ καλά, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.
Το γεγονός πως υπήρξαν άλλοι, «μακράν πιο δύσκολοι» από τους Γερμανούς επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο… Άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι. Οπότε οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί, ήταν αυστηροί, ήταν άκαμπτοι, ήταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι άλλοι…»
«Κακομαθημένοι οι Γερμανοί, ας φορέσουν πουλόβερ το χειμώνα»
Κυνικά «υποδέχθηκε» ο Σόιμπλε και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Χαρακτήρισε τους Γερμανούς «κακομαθημένους» και τους συνέστησε να «φορέσουν και ένα δεύτερο πουλόβερ το χειμώνα», αλλά και είναι εφοδιασμένοι με σπίρτα, κεριά και φακούς για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος.