Ποιο πλοίο θα στείλει η Ελλάδα στην Ερυθρά Θάλασσα - Συνεχείς συσκέψεις στο Πεντάγωνο
Σε «ναρκοπέδιο» για τις θαλάσσιες μεταφορές έχουν μετατρέψει οι επιθέσεις των Χούθι την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Οι Χούθι απειλούν ότι θα πλήττουν όλα τα πλοία που θα περνούν από τη ζώνη επιρροής τους εκτός από τα ρωσικά, αναγκάζοντας τις μεγάλες εταιρείες να αναστείλουν τις διελεύσεις των πλοίων τους απο την περιοχή. Υπο αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναμένεται να πλεύσει στα νερά της Ερυθράς Θάλασσας η ελληνική φρεγάτα που θα επιλεγεί απο το Πολεμικό Ναυτικό. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αυτή τη στιγμή φρεγάτα στο Στόλο που πληρεί τις προυποθέσεις για να αναπτυχθεί στην ευαίσθητη αυτή θαλάσσια περιοχή.
Το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει επιλέξει ακόμα τη φρεγάτα που θα συμμετάσχει στην μεγάλη διεθνή ναυτική επιχείρηση, η οποία βρίσκεται ακόμα στα σκαριά. Οι ΗΠΑ έδωσαν ένα χρονικό περιθώριο στις συμμαχικές τους χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο της συμμετοχής τους, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν την αιγίδα της επιχειρίσης θα έχει ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ ή ΕΕ που έχουν υποστηρίξει το εγχείρημα.
Το Aρχηγείο Στόλου εξετάζει να στείλει μία από τις τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, οι οποίες αν και δεν έχουν υποστεί Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής αποτελούν την αιχμή των επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, υπάρχουν και σκέψεις να σταλεί στη περιοχή μια απο τις έξι εκσυγχρονισμένες φρεγάτες τύπου S που διαθέτει διπλό σύστημα προστασίας PHALANX. Οι φρεγάτες S που διαθέτουν διπλό σύστημα PHALALNX είναι η ΕΛΛΗ και η ΛΗΜΝΟΣ.
Επιτελείς του Ναυτικού στο Μπαχρέιν
Μέσα στις επόμενες μέρες μεταβαίνει στο Στρατηγείο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί από τους Αμερικανούς στο Μπαχρείν ομάδα επιτελών του Ναυτικού προκειμένου να ενημερωθούν για τον σχεδιασμό της αποστολής.
Η αποστολή
Οι αξιωματικοί των συμμετεχουσών χωρών εξετάζουν τα πολεμικά πλοία, εκτός από τις περιπολίες στη περιοχή, να δημιουργήσουν μια «ομπρέλα» αντιπυραυλικής προστασίας έναντι των επιθέσεων των Χούθι. Σκοπός είναι να αναπτυχθούν με διάταξη που θα τους δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζουν και να αναχαιτίζουν τις επιθέσεις των Χούθι, που γίνονται είτε με πυραύλους είτε με drones-καμικάζι. Ακόμα εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν νηοψίες σε ύποπτα πλοία.
Η ελληνική Πυροβολαρχία Patriot
Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει στείλει μια πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται στη περιοχή Γιανμπού, στη μέση της Ερυθράς Θάλασσας και λόγω της μεγάλης εμβέλειας του συστήματος που φτάνει εως τα 100 μίλια επιχειρεί και καλύπτει μεγάλο μέρος των αναχαιτίσεων στη βόρεια και νότια πλευρά της περιοχής.
Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η ναυτική επιχείριση μπορεί να καλύψει μόνο το 15% των διελεύσεων των πλοίων, διότι είναι μια τεράστια περιοχή με πολύ μεγάλη κινητικότητά και ακόμα μελετούν τα κρίσιμα σημεία που θα πρεπει να αναπτυχθούν τα συμμαχικά πλοία.
Εως τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία και η Ελλάδα θα συμμετάσχουν στη πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian», υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενάντια στο μπλόκο των Χούθι.
«Η Ελλάδα με τον μεγαλύτερο Στόλο εμπορικών πλοίων στον κόσμο είναι η πρώτη που έχει συμφέρον να διασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά. Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσαμε τη συμμετοχή των χωρών στην πρωτοβουλία των Αμερικανών και εξετάζαμε το ενδεχόμενο συμμετοχής και με απόφαση του Πρωθυπουργού η Ελλάδα θα γίνει μέρος της επιχείρησης», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
H Eλλάδα έχει συμμετάσχει με ανάπτυξη φρεγάτας και απο το 2008 έως το 2010 στην αντίστοιχη ναυτική επιχείριση "ΑΤΑLANTA" που είχε σκοπό την αποτροπή και καταστολή της πειρατείας στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Άντεν και των προσβάσεων της Σομαλίας. Η Ελλάδα ανέλαβε τη διοίκηση της δύναμης με την έναρξη της επιχείρησης, για το Α’ τετράμηνο του 2009 και παρέδωσε τη διοίκηση στην Ισπανία την 6 Απριλίου 2009, ενώ το 2014 η Ελλάδα συμμετέχει με μια φρεγάτα για διάρκεια μόνο τριών 3 μηνών.