ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη πτήση για το τουρκικό μαχητικό και το ελληνικό αμυντικό «οικοσύστημα»

Η πρώτη πτήση για το τουρκικό μαχητικό και το ελληνικό αμυντικό «οικοσύστημα»
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο cockpit του εινικού μαχητικού ΚΑΑΝ. @RTErdogan

Μπορεί η Τουρκία να αναμένει το «Ναι» των Αμερικανών για την πώληση των F16, ωστόσο δεν σταματά να επενδύει στην αμυντική της βιομηχανία. 

Το τουρκικό εθνικό μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς KAAN ολοκλήρωσε την διαδικασία των δοκιμών και αναμένεται να κάνει την παρθενική του πτήση στις 27 Δεκεμβρίου. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο εγχώριος κινητήρας θα είναι έτοιμος το 2028 και προβλέπεται να ενταχθεί στον τουρκικό αεροπορικό Στόλο το 2032.

Το τουρκικό εθνικό μαχητικό είχε παρουσιάσει στο κοινό, ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ντυμένος... «TOP GUN», σε μια ειδική εκδήλωση λίγο πριν απο τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Μαίο.

Το αεροσκάφος 5ης γενιάς KAAN, αναπτύχθηκε από την TAI με στόχο να αντικαταστήσει σταδιακά τον γηρασμένο στόλο των F-16 της τουρκικής αεροπορίας. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2016, έχει μήκος 21 μέτρα, μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 1,8 mach χάρη στους δύο κινητήρες του, οι οποίοι θα δίνουν ώθηση 29.000 λιβρών (13.000 κιλά) ο καθένας.

Η ανάπτυξη κινητήρα φαίνεται πως γίνεται μεταξύ της τουρκικής ΤΑEC σε συνεργασία με την βρετανική Rolls Royce. H Rolls Royce μετέχει με ποσοστό 49% στην τουρκική εταιρία TAEC (Turkish Air Engine Company), ενώ το υπόλοιπο 51% ανήκει στην Κale Arge, που ήδη αναπτύσσει μικρούς turbojet κινητήρες για τα εγχώρια βλήματα cruise SOM και τα αντιπλοϊκά βλήματα Atmaca.

taec-engine.jpg
Το σχέδιο κινητήρα του ΚΑΑΝ απο την τουρκική εταιρεία TAEC σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία κολοσσός Rolls Royce.@TAEC

Το KAAN σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων Anadolu διαθέτει βελτιστοποιημένο φόρτο εργασίας του πιλότου, ανίχνευση ζημιών μάχης, συστήματα αποστολών νέας γενιάς, χαμηλή ανιχνευσιμότητα, στόχευση ακριβείας και εσωτερικό χώρο αποθήκευσης όπλων.

Σημειώνεται ότι το Kaan, δηλαδή Χαν είναι ένας ιστορικός τίτλος που χρησιμοποιούσαν οι ηγεμόνες των τουρκικών και μογγολικών κρατών. Με αυτό το αεροσκάφος, η Τουρκία θα γίνει μία από τις πέντε χώρες που θα διαθέτουν 5ης γενιάς τεχνολογίες.

Plan B τα Eurofighter Τyphoon

Αν οι Αμερικανοι δεν εγκρίνουν την πώληση των F-16, οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει ήδη για το Plan B επιλέγοντας τα Eurofighter, ως "την καλύτερη εναλλακτική λύση". Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter στην τελευταία έκδοσή τους, 20 στην πρώτη φάση και 20 στη δεύτερη φάση. «Η υποστήριξη και η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό είναι σημαντική ως παράδειγμα για άλλους συμμάχους. Η Ισπανία μας παρέχει επίσης παρόμοια υποστήριξη» είπε ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζοντας την ενόχλησή του για τη στάση της Γερμανίας που είναι συμπαραγωγός χώρα.

Προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Στην χώρα μας με απόφαση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια ξεκίνησε μια προσπάθεια δημιουργίας αμυντικού οικοσυστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες οργανώνεται σχέδιο για την αναβάθμιση της ΕΑΒ, ενώ εξετάζεται η αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα συνοδεύεται με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συμφωνία για συμπαραγωγή. Ευχή όλων είναι το σχέδιο αυτή τη φορά να ευδοκιμήσει και η Ελλάδα να αποκτήσει σε βάθος χρόνου μια δυναμική αμυντική βιομηχανία, όπου θα μπορεί να συντηρεί και να κατασκευάζει οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ην. Βασίλειο και την Αίγυπτο για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων, οι οποίες όμως είναι σε πρώιμο στάδιο.

Έξι ελληνικά Πανεπιστήμια επενδύουν στην ανάπτυξη αμυντικής τεχνολογίας

Τη περασμένη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) έγινε η δημοσιοποίηση και ιδρυτική συνεδρίαση του πρώτου θεσμοθετημένου φορέα διασύνδεσης της Αμυντικής Βιομηχανίας με την Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα.

Τα έξι Πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με το Κέντρο Έρευνας ΕΚΕΤΑ σε κοινή σύμπραξη με τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) ίδρυσαν την "Εταιρεία Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας" με τον διακριτικό τίτλο "DefencEduNet ". Σημαντική θέση στο εγχείρημα αυτό φέρει το ThessIntec, ενώ ο επικοινωνιακός δίαυλος του εγχειρήματος ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα της Άμυνας ήταν ο Αντιναύαρχος (ε.α), κ.Σταύρος Μπάνος. Όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, κ. Τάσος Ροζολής:"Η σύσταση του πρώτου θεσμοθετημένου φορέα έγινε στη Βόρεια Ελλάδα για σημειολογικούς λόγους και πολύ γρήγορα στο εγχείρημα αυτό θα προστεθούν Πανεπιστήμια της υπόλοιπης χώρας".

407074627_391875993275520_8343077045105337729_n.jpg
Στιγμιότυπο απο την ιδρυτική συνεδρίαση του πρώτου θεσμοθετημένου φορέα διασύνδεσης της Αμυντικής Βιομηχανίας με την Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα.DefencEduNet DefencEduNet/Δελτίο Τύπου

Παράλληλα, τονίστηκε ότι "το DefencEduNet" αποσκοπεί στο να ενισχύσει τις δυνατότητες των μηχανισμών παραγωγής έρευνας και ανάπτυξης των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, ώστε να ανταποκριθούν στις σημαντικές προκλήσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού εγχειρήματος για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής, αμυντικής τεχνολογίας, παρέχοντας ένα πλαίσιο συνεργειών ικανό να κινητοποιήσει το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό τους στο πλευρό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας που καλείται κι αυτή να ανταποκριθεί στις επιχειρηματικές προκλήσεις της ανάπτυξης μίας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες, απορροφώντας ωφέλιμα τα σημαντικά κονδύλια που διαθέτει για έρευνα και ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα".