Με το βλέμμα στα «Πανεπιστήμια» το Υπουργικό Συμβούλιο - Ψηφίζεται το Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή
Σε διπλό ταμπλό είναι στραμμένο το βλέμμα στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς... ώρες μετά το κυβερνητικό «κρας τεστ» με το μεταναστευτικό, σειρά παίρνουν δύο νέα μεγάλα στοιχήματα.
Από τη μία η κυβέρνηση εστιάζει στο Σχέδιο Νόμου «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, το οποίο θα παρουσιάζει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης και από την άλλη, το ενδιαφέρον θα βρίσκεται στη Βουλή, εκεί όπου θα ψηφίζεται το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια και ψηφίζεται αύριο.
Εξάλλου, οι σημερινές αναφορές του πρωθυπουργού σε εκδήλωση στο ΕΠΑΛ Περάματος όπου παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στα ΕΠΑΛ, ουσιαστικά προλόγισε τις αλλαγές και στα Πανεπιστήμια.
«Είμαι εντυπωσιασμένος από τη δουλειά που γίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά επενδύουν στην επαγγελματική κατάρτιση, όμως υπάρχει αναντιστοιχία της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Επαγγελματικής εκπαίδευσης και αυτό είναι μεγάλο λάθος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το υπουργικό συμβούλιο που θα ξεκινήσει στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως πρώτο θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ και αφού το Σχέδιο Νόμου παρουσιαστεί, στη συνέχεια θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο τίτλος «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», δεν είναι τυχαίος διότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Α. Απελευθέρωση από την κρατική γραφειοκρατία, και,
- Β. Απελευθέρωση από το Κρατικό Μονοπώλιο.
Οι διατάξεις για τα κρατικά Πανεπιστήμια θα περιλαμβάνουν:
- εμβάθυνση της πολιτικής για διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων,
- καθιέρωση περισσότερων κοινών προγραμμάτων (joint degrees) με ξένα ΑΕΙ,
- δημιουργία περισσότερων ερευνητικών προγραμμάτων, τη λήξη του κρατικού μονοπωλίου σε ό,τι αφορά τα ελληνικά Πανεπιστήμια
- τερματισμό της γραφειοκρατίας στους ΕΛΚΕ
- σχέδιο χρηματοδότησης των φοιτητών με πρωτότυπες ιδέες με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα δέχεται προτάσεις φοιτητών, συγκεριμένων κατηγοριών, όπως: Τεχνολογία Επιχειρηματικά σχέδια κλπ.
Πώς θα γίνονται οι εγγραφές, η αξιολόγηση και η αδειοδότηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Σχέδιο Νόμου θα προβλέπονται τα εξής:
Οι προϋποθέσεις εγγραφής των ενδιαφερομένων στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, θα ορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Ιδρύματος. Για παράδειγμα σε περιζήτητες Σχολές , όπως Ιατρικές, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί ως προϋπόθεση η υψηλή βαθμολογία σε συγκεκριμένα μαθήματα.
Σε σχολές που δεν θα είναι στον πίνακα με μεγάλη ζήτηση ενδεχομένως να τεθεί ως προϋπόθεση η βαθμολογία σε κάποια μαθήματα αλλά θα είναι χαμηλή.
Για την εγγραφή στο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο σε Προπτυχιακό τμήμα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κατέχει:
- (α) Απολυτήριο αναγνωρισμένο Λυκείου ή
- (β) Απολυτήριο που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα ισότιμο ή αντίστοιχο του ελληνικού Λυκείου.
Η εγγραφή στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα θα γίνεται μόνο σε πτυχιούχους προπτυχιακών προγραμμάτων.
Η αξιολόγηση των φοιτητών
Ο τρόπος αξιολόγησης και προαγωγής των φοιτητών καθώς και η διαδικασία αποφοίτησης και απονομής καθορίζονται από τον Κανονισμό Σπουδών του κάθε Μη Κρατικού Πανεπιστημίου
Τα Διοικητικά Όργανα
Η θεσμοθέτηση διοικητικών οργάνων θα γίνεται από τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια , η οποία θα αντανακλά το οικείο «μητρικό» ΑΕΙ.
Η αδειοδότηση
- Α. Θα τεθούν συγκεκριμένες διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού
- Β. Προϋπόθεση αδειοδότησης θα είναι η επάρκεια των υποδομών τόσο για τη βασική λειτουργία (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) όσο και για τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, αθλητικές εγκαταστάσεις κ,λπ.).
- Γ. Θα εξετάζεται η αναπτυξιακή στρατηγική του και θα αξιολογείται η βιωσιμότητα και η προοπτική του Μη Κρατικού Πανεπστημίου.
- Δ. Θα αποκλείονται αυτοτελείς εγχώριες πρωτοβουλίες ίδρυσης Μη κρατικών Πανεπιστημίων, χωρίς της αρωγή ξένου ΑΕΙ.
- Ε. Θα δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Παραρτημάτων στην Ελλάδα, από ξένα Πανεπιστήμια, είτε ως συνεργαζόμενα με ελληνικούς ιδιωτικούς ή κρατικούς φορείς.
Αναλυτικά τα θέματα της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος,
- Παρουσίαση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αθλητική βία,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,
- Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024,
- Εισήγηση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ’ εφαρμογή του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024.
Μάχη στα έδρανα για το Πολυνομοσχέδιο
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα έχει ρίξει το βάρος στα επόμενα νομοσχέδια με πρωταρχικό το Εκπαιδευτικό, στη Βουλή, θα «τρέχει» η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέσα στο 2023 και περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΑ), των Ειδικών Υπηρεσιών, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), των Συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς και διατάξεις του ν. 4872/2021 για την ενίσχυση της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ). Παράλληλα, ρυθμίζονται και ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την τόνωση της ανάπτυξης, τα οποία χαρακτηρίζονται, από την κυβέρνηση, ως επείγοντα.
Παπαθάνασης: Διατάξεις που δίνουν λύσεις
«Φέρνουμε διατάξεις που θεραπεύουν ή δίνουν λύσεις σε προβλήματα» έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο, διότι εισάγει δεκάδες διατάξεις 12 υπουργείων.
Στο στάδιο της επεξεργασίας του, στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, υπέρ δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. Το καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νέα Αριστερά και η Νίκη. Πάντως, στην ολομέλεια αναμένεται να ψηφιστούν από την αντιπολίτευση αρκετές επιμέρους διατάξεις.
Ο κ. Παπαθανάσης έχει εξηγήσει πως η κυβέρνηση είχε να επιλέξει, είτε να εισάγει τις διατάξεις, ως τροπολογίες, είτε να τις συμπεριλάβει σε ένα νομοσχέδιο. Επέλεξε το δεύτερο, προκειμένου και φορείς να ακουστούν και πιο οργανωμένη να είναι η συζήτησή του.
Πέτσας: Με γνώμονα την αναπτυξιακή δυναμική
Το νομοσχέδιο που εισηγείται η κυβέρνηση έχει πολλές διατάξεις που επιταχύνουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Πέτσας, σε παρέμβαση νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια, όπου εξελίσσόταν η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
«Πράγματι δίνει παρατάσεις. Το κάνει όμως για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, τα οποία έχουν υπαχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους», είπε ο κ. Πέτσας και επισήμανε ότι μεταξύ των διατάξεων είναι και εκείνες που αποσκοπούν στην ταχύτερη υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην τροπολογία που εισάγει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ύψους 350.000.000 ευρώ, προκειμένου να επιταχυνθεί το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Σε σχέση με την τροπολογία για την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ», ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις, η εταιρεία θα έχει πλέον την ευθύνη του σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της υλοποίησης αναπλάσεων, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Επικράτεια. Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ θα έχει κύριο μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, το οποίο «συνεπέστατο» με το νόμο που ψήφισε, πριν λίγες ημέρες η Βουλή, έρχεται να επιλέξει τη νέα διοίκηση, με τον νέο τρόπο που έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο για την επιλογή και την αξιολόγηση των διοικήσεων.
Απόσυρση της τροπολογίας για την Ανάπλαση ΑΕ ζητά η αντιπολίτευση
Η δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και των τροπολογιών, καταγράφηκε στη συζήτηση που έγινε την Τρίτη στην ολομέλεια.
Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και την τροπολογία για την Ανάπλαση ΑΕ ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Επικρατεί η αντίληψη, ''κάνουμε ό,τι θέλουμε, επικαλούμενοι το ποσοστό που πήραμε πριν από αρκετούς μήνες'' το είναι το 40 και κάτι του 50%, να θυμίσω», κατήγγειλε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, είπε ότι οι τροπολογίες, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή την περίοδο 2019-2023, μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ν. Παππάς: Διορίστε Υπουργό τον κ. Μπακογιάννη
«Η απάντηση από τα κυβερνητικά έδρανα ήταν πως ήρθε αυτή η ρύθμιση για λόγους αποτελεσματικότητας, επιτελικότητας. Θα θέλαμε να σας προτείνουμε να διορίσετε υπουργό Αναπλάσεως τον κ. Κώστα Μπακογιάννη. Θα είναι το κλείσιμο ενός κύκλου που εγγυάται την επιτελικότητα της κυβέρνησης. Μην προσπαθήσετε κι εσείς να μας πείτε ότι δεν έχει σχέση η συγκεκριμένη διάταξη με το συγκεκριμένο πρόσωπο, ο οποίος τυγχάνει και είναι και ανιψιός του κ. Μητσοτάκη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
Κατρίνης: Όλα θα αποκαλυφθούν
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, κατήγγειλε το περιεχόμενο της τροπολογίας για την Ανάπλαση ΑΕ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι ενώ πριν τρεις ημέρες μίλησε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού, δεν έκανε καμία αναφορά στη σχεδιαζόμενη «δήθεν διεύρυνση» του ρόλου της εταιρείας, ώστε το αντικείμενο της να φύγει από την Αθήνα και να πάει στην Επικράτεια.
«Τώρα που ανακαλύψατε μαζί με εκατοντάδες μικροδιευθετήσεις, παρατάσεις, ότι αυτό σας έχει ξεφύγει, και ότι 1.1.2024 στην εταιρεία αυτή θα προϊσταται ο εκλεγμένος δήμαρχος, ο κ. Δούκας, που δεν ανήκει στην παράταξή σας, δεν ανήκει στην οικογένεια σας την πολιτική και όχι μόνο, ξαφνικά φέρνετε μια διάταξη που προκαλεί, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά ευρύτερο κομμάτι του δημοκρατικού τόξου», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.