ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Κασσελάκη στο Digital Economy Forum: Θα δώσουμε σάρκα κι οστά και στη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση

Ο πρέδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ομιλία στο Digital Economy Forum 2023: “Shaping Greece’s Digital Future” του ΣΕΠΕ, στο ξενοδοχείο “Athenaeum Intercontinental Athens” πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης.

Σε θέματα φορολογίας, δικαιοσύνης κι ανασυγκρότησης του κράτους εστίασε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο Digital Economy Forum 2023: «Shaping Greece’s Digital Future» του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας το πρωί της Δευτέρας.

«Τα πάντα αλλάζουν. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δεσμευόμαστε να δώσουμε σάρκα κι οστά στην κοινωνική δικαιοσύνη και η ψηφιακή μετάβαση να είναι δίκαιη. Να δώσουμε ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον στον κλάδο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, κάνοντας λόγο για έναν επαναστατικό μετασχηματισμό και για μια ψηφιακή επανάσταση που πρέπει να προχωρήσει ανθρωποκεντρικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη της διεπιστημονικότητας και της διοικουμενικότητας για τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης, προτείνοντας μείωση των ωρών εργασίας χωρίς τη μείωση αμοιβών, υποστηρίζοντας τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε, ανάμεσα σε άλλα, τη σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και ψηφιοποίηση του Δημοσίου, ανοιχτή χρήση των ψηφιακών δεδομένων, εγχώρια παραγωγή, δημιουργία κέντρων αριστείας εντός των πανεπιστημίων, ψηφιακές δεξιότητες για όλες κι όλους, όπως και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Μίλησε, επίσης, για ασφάλεια εναντίον του "data mining" και κυβερνοασφάλεια παντού, καθώς και για φορολογικά κι ασφαλιστικά κίνητρα.

Ο κ. Κασσελάκης, μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στους άνω των 65 ετών, τονίζοντας πως δεν πρέπει να μείνουν πίσω, όπως και για την αναγκαιότητα αναστροφής του "brain drain", απορρόφησης των κονδυλίων εγκαίρως και με διαφάνεια, καθώς και για ψηφιακές υποδομές στην ευρυζωνικότητα.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη η τεχνολογία να χρησιμοποιείται με ασφάλεια, καθώς και να ενισχυθεί η δυναμική του κλάδου και να εξειδικευτεί το θεσμικό πλαίσιο.

«Το κράτος να τρέχει με την ίδια ταχύτητα όπως ο κλάδος», ανάφερε χαρακτηριστικά, μνημονεύοντας την ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ το οποίο, κατά τον ίδιο, δεν συμβαίνει τώρα αφού η πραγματική απορρόφηση είναι μόλις 8%.

«Το 86% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει πάει μόλις σε 32 επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης, μιλώντας για αναποτελεσματικότητα κι έλλειμμα δίκαιης κατανομής, «αφού υπάρχει μεροληψία υπέρ των μεγάλων ομίλων».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δυσκαμψία του τραπεζικού τομέα να ενισχύσει τις μικρές επιχειρήσεις.

«Απαιτείται σχεδιασμός για έργα με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία, να παραδίδονται στην ώρα τους, όπως και οι πληρωμές», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως ζητήματα όπως η χρησιμοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτούν σοβαρότητα κι όχι επικοινωνιακά παιχνίδια, σε αντίθεση με όσα πράττει η κυβέρνηση για την οποία είπε και πως είναι απούσα από τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της ημέρας ο κ. Κασσελάκης θα συναντήσει τον πρέσβη της Κίνας στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης