Το Leonardo AW-139Η επέλεξε η Πολεμική Αεροπορία για να αντικαταστήσει τα Super Puma
Μετά απο μήνες μελετών και συσκέψεων με όλους τους «μνηστήρες» του προγράμματος ελικοπτέρων SAR, η Πολεμική Αεροπορία επέλεξε νέα πλατφόρμα ελικοπτέρων για να αποσύρει σταδιακά τα Super Puma από τον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης.
Στο πρόσφατο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), η Πολεμική Αεροπορία εισηγήθηκε την απόκτηση 14 νέων ελικοπτέρων AW139 SAR της εταιρείας LEONARDO, κάνοντας τελικά την ανατροπή, αφού η Αεροπορία Στρατού και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν επενδύσει στα Black hawk.
Μετά την έγκριση του ΣΑΓΕ αναλαμβάνει η ΓΔΑΕΕ, η οποία θα συντάξει το επίσημο Letter of Request. Η ΓΔΑΕΕ θα κάνει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία ώστε να ακολουθήσει η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να δεσμευτούν τα κονδύλια που απαιτούνται για να υπογραφεί η σύμβαση υλοποίησης του προγράμματος. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα απόκτησης 14 SAR ελικοπτέρων για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Θυμίζουμε ότι εκτός από το AW-139 της Leonardo υποψήφια ήταν το Η-175 της Airbus και το UH-60 Black Hawk.
Ο σχεδιασμός και οι προϋποθέσεις
Απο τα 14 ελικόπτερα SAR που εισηγήθηκε η Πολεμική Αεροπορία τα 4 προορίζονται και για αποστολές Combat SAR συνεπώς χρειάζονται την ανάλογη διαμόρφωση και εξοπλισμό, δηλαδή να διαθέτουν θωράκιση τόσο στην καμπίνα όσο και στα καίρια συστήματα του ελικοπτέρου, να περιλαμβάνεται οπλισμός, σύστημα αυτοπροστασίας με αντίμετρα flares και chaffs αλλά και missile warning, αλλά και το σύστημα ανταλλαγής δεδομένων Link-16.
Στα επιχειρησιακά κριτήρια, η ακτίνα δράσης του ελικοπτέρου καθορίζεται minimum στα 180 μίλια με πλήρωμα SAR 4 μελών, ενώ ο χρόνος παραμονής στην περιοχή του συμβάντος ορίζεται σε τουλάχιστον μισή ώρα με βάση την παγκόσμια εμπειρία σε αποστολές Έρευνας-Διάσωσης. Το βάρος θα πρέπει να είναι minimum 6,8 τόνους και το ελικόπτερο να μπορεί να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες άνω των 145 κόμβων απαραίτητες σε SAR αποστολές. Όσον αφορά στην εκπαίδευση και μετέπειτα υποστήριξη είναι απαραίτητη η προμήθεια αποθέματος ανταλλακτικών, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη διαθεσιμότητα.
Τα χαρακτηριστικά του AW-139
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία LEONARDO το AW-139 μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα που αγγίζει και τα 165 ΝΜ, δηλαδή άνω των 300 χλμ την ώρα. Μπορεί να απογειωθεί με maximum βάρος 7 τόνους και να μεταφέρει έως και 15 επιβάτες μαζί με το διμελές πλήρωμα του, να επιχειρεί κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες και με κατάσταση θαλάσσης 6. Ακόμη μπορεί να πετάει και με τον έναν από τους δύο κινητήρες του και να ολοκληρώσει την αποστολή του επιστρέφοντας στη βάση του.