ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η ατζέντα, οι προσδοκίες και οι σχεδιασμοί

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)

Στραμμένη στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη 7/12 και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η προσοχή και των δύο επιτελείων, ενώ την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει το διάλογο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο πλευρές όλο το προηγούμενο διάστημα εκφράζονται με θετικό τρόπο για την επικείμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο χωρών, που αναμένεται να επικεντρωθεί στη λεγόμενη «θετική ατζέντα».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η συνεδρίαση, που είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πορεία βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αφού διατηρούνται ενεργοί οι πολλαπλοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι βασικοί άξονες των συνομιλιών

Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών είναι ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα. Τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα είναι η Οικονομική συνεργασία, ο Τουρισμός, ο Πολιτισμός και το Προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη και Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών.

Στόχος της Αθήνας, είναι μεταξύ άλλων να εστιαστούν οι συζητήσεις στη θετική ατζέντα, που είναι μία σειρά από συμφωνίες που μπορούν να παράξουν ένα καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και η βελτίωση διμερών σχέσεων, που είναι ο δρόμος για την εξομάλυνση των σχέσεων, ώστε, ει δυνατόν, κάποια στιγμή να συζητηθούν τα δύσκολα θέματα.

Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, «οι κόκκινες γραμμές δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση», ενώ κατέστησε σαφές πως «δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Είναι σημαντικό οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις», σημείωσε και πρόσθεσε πως «ο διάλογος ως μια διαδικασία είναι σημαντικός και είναι καθήκον και των δύο πλευρών να τον προστατεύουν». Κάθε «επεισόδιο» διαλόγου θα πρέπει να μας οδηγεί σταθερά μπροστά», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, από τη συνάντηση, ο Ερντογάν στοχεύει σε συμφωνίες για το μεταναστευτικό, προσδοκά σε οδικό χάρτη για την οριοθέτηση ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδας, ενώ θα θέσει επί τάπητος ζητήματα μειονότητας στη Θράκη, και θέματα Ενέργειας.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών

Τον Ερντογάν θα συνοδεύουν στην Αθήνα, έξι χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη του στη χώρα μας, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, όπως και στις δύο προηγούμενες διευρυμένες συνομιλίες, στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη.

Το πρόγραμμα επαφών

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα την Πέμπτη το πρωί.

Αρχικά θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συζητήσει τις επικείμενες συμφωνίες και την επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η αναχώρηση του Τούρκου προέδρου αναμένεται νωρίς το απόγευμα. Όσο θα παραμείνει στην Αθήνα τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε τις συζητήσεις Αθήνας - Άγκυρας

Την επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα χαιρετίζουν οι ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε σχετικά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και της 'Αγκυρας σε όλα τα επίπεδα με στόχο τη διασφάλιση της ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις εποικοδομητικές επαφές μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων Τουρκίας και Ελλάδας. Μας ενθαρρύνει η συνεδρίαση του επερχόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την ηρεμία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με το θέμα της πώλησης των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε στο να διατυπώσει την πάγια πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση και τον σχολιασμό προτεινόμενων πωλήσεων ή μεταφορών αμυντικού εξοπλισμού έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Τέλος, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να καλωσορίσουν τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης